Skredulykken i Trysil: – Nære på

Mannen som ble tatt i snøskred i Trysil onsdag lå nesten en meter under snøen mellom 15 og 20 minutter før han ble funnet og gravd opp av skisenterets skipatrulje.

Sist oppdatert 16. februar 2022 kl 16.10
skipatruljemann foran snøskred
STORT: Snøskredet tok med seg all snøen og gikk helt ned til bakken. Foto: Dag Nordli

– En person ble begravd i skredet. Han kjørte alene, mens kameratene ventet på toppen – helt etter boka. Han lå helt begravd, under mellom 70 og 90 centimeter snø. Mannen ble funnet med søkestenger av skipatruljemannskapene. Da var han bevisst, men det var åpenbart nære på med tanke på hvor lenge han lå under snøen, forteller skipatruljesjef i Trysil, Dag Nordli til Fri Flyt.

Han var på plass i skredet da Fri Flyt snakket med han onsdag ettermiddag, og forteller at snøskredet gikk i Bygderkanken, mellom heisene Hesten og Setertrekket. Området som ligger like vest for Skriverhøa er mye brukt til offpistkjøring.

trysil
X MARKERER SKREDET: Snøskredet gikk i det populære frikjøringsområdet mellom heisene Hesten og Setertrekket.

Mannen som ble begravd i skredet hadde ikke skredutstyr som sender/ mottaker, søkestang eller spade, heller ikke Recco-brikke i klærne. Men ved hjelp av presise vitneobservasjoner klarte skipatruljen å finne han i tide med søkestenger.

– Vitnene ga gode forklaringer, slik at skipatruljen klarte å søke presist med en gang. Jeg var ikke der selv, men jeg er veldig stolt av mannskapene våre i dag. Det var nære på, men heldigvis overlevde han takket være deres innsats, sier Nordli.

Snøskred i Trysil
SKRED: Snøskredet gikk på utsiden av Bygderkanken på østsiden av Trysilfjellet. Foto: Ola Matsson/Skistar Trysil

Han forteller at de vurderte skredfaren til faregrad tre – betydelig skredfare – i dag. Varsom.no har ikke skredfarevarsel for regionen. Men det skal være litt uvanlige forhold.

– Forholdene er litt snodige. For et par uker siden blåste det inn store snømengder i området, så kom det omtrent 40 centimeter nysnø i går. Det var denne snøen som gjorde at vi oppjusterte varselet til faregrad tre, men det var det gamle laget som ble trigga, og skredet gikk helt ned til bakken. Det er ikke veldig lett å forstå hvorfor. Det var masse spor i området, og mange som hadde kjørt der før skredet gikk, sier Nordli.

snøskred i trysil
FUNNET AV SKIPATRULJEN: Mannen som ble tatt ble funnet ved hjelp av søkestrenger i skredet. Foto: Dag Nordli

Han legger til at snøen i området ikke ligger slik at den kan skli inn i et preparert område, og derfor pleier ikke skipatruljen i Trysil å sikre området ved å sprenge skred med dynamitt.

– Vi sprenger mange steder, men dette er ikke et område hvor et skred kan true de preparerte løypene, så da får snøen ligge i fred, sier skipatruljesjefen.

I fjor gikk det også et snøskred i det svært populære skianlegget. Der ble far og datter tatt i et skred og ført i stor fart utfor utfor bratthenget ved løypa Eksperten.

Publisert 16. februar 2022 kl 16.10
Sist oppdatert 16. februar 2022 kl 16.10
annonse
Relaterte artikler
gutt i snøskred
Se den dramatiske filmen

– En uvirkelig opplevelse

Skredekspert Markus Landrø sin analyse

Derfor har det vært så skumle skredforhold

Catherine «Kasha» Rigby
Catherine «Kasha» Rigby (1970 - 2024)

Skiprofil omkom i skred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen