Det blir stadig vanligere å bruke lette toppturbindinger i kombinasjon med frikjøring, kraftige støvler og brede ski. Men holder egentlig bindingene til det formålet? En ny generasjon kraftige techbindinger lover løsning på dette. 

I motbakken er fordelen at det er lett, at bøyepunktet fint plassert under tåa og at du slipper å løfte med deg hælbindingen. Men også nedover oppdaget folk utover 2000-tallet at tech-systemet fungerer bra. Styrken er at tåa sitter i en veldig stabil posisjon, du er relativt lavt over skia. En svakhet er at hælen på støvelen henger på de to pinnene bak, slik at det er muligheter for slark og vridning. 

Annonse

Vi har testet testet Marker KingpinAKT Race FreeDiamir Vipec 12Dynafit Beast 14Dynafit Radical 2 ST og G3 Ion. Alle nye techbindinger på markedet i 2015/2016-sesongen.

Alle bindingene i denne testen lover gode egenskaper for frikjøreren. De skal tåle tøffere kjøring enn det du i utgangspunktet kan vente av en techbinding. I en slik test er et første kriterium sikkerheten. Bindingen skal løse ut når du trenger det og – like viktig – holde støvelen på plass når det er påkrevet.

Kraftoverføring er også sentralt. Dine bevegelser skal overføres til skiene med minst mulig slark. På topptur er det heller ikke til å komme unna at brukervennligheten er et viktig tema. Skistoppere, hælløftere og bytte mellom gå- og kjøremodus er kilder til irritasjon hvis det ikke funker. Og så teller selvsagt totalvekten, du vil ikke dra på mer enn du må.

Her er test av de mest markante modellene for denne sesongen: