Snøbrettkjøring i puddersnø er magisk. Å kjenne brettet plane uten kontakt med hardt underlag er en følelse mange av oss gjør mye for å oppleve. 

Det startet med Snurfer, eller gjorde det ikke det? Det er alltid populært å være førstemann med noe nytt – spesielt i USA. Det er først nå at puddersurfing er i ferd med å bli oppdaget av massene, men det er 50 år siden Sherman Poppen fikk ideen til sin Snurfer ved å se noen barn som kjørte stående på sine Tobbogans (en slags slede/akebrett). Antakelig var førstemann enda tidligere ute. 

Annonse

     LES OGSÅ: Røisland tok X Games-bronse

     LES OGSÅ: Vinjesurf

Legendariske Uvyrslåmi Snobrettlag i Vinje startet med Snurfer. En leverandør til den lokale sportsbutikken hadde kjøpt inn mange brett fra USA med en klar tro på at dette kom til å bli det neste store. Det gjorde det også – i Vinje! Butikken solgte 40-50 slike brett, og mange av dem lever den dag i dag, om enn et noe bortgjemt liv i garasjer, loft og låver. Dette var året før de første brettene til Burton dukket opp i bygda, og hvordan det gikk er jo grunnleggende pensum i norsk snøbretthistorie.  

DUMP: Når du har lest denne guiden er du også klar til snødump. Her på Hylland.

Brettene 

Det er fremdeles de små entusiastfirmaene som står for mye av utviklingen. Wolle Nyvelt og hans Äsmo har gått i bresjen for fantastiske brettfasonger og mye bra kjøring i de seneste årenes brettfilmer. Amerikanske Grassroots Powdersurfing er en annen. Sistnevntes Big Fish 150 cm er bare et av mange veldig interessante brett. Men de store produsentene har også forstått at noe er på gang. Jones kom med sin lettkjørte Mountain Surfer i fjor. I år lanserer Burton sin Skipjack Surf – et spennende brett som kan brukes med binding (EST) når du kjører heisbasert pudder og uten bindinger når du vil surfe.  

Støvlene

Sjekk et snøbrettbilde fra ca 1985. Sjansen er stor for at han/hun som kjører har på seg klassiske canadastøvler av typen Sorel eller Kamik. Den tidens brettkjørere puttet etter hvert alpin-innerstøvler inn i støvlene, men for en puddersurfer er en canadastøvel med en myk ullfiltsokk som innerstøvel den beste løsningen. Varm, komfortabel, god å gå med og gir mulighet til å bruke anklene til å styre brettet uten ødeleggende støtte fra en stiv innerstøvel. 

Sikkerhetssnor

Lette brett med glatt såle forsvinner rask langt nedover bakken hvis du faller av (og det gjør du…). En sikkerhetssnor er derfor obligatorisk. 

Bekledning

Frisk puddersurfing gir nærkontakt med mye snø, kle deg lett med et vanntett lag ytterst. Du trenger ikke like varme klær som i alpinbakken eller brettparken. I og med at du selvfølgelig går opp bakken før du surfer ned, så blir du som oftest for varm uansett. Et vanntett og pustende skall, gjerne med høyt liv på buksa og snølås i jakka, over et sett lett ullundertøy fungerer bra. 

Hvor? 

Enkelt svar. Nesten over alt hvor det er snø og terreng som heller nedover. Det beste med puddersurfing er at snøkledde lokale jorder, bakker og skråninger nå blir fantastiske arenaer for morsom kjøring. Du kan selvsagt ta med brettet opp i fjellet, men et langt bratt jorde kan gi like morsomme opplevelser – og helt uten skredfare! Tipset er å legge et brett i bilen, og så stoppe når du passerer et egnet jorde eller skråning på vei til fjellet og ellers.

Hvordan?

Pudderfing er enkelt! Stå i en stabil stilling og styr brettet med vinkel og tyngdeoverføring via anklene. Du lærer deg kjapt å føle om motstanden snøen gir er nok til å gi stabilitet i svingene. 

         LES OGSÅ: Se den nye parten til Magnus Bonesmo

SKRENS: Stå i stabil stilling for å få maks ut av brettet.