– Den organiserte idretten trenger noen små spark i baken fra den egenorganiserte. Vi trenger å utfordre den, sier stortingsrepresentant for Høyre og president i Norges Ishockeyforbund, Tage Pettersen, til Fri Flyt.

I statsbudsjettet for 2020 bevilger regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp 15 millioner kroner til et nytt X Games i Norge. Det ble klart mandag morgen. Dermed kan det gå mot et nytt arrangement i Norge, og i Hafjell.

Annonse

– Dette er en veldig gledelig nyhet. Dette er et veldig stort steg på veien, sier Henning Andersen, daglig leder i Sahr og norsk X Games-sjef.

Jobber fremdeles med Hafjell og NRK

I september var Andersen klar på at X Games mest sannsynlig var ferdig på norsk jord, etter at regjeringen ikke kunne gi noen lovnader om støtte i statsbudsjettet før det ble offentliggjort. Dermed ble det dårlig tid for arrangementet, som etter planen skal gå i mars. Andersen sier det fremdeles er dårlig tid, og garanterer på ingen måte et arrangement i 2020. Årsaken er at de verken har en avtale med Hafjell eller med NRK.

– Vi jobber med begge to fremdeles. Problemet er at vi ikke har avtaler, og ingen gjør jo avtaler med oss før støtten er offentlig. Det vi har gjort er at vi har gjetta et tall vi kan få i støtte, og jobbet ut i fra det. Heldigvis traff vi veldig godt, og vi har brukt tiden frem til nå veldig bra, sier Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tage-Pettersen-Hoyre-statsbudsjett-X-Games
Tage-Pettersen-Hoyre-statsbudsjett-X-Games

STØTTE: Tage Pettersen (H) er positiv til X Games-støtten regjeringen nå gir. Foto: Høyre

Viktig eksponent

Pettersen i Høyre sier de er svært positive til å kunne støtte arrangementet.

– Jeg er veldig glad vi finner midler til det i år også, slik at vi har kan få forutsigbarhet. Nå er det fjerde gangen de får penger, og de tar med seg viktig lærdom hvert år. For vår del ønsker vi å løfte frem egenorganisert idrett, og det er X Games kanskje den største eksponenten for. Dessuten er det en enorm markedsføring, sier Pettersen, og fortsetter: 

– Hva er viktig med den egenorganiserte idretten?

– Først og fremst fordi det er en stor del av ungdommene våre. Mange føler seg ikke tiltrukket av organisert idrett, og da er det viktig å synliggjøre at det finnes andre aktiviteter, enten du konkurrerer eller har det som hobby.

– Hvordan kom regjeringen frem til summen på 15 millioner kroner?

– Det er en betydelig sum med penger, men det behandles en haug med søknader til statsbudsjett, også prøver man å få best mulig balanse. For X Games var det i år et være eller ikke være. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

21-20-38_crop_1280
21-20-38_crop_1280

SØLV: Eirik Sæterøy tok sølv under X Games i Hafjell i 2017. Den gangen ble konkurransen kjørt på kvelden. Det skjer ikke i 2020, dersom det blir arrangert. Foto: Olav Standal Tangen

Slopestyle, Big Air og Knuckle Huck

Grunde Kreken Almeland, stortingsrepresentant for Venstre, sier arrangementet er viktig for rekrutteringen.

– Jeg ser hvor mye dette betyr for utøverne selv, men også for rekruttering til de ulike idrettene. Det er fortsatt mye ugjort. Derfor vil vi støtte X Games videre, sier Almeland.

Totalt vil et nytt X Games koste omtrent 30 millioner kroner.

– Vi gjorde kveldsarrangement sist. Det skal vi ikke, og sparer mye kostnader på lys. Vi tar høyde for at vi har mindre penger enn sist, da vi hadde 36 millioner kroner. Vi kjører samme antall finaler, men også over færre dager. Dermed sparer vi god del penger, sier Andersen.

X Games jobbet lenge med den såkalte Visjon 2020 – et arrangement som samlet vinter- og sommeridrettene over mange dager på Fornebu og Hafjell. Dersom det blir arrangert et X Games på norsk jord denne sesongen vil det kun bli i Hafjell med de tradisjonelle vinterøvelsene – altså slopestyle og Big Air.

Unntaket er nyvinningen Knuckle Huck – en konkurranse hvor man hopper ved siden av hoppet. Marcus Kleveland har blant annet gjort det stort i slike øvelser på Instagram tidligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marcus-Kleveland-X-Games
Marcus-Kleveland-X-Games

TILBAKE: Marcus Kleveland er svært fornøyd med at X Games kommer tilbake til Norge. Foto: Olav Standal Tangen

Han er også vært glad for at X Games kanskje kommer tilbake.

– Dette blir vinterens høydepunkt for meg. Jeg gleder meg masse til å komme tilbake på brettet, men å få konkurrere i X Games på hjemmebane blir den største motivasjonen, sier Marcus Kleveland i en pressemelding.

– Men er det garantert et arrangement i 2020 nå? 

Det vet vi ikke enda. Når vi nå får støtten, er det jo vesentlig bedre forutsetninger for det. Men det er fortsatt dårlig tid, det skal jo i så fall arrangeres i mars. Men det kan gå, og vi håper det gjør det. Vi er veldig glade for støtten, også må vi gjøre jobben selv nå, selv om det ikke bare er opp til oss, sier Andersen.

Han sier de må ha et arrangement klart 1. november dersom det skal være en realitet.