Mange i snowboardmiljøet reagerte med overraskelse og sinne etter at det i natt ble klart at det internasjonale skoforbundet trumfer gjennom sitt kvalifiseringssystem. Andersen er derimot langt ifra overrasket. 

- Dette har dessvere vært et kjent mønster i 15 år. Først tok FIS halfpipe, og når gjør de det samme med slopestyle. Vi har derimot lært fra det forrige store ranet, og vi levde faktisk i troen på at vi ville ha en påvirkning denne gangen, men nei. FIS bare tok en avgjørlese over hodene våre. Det er ingen tvil om det var et spill for galleriet. Denne gruppen ble oppnevnt for å holde miljøet fornøyd en liten stund, mens de viktige beslutningene ble tatt uten oss, mener han. 

Annonse

Et steg tilbake 

Den engasjerte snowboardskikkelsen mener sporten stagnerer uten et nytt kvalifiseringssystem.

- Uten et rettferig kvalifiseringssytem er vi på akkurat det sammen nivået vi var i 1998. Utviklingen stopper og FIS bryr seg ikke. Det er tragisk, sier han, og legger til:

- Det blir som å stjele sukkertøy fra unger, når du frarøver unge snowboardtalenter muligheten til å nå langt. Sarah Lewis har gått opp i Tryvann, flyttet railen og nedskalert hoppet.  

- Direkte feil 

Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, argumenterer for at FIS sinn sysmtem er det eneste rettferdige, siden mange av de kommersielle konkurransene kun har inviterte kjørere. Det mener Andersen er direkte feil. 

- Hvis bare FIS-styret hadde åpnet ørene og hørt på utvalget som var satt ned, hadde de fått med seg at det aldri var snakk om andre enn de åpne konkurransene, slik som US Open, European Open, NZ Open, Arctic Challenge m.fl, forklarer han.

 Egen World Cup

- Hva tror du blir de direkte konsekvensene av dette?

- Skiorganisasjonen FIS kommer mest sansynlig til å prøve å lage sin World Cup i slopestyle, så får de andre konkurransene en invitasjon til å bli med dersom de følger FIS sine regler. Med andre ord BLI FIS-renn, siden det står i reglene at de ikke kan drives av kommersielle aktører. Det tilbudet håper og tror jeg ingen kommer til å takke ja til avslutter han. 

Dette sa Andersen etter at slopestyle ble tatt inn i OL-varmen.