– Omfanget er jo helt uventet. Det er fantastiske muligheter over knausene her borte, sier frikjører Fredrik Luytkis etter å ha fått en liten introduksjon av offpisten i Kvitfjell. Luytkis har tatt fri fra jobb og søkt om for sønnen Storm for en dag i det stadig voksende skisenteret i Gudbrandsdalen. 

Programleder Bård Gundersen, som befinner seg i en heis med snowboarder Simen Johannessen, beroliger 49-åringen fra Høybråten om at Kvitfjell er mer enn carving og champagne. Simen har blant annet vist oss hvorfor Kvitfjell er et undervurdert sted for frikjørere, og at bakkene er noe annet enn stupbratte. Bortsett fra når han kjører brett er Simen en ganske nedpå type selv, og startet for bare noen få måneder siden et serveringssted som heter Lettvint Bar og Café sammen med kjæresten sin. 

Her kan du lese vår anleggsguide til Kvitfjell alpinsenter.

Norges nasjonalanlegg Kvitfjell. Bilde: Christian Nerdrum
FJELLFOLK: Medeier av Lettvint Bar og Café og programleder Bård Gundersen nyder en god dag i Norges nasjonalanlegg Kvitfjell. Bilde: Christian Nerdrum

– Det er masse frikjøring her. Noe finner du lett rett ut fra de preppede løypene og annet må du lete etter. Dra på eventyr, så finner du gull. Ofte er det litt tett i inngangen, men så åpner det seg store flanker å leke seg på, sier Johannessen. Grunneierne i Kvitfjell er visstnok usedvanlig positive til tynning av skogen, og det til frikjørerne store glede.

Saken fortsetter under bildet

Jarle_Parksjef_Kvitfjell_Foto_Christian_Nerdrum-7037
INN I LOMMA: Parksjef Jarle Kvamme vrenger lommene og viser frem de skjulte offpist-mulighetene i Kvitfjell. Bilde: Christian Nerdrum

Utgangspunktet for dette besøket er opprinnelig et tips fra alpint legenden Ole Kristian Furuseth. Allerede i 1998 la han Kvitfjell til sitt hjerte og satset alle sine gullmedaljer i eiendomsutvikling. Byggingen satte fart da anlegget etterhvert fikk et nytt aspekt mot vest. Et snillere og mer solrikt område som for de fleste er mer appellerende enn den bratte østsiden der verdenscupen avvikles. 

SE OGSÅ: Webserien Generasjon Freeride med Fredrik Luytkis og sønnen Storm

Varden er ytterligere et utviklingsområde, og det seneste området i Kvitfjell. Også her skal det være fine bakker og muligheter for offpist for de som søker de. Dessuten jobbes det med å rydde skog for å tilrettelegge ytterligere. 

–  Så langt i år har jeg hatt 25 dager offpist. Det året her har vært helt fantastisk, uttaler Furuseth i en telefonsamtale med Gundersen.

Her er alle sakene Fri Flyt tidligere har laget om Kvitfjell.

Kvitfjell_Bård_Gundersen__Bilde_Christian_Nerdrum-7249
BREDT TILBUD: Bård Gundersen tar en prat med alpinlegenden Ole Kristian Furuseth utenfor Koia i Kvitfjell. Bilde: Christian Nerdrum

– Kvitfjell er ganske unikt når det kommer til matkultur og servering i skibakken. Her er det fem, seks serveringssteder der alle trigger hverandre, og bare blir bedre og bedre. Og selv om de fleste er klar over det fra før av, bør det nevnes at de preppede bakkene pleier å vinne tester i VG eller DN, sier Furuseth som selvsagt er litt inhabil i denne sammenheng. Men det betyr heller ikke at dette stemmer med virkeligheten. Skipatruljen til Fri Flyt kommer i hvert fall gjerne tilbake når koronaviruset har fått tatt seg en bolle.

Her finner du alt fra Skipatruljen