Backstage på Fonna

BILDESPESIAL: Øyvind Fykse har bodd og jobbet på Folgefonna i hele sommer –med kamera. Her er Øyvinds «behind the scenes»-bilder fra en sommer på Fonna.

Sist oppdatert 14. august 2014 kl 10.19
THE SHAPER-LIFE: Øyvind Fykse har dokumentert en sommer som shaper på Folgefonna. Her graves det rails med Emil Fossheim i maskina og Len Roald Jørgensen utenfor. Foto: Øyvind Fykse
THE SHAPER-LIFE: Øyvind Fykse har dokumentert en sommer som shaper på Folgefonna. Her graves det rails med Emil Fossheim i maskina og Len Roald Jørgensen utenfor. Foto: Øyvind Fykse

Øyvind har jobbet med shaping og prepping av terrengparken på Folgefonna i hele sommer, og med kameraet sitt har han fått med seg det aller meste –også når det ikke er solnedgang, åpne heiser, fint vær eller perfekt park. Her er bildene hans fra en sommer på sommerskisenteret på Folgefonna:

Sted: Folgefonna på breen

Personer: Øivind Fykse (venstre) Sindre Cottis (høyre)

– Sindre og jeg feiret 17. mai med en god runde shaping på breen med null sikt og litt regn i luften. Utrolig nok var det en god del mennesker den dagen. Både unge og eldre har som tradisjon å stå på ski og snowboard med tradisjonelle norske bunader.

Sted: Fergebrygga i Jondal

Personer: Marius Schafferer (med fiskestangen) Øivind Andersen

– Disse to gutta bodde i shaper-huset en mindre periode og hjalp til å shape og bygge parken. I gjengjeld fikk de bo i huset. Etter en lang dag med snowboardkjøring og bygg av park, er det deilig å slappe av med et par kast ut i fjorden som er rett ved huset. Ble ofte fisk til middag.

Sted: Fergebrygga i Jondal

Person: Len Roald Jørgensen

– Dette er Fonnalegenden selv som haler inn et par fisk til middagen.

Sted: Fergebrygga i Jondal

Person: Marius Schafferer 

– Marius er en gutt som fikk øynene opp for fisking etter han var med oss shapere. Her ser du han jakter etter torsken.

Sted: Volleyballbanen i Jondal

Personer: Fra venstre: David, Joel Ericson, Len Roald, Kyrre og Joakim Rasmussen

– På breen ble det gjort mye aktiviteter. Men det stoppet ikke oss fra å holde oss aktive når vi kom ned i dalen. Ble spilt mye volleyball. Shaper-laget tapte aldri.

Sted: Solveggen på breen

Personer: Fra venstre: David, Joel Ericson, Len Roald, Sindre Cottis og Dina Treland

– Dette må ha vært det beste året på Fonna på en god stund. Sol og fint vær nesten hver dag. Her kan du se mannskapet slappe av og nyte solen etter dagens økt med shaping.

Sted: Jondal og Vikanuten

Sted: På vei opp til Vikanuten (1001 m.o.h)

Personer: Len Roald, Sindre Cottis

– Noen dager drar vi opp til breen og blir der hele dagen. Men når vi kommer tidlig hjem fra breen frister det som regel med en god tur opp i fjellene. Her er vi på vei til toppen av Vikanuten.

Sted: På toppen av Vikanuten

Personer: Fra venstre: Øivind Fykse, Len Roald og Sindre Cottis

– En time og 15 minutter var tiden vi brukte på å traske opp til toppen. Og der møter vi den vakreste naturen du kan oppleve i vårt herlige land. Der ble vi sittende i timevis og snakke om alt og ingenting.

Sted: Halvveis opp til Vikanuten

– På vei opp til toppen fant jeg en herlig utsikt igjennom noen trær av Jondal og fjorden rundt. Det der er fergen som går fra Jondal til andre siden av fjorden til et tettbebygd strøk som heter Tørvikbygda.

Sted: Vikanuten

Personer: Fra venstre: Sindre Cottis, Len Roald, Øivind Fykse

– Vi ble sittende på Vikanuten en god stund. Det var en fin tur med litt utfordringer og mest moro.

Sted: Parken på Fonna

Personer: Emil Fossheim (kjører maskinen) og Len Roald

– Dette er slik vi arbeider for å få parken som den skal. En i maskinen og to shapere. Det krever mer enn det du tror. Det tar tid, er slitsom og krever en god del av både shapere og fører av maskin for å få det perfekt.

Sted: Fonna

Person: Len Roald

– Den røde baronen der er vår gode venn. Shapernes snøscooter. Var trofast i perioder. Vi for opp og ned og shapet hopp og lignende med den der.

Sted: Parken på Fonna

Person: Øivind Fykse

– I de dagene som var måtte vi salte for å holde hoppene ved like. Vi som shapere delte ut forskjellige ansvar. Jeg var salteansvarlig. Len var barisansvarlig.

Sted: Parken på Fonna

Personer: Len Roald og to gutter som hadde arbeidsuke på breen

– Len er fan av å beordre folk om hva de skal gjøre. Og her ber han gutta gjøre en ordentlig jobb og forteller hva som må bli gjort.

Sted: Parken på Fonna

Personer: Fra venstre: Emil Fossheim og Len Roald

– En sen dag på breen med konstruksjon av hopp. Vi står på i timevis for å få parken i topp stand hver dag. Slitsomt, lærerikt og gøy. Emil Fossheim har jobbet på breen i årevis og vet virkelig hva han driver med.

Sted: Utsikt utover fjorden fra parkeringsplassen

– Hver eneste dag så jeg elleville solnedganger og flott natur. Dette er et godt eksempel på flott natur.

Sted: På toppen av breen

– Dette bildet er tatt av Field Productions sitt hopp etter en solnedgang shoot på hoppet vi bygde. Det ble gjort mye flips og spins den dagen.

Sted: På fonna rett ved parkeringsplassen

Personer: Fra venstre: Marius Schafferer, Ben Howells, Sindre Cottis og Julius Braathen Ødegaard

– Her er gutta krutt. Ben stod for en del filming på breen. Marius og Julius var flittige og hjalp til med parken. Og Sindre er alltid med.

Sted: Shaper-huset i Jondal

Personer: Sindre Cottis, Viktor Wiberg

– To dyktige shapere som slapper av etter dagen på breen med litt gitarspilling i stuen i huset. Mange av gutta lærte seg gitar i løpet av perioden de var på Fonna.

Publisert 14. august 2014 kl 10.19
Sist oppdatert 14. august 2014 kl 10.19
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen