– Vår situasjon kan sammenlignes med et industrisamfunn der hjørnesteinsbedriften går konkurs, sier Erik Sletten, ordfører i Trysil i en pressemelding.
I den pågående koronakrisen som herjer i landet er alpinbransjen svært hardt rammet. Gjennom bransjeforeningen ALF har de allerede bedt regjeringen om en krisepakke på 400 millioner kroner. Men for de største destinasjonene, som Trysil, er konsekvensene langt verre.
Ifølge generalsekretær i ALF, Camilla Sylling Clausen, kan du gange den tapte omsetningen til skianlegget (omlag 30 prosent av årsomsetningen) med seks for å få tapet til destinasjonen.
– Det er helt krise, beskrev Sylling Clausen situasjonen som.
Trysil er forøvrig eid av Skistar, som også eier Hemsedal. I tillegg eier de både Sälen og Åre, som fremdeles har åpne skiheiser. Selskapet er børsnotert i Sverige, og har i år falt 34 prosent i verdi.

MÅ HA HJELP: Trysil ligger brakk, og turistsjef Gudrun Sanaker Lohne og ordfører Erik Sletten ber nå regjeringen om hjelp. Foto: Destinasjon Trysil
Snart permittert 80 prosent av de ansatte
Nå viser en nylig gjennomført undersøkelse at nesten 1500 personer er permittert i Trysil, og tallet er ventet å øke med 200 innen kort tid.
I en undersøkelse gjort av destinasjonsselskapet på Trysil har de 148 bedriftene de har spurt snart permittert 80 prosent av de ansatte. I tillegg har 80 prosent av bedriftene har markant nedgang i aktivitet, og 25 prosent frykter konkurs.
Nå ber de om hjelp fra staten - så fort som mulig.
– Vi har nå sendt et nytt brev til Stortinget og fylkeskommune der vi ber dem vurdere flere bedriftsrettede tiltak som kan redde næringslivet i Trysil, sier Sletten.
– For det første må bedriftene avhjelpes med likviditetssituasjonen, gjennom å innføre en ordning som kompenserer for inntektstap, vi må redusere reiselivsmomsen fra 1.1.20 og arbeidsgiveravgiften for hele 2020. Deretter må lån-, tilskudd og kompetansetiltak iverksettes og vi ser behov for en lokaltilpasset omstillingspakke.

KRISE: Det er krise i Trysil nå. Foto: Ola Matsson / Trysil
Måtte stenge heisen
Trysil er Norges desidert største skianlegg målt i omsetning, og var også det første skisenteret som ble pålagt å stenge skiheisen ut sesongen. Flere har fulgt etter, og i realiteten er skisesongen avlyst for i år etter at regjeringen videreførte de strenge tiltakene vi nå har frem til etter påske.
Trysil er spesielt avhengig av turisme, og åpnet også nylig flyplass sammen med Sälen for å lokke utenlandske skiturister til bygda.
– Mange er økonomisk sårbare, og det er nettopp inntektsgrunnlaget i denne perioden vi er i nå som skulle gitt grunnlaget for å håndtere kostnadene gjennom resten av året, sier Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil.
– Vi vet ikke hvor langvarig dette blir og når vi kan åpne Trysil opp igjen. Konsekvensene vil vi uansett merke lenge.