Vinter på vent

Kvitfjell må utsette åpningen.

Sist oppdatert 2. november 2017 kl 16.58
INGEN SPRUT: Snøkanonene i Kvitfjell er for tida arbiedsløse. Foto: Vibeke Fürst Holtmann
INGEN SPRUT: Snøkanonene i Kvitfjell er for tida arbiedsløse. Foto: Vibeke Fürst Holtmann

Mildværet gjorde at Kvitfjell måtte stoppe all snøproduksjonen fra onsdag, og kan derfor ikke åpne på lørdag, slik planen var tidligere i uka.

– Kulda som var meldt denne uka ble skjøvet lenger og lenger fram på Yr, og det er ingen overraskelse på denne tida av året. Det er jo selvsagt synd, men her er det kun været som avgjør om det er mulig å åpne eller ikke. Akkurat nå er det tragisk mildvær og da får vi ikke laget den snøen vi trenger for å kunne åpne denne helgen, sier Vibeke Fürst Holtmann, som er markedsansvarlig på Kvitfjell.

– Vi prøver å komme i gang så tidlig som mulig, og tilby gjestene våre en lang sesong, og vi står klare med et arsenal av snøkanoner så fort været tillater det, sier hun.

Nå planlegger Kvitfjell åpning til neste helg, altså fra 11. november. Det samme gjør blant annet naboanleggene Hafjell, Sjusjøen og Skeikampen.

Les også: Kvitfjell åpner lørdag   

Familiebakken er første prioritet
Snøproduksjonen vil fokusere på Familiebakken, og til topps på begge sider av fjellet med hovedløypene Vestsideløypa og Karirenna. Alle hovedløyper, barneområder og terrengpark er klare til jul ved normale værforhold.

Hold deg oppdatert med FriFlyts snøvarsel 

Vitenskap å lage snø
I Kvitfjell brukes to typer snøkanoner: Viftekanoner med lavt trykk og lansekanoner med høyt trykk. Viftekanonene kan være både fastmontert eller mobile og fraktes rundt der de trengs, mens lansekanonene står montert langs løypene.

Se filmen fra ukas pudderkjøring i Storlidalen 

– For at det skal bli snø, trenger vi en effektiv temperatur som er under 2.5 minusgrader, og jo høyere luftfuktighet, desto mer kulde må til for å kunne produsere, forklarer Odd Stensrud, som er daglig leder i Alpinco AS.

– Optimale forhold for snøproduksjon er minus 10 grader og klarvær, som gjerne gir tørr luft. Mengden snø avhenger altså av temperatur, så selv om snøkanonene går for fult vil antall kubikkmeter snø variere mye avhengig av hvor mange effektive kuldegrader vi har, sier han. 

Publisert 2. november 2017 kl 16.58
Sist oppdatert 2. november 2017 kl 16.58
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen