Et nytt X Games i Norge hang tidligere i høst i en tynn tråd – og det var langt på vei klart at det ikke ville bli noe arrangement i 2020. 

Etter at regjeringen garanterte 15 millioner kroner i støtte gjennom statsbudsjettet, og det har kommet en enighet med Hafjell om arena, ser det derimot langt lysere ut. Det mangler fremdeles en mediepartner, så helt bekreftet er det riktig nok ikke.

Annonse

– Dette er et stort steg i riktig retning, men det har vært utfordrende, siden vi kom så sent. Men vi har fått en avtale som innebærer en del betingelser, som blant annet at vi må redusere antall timer med tråkkemaskin, og bruke mindre snømengde, sier Henning Andersen, X Games-sjef i Norge, til Fri Flyt.

ENIGE: Hafjell og Henning Andersen (bildet) er enige om en avtale om bruk av anlegget til X Games. Her fra en tidligere anledning. Foto: Anders Holtet
ENIGE: Hafjell og Henning Andersen (bildet) er enige om en avtale om bruk av anlegget til X Games. Her fra en tidligere anledning. Foto: Anders Holtet

Nye konsept

Dermed endrer de en del på konseptet – og kjører Big Air, slopestyle og Knuckle Huck i samme park. Det er noe lignende ESPN allerede gjør i Aspen, hvor sistnevnte debuterte som gren i januar i år. 

– På den måten sparer vi 30.000 kubikkmeter med snø, uten at det går utover kvaliteten. Vi kjører Big Air i nederste hoppet av slopestyle-coursen, i tillegg har vi lagd et nytt konkurranseformat som har blitt godkjent av ESPN. Akkurat hvordan dette blir, kommer vi tilbake til, sier Henning Andersen.

Odd Stensrud, daglig leder i Alpinco/Hafjell, bekrefter at de har kommet til en enighet. Han sier i likhet med Andersen at skianlegget har mange forpliktelser i år (blant annet ski-NM og prøverenn til para-VM), men at de har landet en god avtale for begge parter. Blant annet innebærer det en uke mindre rigging for X Games. 

– Vi har diskutert muligheter i lengre tid. Det er en krevende sesong, som gir begrensninger i rigging og byggeperiode. Men nå er det et konsept og en arena som er mulig å gjennomføre. Det blir en kompakt periode, men det er bra for oss, slik at vi ikke låser anlegget i for lange perioder, sier Stensrud. 

VANT: Øystein Bråten tok gull i Hafjell, og kunne sammen med Nick Goepper og James Woods sprette champagnen. Foto: ESPN
VANT: Øystein Bråten tok gull i Hafjell, og kunne sammen med Nick Goepper og James Woods sprette champagnen. Foto: ESPN

– Er i dialog

X Games i Hafjell ble sist arrangert i 2017, og blir blant annet beskrevet som det beste arrangementet i Norge av Øystein Bråten.

– X Games på Hafjell var nok min favoritt med både slopestyle og big air på vinteren. Det er bra for sporten at det også skjer store ting for oss på hjemmebane. Jeg føler nå at folk flest i Norge er godt kjent med hva X Games er og har et forhold til det. Så jeg håper jo at det vil fortsette, sa Bråten til Fri Flyt tidligere denne høsten.

Da arbeidet med X Games så svært mørkt ut tidligere i høst sa Andersen at tre ting gjenstod for å kunne arrangere en ny konkurranse: Statlig støtte og garanti fra regjeringen, en avtale med en arena og en mediepartner (fortrinnsvis NRK eller TV 2). Nå er altså de to første på plass, og det meste hviler på om NRK vil inngå en ny avtale om rettigheter.

– Vi er i dialog om dette nå, men endelig avklaring ligger litt frem i tid, sier sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor til Fri Flyt.

Andersen understreker også at de har en god dialog. Han understreker også viktigheten av å få med en TV-kanal på arrangementet.

– Vi kan ikke arrangere uten. Det er helt avgjørende for oss. Vi må også ha en mediepartner som satser på disse sportene og utøverne, og vi har en god dialog med NRK nå.

X Games i Hafjell vil, dersom det blir en realitet, arrangeres 7-8. mars i 2020.