Hjem
 / Hvem fant opp snowboardet?

Hvem fant opp snowboardet?

Snowboardet er et resultat av mange menneskers søken mot å surfe på snø. Her er en liten historietime om hvem som fant opp snowboardet.

Sist oppdatert 10. desember 2022 kl 13.00
Snowboard historie
HVEM FANT DET OPP?: Her er et eksemplar av Burton Backhill fra 1981. Foto: Wikimedia Commons

Det er ikke lett å peke på én genial person som fant opp snowboardet.

Østerrikske gruvearbeidere skal ha kjørt lange trebrett med håndtak eller tau siden 1500-tallet, og muligens til og med konkurrert brett på 1800-tallet med noe som minner om et snowboard som lot de stå sidelengs på brettet.

TREFJØL: En tidligversjon av snowboardet, med tau antiskibelegg, støttelister - og rocker!
TREFJØL: En tidligversjon av snowboardet, med tau antiskibelegg, støttelister - og rocker!

Én av de definitive pionerene var amerikanske MJ «Jack» Burchett, som allerede på tredvetallet skar ut et brett av treplanker og laget en slags binding av hyssing og hestestropper.

Burchetts hobbyprosjekt fikk aldri noe gjennombrudd i det brede lag av folket, og det skulle gå 30 år før neste fremstøt. I 1965 oppfant ingeniøren Sherman Poppen «The Snurfer» ved å feste to ski til hverandre og feste et tau i tuppen.

TIDLIG: I 1965 oppfant ingeniøren Sherman Poppen «The Snurfer» Foto: Sherman Poppen
TIDLIG: I 1965 oppfant ingeniøren Sherman Poppen «The Snurfer» Foto: Sherman Poppen

Det nye fremkomstmiddelet var opprinnelig tenkt som et leketøy til Poppens datter, men ingeniøren tok patent på ideen, og solgte den videre til en produsent.

«The Snurfer» ble solgt i 500 000 eksemplarer, hovedsaklig til barn, men det ble også organisert konkurranser i Snurfer-kjøring.

Den unge og skiinteresserte Jake Burton deltok på en slik konkurranse, og ble etterhvert svært interessert i doningen. For ham var The Snurfer et artig leketøy, en slags kompensasjon for at foreldrene nektet ham å kjøpe surfbrett. Samtidig som Jake kjørte rundt på Snurferen sin, begynte Dimitrije Milovich å lage snowboards. Ideen fikk han etter å ha kjørt nedover fjellsider på et serveringsbrett (av typen du finner på kafeteriaer). Brettene han laget var basert på surfbrett, og tok i bruk skiens fysiske egenskaper.

JAKE BURTON: Snowboardikonet døde denne uken. Foto: Burton Snowboards
PIONEER: Jake Burton har vært en av snowboardsportens viktigste profiler siden den dagen han oppfant The Snurfer. Bilde: Burton

I 1972 startet Milovich selskapet «Winterstick». Han produserte flere brett, og fikk opp etterspørselen etter brettene sin ved å bli omtalt både i Newsweek, Playboy og Powder. Selv om Milovich forlot snowboardindustrien i 1980, er han fortsatt regnet for å være en av de viktigste årsakene til at snowboard er blitt det det er blitt.

I 1977 DRO Jake Burton til Londonderry i Vermont, hvor han arbeidet for å tjene penger, men han på fritiden syslet med å lage nye utgaver av The Snurfer.

Han overrasket hele Snurfing-eliten ved å vinne en konkurranse med et hjemmelaget brett under føttene. Dette brettet hadde påmonterte bindinger, noe som gjorde det langt lettere å håndtere. Burtons forbedrede versjon av Snurferen gjorde at Poppen sluttet å produsere originalen og forsvant ut av bransjen for godt i 1979.

Snowboard historie
HVEM FANT DET OPP?: Her er et eksemplar av Burton Backhill fra 1981. Foto: Wikimedia Commons

Parallelt med Burton, drev Tom Sims og produserte sine første brett i 1977. Sims var besatt av skateboarding, og prøvde allerede på high school å lage et skateboard som funket på snø. Sammen med kompisen Chuck Barfoot laget Sims skateboards hjemme i garasjen. En produksjon som takket være Chuck Barfoots evner ved snekkerbordet etterhvert også omfattet brett til bruk på snø.

Offisielt første snowboard basert på skiteknologi, med P-tex såle, introdusert i 1980. Samme år signerte Tom Sims en avtale med selskapet Vision Sports, som sørget for finansiering og videreutvikling av snowboardet.

BITT: Tom Sims og produserte sine første brett i 1977 og var som besatt av snowboarding.
BITT: Tom Sims og produserte sine første brett i 1977 og var som besatt av snowboarding.

Chuck Barfoot prøvde å ta opp konkurransen, men lyktes aldri å nå opp mot Sims og Burton. Historiens første snowboardkonkurranse ble avholdt i Suicide Six utenfor Woodstock like ved Vermont. Konkurransen bestod i å ta seg ned en isete og stupbratt utforløype.

I 1985 kom det første amerikanske snowboardmagasinet «Absolutely Radical», som senere skiftet navn til International Snowboard Magazine». I 1986 ble den franske snowboarderen Regis Rolland berømt, da han viste kunster i filmen «Apocalypse Snow».

Dette var en døråpner til at snowboardet også fikk en historie på det europeiske kontinentet.

Publisert 15. november 2020 kl 13.23
Sist oppdatert 10. desember 2022 kl 13.00
Relaterte artikler
ÅPEN: Snowboardikon Mark Landvik gjest hos podcasten The Bomb Hole. Skjermbilde: The Bomb Hole
Snowboardlegende åpen om depresjon

– De holdt oss som gisler

Se film fra pudderbonanzaen i Lyngen

Krister Kopalas elleville sesongstart

Et knippe brettlegender - Terje Haakonse, Daniel Franck, Jørgen Nøvik og Truls under Old Boys NM i 2022. Foto Trygve Holte
– Jeg har gjort 221 intervjuer

Truls (81) skriver bok om snowboard

Terje Haakonsen er mest kjent for å kjøre snowboard, men har prøvd det meste som finnes av andre brettsporter. Prone foiling er den nyeste aktiviteten på lista. Bilde: Christian Nerdrum
Terje Håkonsen på foil i Indre Oslofjord

Terje Haakonsen: - Vi skulle hatt dette for 20 år siden!

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue