– Jeg var på Jiehkkevárri da helikoptrene begynte å surre over massivet. Medias henvisninger til at skredet skal ha skjedd på Vestbreen eller Blåisen er feil, da skredet oppstod etter en kalving i Sydvestbreen, helt sør i massivet. Jeg gikk førstesporet både opp og ned Blåisen uten tegn til bevegelse i verken snø eller is, og ruten blir generelt mindre solpåvirket enn det sydvendte bredhenget i Sydvestbreen, forteller Jøran Dahlhaug.
Den storstilte redningsaksjonen fikk stor oppmerksomhet i media, men det ble relativt fort klart at ingen ble skadet i hendelsen. Manglende mobildekning i området skapte en del forvirring om hvor skredet faktisk skjedde.

SKREDSTEDET: Sydvestbreen – som ligger sydvest for Jiehkkevárri i den gule ringen – kalvet og skapte stor oppstandelse denne uka. Heldigvis uten personskader.
Jiehkkevárri (1 834 moh) er for øvrig Lyngsalpenes høyeste fjell, og et meget populært turmål på våren og sommeren. Denne uka ble fjellets sørside kjørt på ski for første gang.
– Jeg har ikke detaljinformasjon om skredhendelsen, annet enn at Sydvestbreen hvor et eksponert sydvendt isparti kalvet – noe som ikke er uvanlig for området – og førte til at større snømasser ble satt i bevegelse. Området ulykken skjedde i er en av tre vanlige ruter opp på Jiehkkevárri. Ruten stiller som med de to andre vanlige rutene opp på Jiehkkevárri (via Holmbukttinden eller Blåisen), krav til riktig timing og sporvalg, både med hensyn til skredterreng, solpåvirking, samt synlige og skjulte bresprekker. Det finnes mange områder en helst ikke tar lunsjpusen eller lange fotoshoots. Brefallet hvor hendelsen oppsto er markert med gul sirkel på bildet under, sier Dahlhaug, og legger til:
– Forøvrig er det meget hyggelig å bare prate norsk på fjellet om dagen, selv om det ikke er like hyggelig for reiselivsnæringen her i Lyngen…

FINE FORHOLD: På vei innover Blåisen onsdag. Foto: Jøran Dahlhaug