Oppdatert kl. 20.00: Nyhetsbyrået NTB melder at mannen omkom av skadene han pådro seg i snøskredulykken.

Politiet fikk melding om skredulykken rundt klokken 14.00. Da var personen funnet av sine turkamerater. Det ble satt i gang full redningsaksjon med luftambulanse, redningshelikopter, skredgruppe og redningshunder.

Annonse

– Det var et turfølge på tre i området da skredet gikk og en av dem ringte oss og fortalt at en av dem var tatt av skredet. Det var en mann i 40-årene og vi satte i gang full redningsaksjon, sa operasjonsleder Per Åge Ferstad til NRK.

Det er foreløpig uvisst hvordan helsetilstanden til mannen er. Ifølge NTB skal kameratene som fant mannen ha begynt med livreddende førstehjelp, før han ble hentet av redningshelikopter og fløyet til sykehuset i Trondheim.

Det er faregrad 2 i Romsdalen søndag, etter å ha vært faregrad 3 i flere dager på grunn av de høye temperaturene. 

Fri Flyts Tore Meirik var på topptur på Juratind, en drøy halvtime fra Gråfonnfjellet. Han så helikopterne på vei til skredulykken da han var ferdig med sin tur, og beskriver forholdene på følgende måte:

– At det gikk ned fra faregrad 3 og faregrad 2 var avgjørende for at jeg dro på tur i dag. Jeg har snakket med flere som sa det gikk skred hele tiden overalt i går og på fredag. Det gjorde det ikke i dag, men det gikk mange naturlige utløste skred i dag og, sier Meirik.

Snøskredvarslingen oppfordret folk til å gjøre seg ferdig med turen tidlig på dagen, fordi snøskredfaren øker utover dagen. Skredet på Gråfonnfjellet gikk rundt klokken 13.20.

– Det er varmt. Det er 15 grader nede ved fjorden. Det er absolutt lurt å gjøre seg ferdig om morgenen. Jeg merket på snøen at det har vært plussgrader hele natta opp til 1400 meter. Det var først helt øverst på Juratind at det var snø som har vært kald, sier Meirik.

Så langt denne sesongen er ingen skikjørere eller toppturfolk omkommet som følge av snøskred i Norge. Men selv om vi er midt i mai er faren på ingen måte over. Den siste tiden har Fri Flyt skrevet om skred ved Jiehkkevarri i Lyngen og i Djevelberget i Tromsø. I tillegg gikk det to skred i Hemsedal. Forrige helg ble syv tatt i et skred i Lofoten.

Saken oppdateres.