– Helgens X Games i Telenor Arena var det det beste vi har arrangert i Norge, men også mest sannsynlig det siste, sier daglig leder i Sahr Productions, og sjef for den norske versjonen av X Games, Henning Andersen til Fri Flyt.

X Games har blitt arrangert årlig i Norge de siste fire årene, og har vært i Tøyenparken, Hafjell og to ganger i Telenor Arena - med ulike formater. I 2020 hadde X Games større ambisjoner, og ønsket å kjøre arrangementet både i Hafjell og i Telenor Arena - en slags utvidet versjon av lørdagens heldags-konkurranse, med både Big Air på ski, motorcross og skateboard på samme dag. Arrangementet har hatt arbeidstittelen "Visjon 2020".

Annonse

– Vi vet ingenting nå, og skulle etter planen arrangere X Games i 2020 i midten av mars. Nå blir det alt for kort tid, og risikoen er for høy. Dette skal passe inn i alle andre kalendere, som for eksempel FIS og Street League. I tillegg skal det passe med omlag hundre utøvere og arrangører. Når vi nå verken har fått noen svar på vår søknad om statelig støtte, eller har en mediepartner klar, blir det vanskelig. I tillegg har vi arenaer vi ikke klarer å gi et svar til.

I utgangspunktet ville X Games ha et svar før sommerferien, slik de tradisjonelt har fått. Nå har de altså enda ikke hørt noe. Tidligere har forøvrig både NRK og TV 2 sendt X Games.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

11-09-27_crop_1280
11-09-27_crop_1280

FRUSTRERT: Henning Andersen er frustrert over mangelen på svar. Foto: Anders Holtet

Andersen håper på en løsning, men er klar på at helgens arrangement i Telenor Arena mest sannsynlig blir det siste. Han sier de kan være villige til å nedjustere ambisjonene noe, og søke om 35 millioner kroner.

– Men resultatet er at det blir for mye kjemping. Det er mye penger vi søker om, men helt avgjørende for å kunne gjennomføre dette. Det er først når støtten er på plass at vi har mulighet til å selge dette inn til sponsorer.

Kulturdepartementet opplyser til Fri Flyt at «dette er en søknad for et arrangement i 2020. Søknaden behandles da i forbindelse med budsjettet for 2020. Det er ikke framlagt ennå. Endelig svar vil bli gitt etter Stortingets behandling av budsjettet.»

X Games i Norge har vært delvis finansiert av Sahr, statlig støtte og sponsorer. Den statlige støtten har vært avgjørende for at de andre skal bli mulig. 

– Det som kan eventuelt løse det er et raskt og godt svar fra regjeringen.

Det var rundt 6000 tilskuere i Telenor Arena, med over 5000 solgte billetter. Et tall Andersen er godt fornøyd med. Arrangementet blandet vinter- og sommeridretter, og Big Air-konkurransen ble blant annet kjørt med hull i taket på arenaen.

X Games har også sett på alternativer til konkurransen i både Narvik, Haakonshall og Tromsø.

Fri Flyt følger saken videre.