Denne uken ankom luftmadrassen Trysil, og ventetiden for de norske utøverne er endelig over. Skianlegget holder nå på å rigge anlegget, som etter planen skal benyttes av det norske freeskilandslaget og snowboardlandslaget.

– Å få en slik airbag til Norge er ikke bare nødvendig for å trene snowboard på høyt nivå, men jeg tror det kan være forskjellen på om du står på pallen eller ei i konkurranser fremover, sier Mons Røisland i en pressemelding.

Slike store airbag-anlegg har tidligere kun vært i store skidestinasjoner. Den består av en stor luftpute/luftmadrass, som plasserer under to hopp. Den aller største fordelen er at den kan brukes på sommeren med snø.

Airbag Trysil
PÅ PLASS: Airbagen er nå i Trysil, og er i ferd med å settes opp. Foto: Brettforbundet

Dermed forlenges sesongen med flere måneder for de norske utøverne. 

– Nivået på freeski og snowboard har eksplodert de siste årene. Den nyeste teknologien innenfor airbag-segmentet gjør aktivitet mulig hele året, samtidig som brukerne får en formidabel utvikling under trygge forhold, sier Sondre Hylland, som har ansvaret for bygging i Brettforbundet.

Airbagen har kommet på plass som et samarbeid mellom Skiforbundet og Brettfourbundet, og skal altså brukes av begge forbundene. 

Sebastian Scjerve, som selv har et helårs rail set-up i hagen hjemme i Namsos, er svært glad for at den nå er på plass.

– Det å kunne øve inn nye triks på airbag gir oss mulighet til å terpe på detaljer, i tillegg til at risikoen for skader går ned. For meg er det veldig kult at dette kommer til Norge.

Airbagen vil være på plass i Trysil siste del av denne sesongen. Den har en størrelse på 22x50 meter, og er finansiert av forbundene, spillemidler og Olympiatoppen.