–  Ja, hva skulle det ha vært? gjentar Kjell Aurmo når han får spørsmål om hva mer han ønsker seg av Trysil. Aurmo fyller 80 i år og har opplevd hvordan Trysilfjellet har vokst siden han begynte å stå på ski her på 70-tallet. 

Han mener Trysil har det meste, men synes likevel at Skistar kunne koste på seg både flere og bredere løyper, samt utvidet heiskapasiteten for å gi mer plass og unngå køer.  

– Det kan være på nippet til kø her til tider, sier Aurmo og får frem smilet til programleder Bård Gundersen, som mener at «på nippet til kø» ikke burde være noe stort problem. 

(Denne saken ble først publisert februar 2022)

Verdensmester i super g fra 2019 Kjell Aurmo
USTOPPELIG: Det som ikke kommer frem i verken film eller tekst, er at verdensmester Kjell Aurmo brakk nakken på ski i fjor. Men nå er han tilbake for fullt. Foto: Christian Nerdrum

Ellers synes Kjell det er lite å sette fingeren på. Skigleden er stor hos den spreke 79-åringen. Derfor står han også stort sett på ski hver dag. Og gjør han ikke det, så jobber han som instruktør på skiskolen i Trysil.  

– Hvor god er du på ski, da? spør programleder Bård Gundersen. 

– Nei, altså. I forhold til alder, så ligger jeg vel i toppsjiktet her i Norge og i verden.  

– Er du ikke verdensmester, da?  

– Jo, jeg er jo det, sier Aurmo beskjedent. I 2019 ble han verdensmester i sin klasse i Super G.   

Kjell Aurmo på ski
LIKER SEG PÅ SKJÆRET: 79-år gamle Kjell Aurmo er stort sett å finne på Trysilfjellet med ski på bena. Gjerne mellom røde og blå porter, men også som instruktør i skiskolen. Foto: Christian Nerdrum

I slutten av filmen deler Kjell Aurmo tre gode tips til bedre skiteknikk.  

Et fjell for alpineliten 

Trysil er i stor grad et forbilde for andre skianlegg i Norge når det kommer til carving og alpint. En god del generasjoner under Aurmo møter Fri Flyt tre talenter fra juniorlandslaget i Alpint. I Trysil har de et eget område der de legger ned mye tid og trening, sammen med andre lag og landslag fra hele verden.  

– Her får vi holde på litt som vi vil. Trysil tilrettelegger for oss på Høgegga, så vi har gode treningsforhold, sier juniorverdensmester i storslalåm Alexander Steen Olsen.   

Det er ikke bare alpinister og carvingentusiaster som blir tilfredsstilt på Trysilfjellet. Parken her er også kjent for å holde en meget høy standard. 

Her kan du se film fra da Skipatruljen besøkte Oppdal.

Portrettbilde av juniorverdensmester i storslalåm, Alexander Steen Olsen fra Trysil
OFTE I TRYSIL: Juniorverdensmester i storslalåm, Alexander Steen Olsen trener ofte med resten av landslaget på Høgegga i Trysil. Foto: Bård Gundersen

En park i verdensklassen 

William Kalfoss har flyttet til Trysil på grunn av alle mulighetene og tilbudene som fjellet gir ham. Han viser oss svartparken og blåparken og forteller hvorfor parken i Trysil er blitt så god.  

– Vi har hatt flinke parkbyggere i flere generasjoner. Det er kult hvor mye de legger ned i at vi skal ha det bra. Jeg vil si at det er på nivå med Europas Beste. Det er jo blitt et ingeniørfag å bygge parker nå om dagen. Her bygges det på grader og millimetere, sier Kalfoss.  

jibber i trysilparken
HØY STANDARD: I følge skiprofil William Kalfoss er parken i Trysil blant de beste i Europa. Foto: Christian Nerdrum

Finnes det offpist i Trysil? 

– Hva gjør du hvis det har snødd 50 centimeter. Drar du i offpisten eller ut i parken? Spør Gundersen 

– Nei, da er det rett ut i offpistens, svarer Kalfoss tvert.  

– Trysil er vel ikke kjent for å være et pudderparadis?  

– Nei, det er ikke det, men det er kanskje det som gjør det fjellet kult for sånne som meg. Du kan finne gode plasser og muligheter for å kjøre flere dager på rad med god snø uten at det er hundre andre som er der ute.  

KLAR FOR PUDDER: Bård Gundersen og William Kalfoss er enige om at det finnes gode løssnømuligheter i Trysil. Foto: Christian Nerdrum
KLAR FOR PUDDER: Bård Gundersen og William Kalfoss er enige om at det finnes gode løssnømuligheter i Trysil. Foto: Christian Nerdrum

– Hvis folk er her for første gang. Hvor er det greit så starte for å kjøre offpist?  

– Vi har et hogstfelt litt nord nor Høgegga. Her er det fin helling og lekent skogsterreng som er kult å kjøre uansett nivå. Det er det bratt nok til at det flyter. Ellers så er det litt under stolheiser her og der.  

Offpist i Trysil
UTENFOR: Finnes det offpist i Trysil? Klart det! Foto: Ola Matsson

Også Skipatruljen i Trysilfjellet er enig med Kalfoss om løssnøtilbudet i Trysil.  

– Det er faktisk veldig bra, sier Dag Nordli i skipatruljen og trekker frem poenget med at Trysils gunstige innlandsklima som gjerne holder snøen kald over lengre perioder.  

Nordli forteller også at enkelte områder på Trysilfjellet er ekstra utsatt for skred. Deriblant flankene mellom løype 75 (Eksperten) og løype 30, men også sør for løype 28 (Hesten) og videre vest fra løype 1.  

Det var også i disse områdene det nylig gikk et skred i Trysil, der utfallet kunne vært tragisk. Den skredtatte hadde ikke på seg sender/mottaker, men ble funnet i god behold av Trysils skipatrulje, begravet av en meter snø etter 15-20 minutter.

Trysilguidene tilbyr offpistopplevelser på Trysilfjellet, med fagmessig guiding utenfor løypene.  

Her kan du se filmen som på sett og vis startet Skipatruljen til Fri Flyt, med en puddertur til Trysil i 2014.

Bilde av Trysilfjellet vinter og snø
STORT: Trysilfjellet er Norges soleklart største skianlegg målt i omsetning. Foto: Ola Matsson

Yndlingsbarnet til Skistar 

Skistars største stjerne har de senere årene blitt det soleklart største skianlegget i Norge. Før pandemien var omsetningen til Trysilfjellet 255 544 434 millioner, mot Hemsedal som er nestemann på listen med 139 276 948 millioner.  

I 2020/ 21 var omsetningen imidlertid nede i 91 412 000. Noe som bevitner at Trysils inntekter lener seg på turisme med et klientell som i stor grad kommer fra utlandet.  

Da Skipatruljen til Fri Flyt var på besøk en ukedag før vinterferien, var det tydelig at turistene er tilbake i Trysil. Språkene vi hørte i heiskøen var stort sett dansk og engelsk.