I denne episoden av Toppturfeber blir programleder Bård Smestad med skiproffen Wille Lindberg på brattkjøring i Folgefonna.

(Journ. anm: Ja, du hørte rett. Det finnes nemlig ei stupbratt side rett til venstre for skiheisen, og selv om du har vært der er det ikke sikkert du har lagt merke til den).

Annonse

Mens Wille er godt vant til vertikale omgivelser etter et utall sesonger i Alpene, er heller ikke Bård helt fremmed for å kjøre bratt. Dessuten er det noe som apellerer til 49-åringen som liker seg i luftige omgivelser.  I fjor vinter gikk han og Ola Hovdenak nærmest viralt da de tok førstenedkjøringen fra den legendariske fjellkjendisen Mannen. Likevel er han ærlig på sine begrensninger og innrømmer at han fort tyr til både hoppsvinger og doble stavisett når det luter på. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det. 

– Men det er jo ikke sånn en ski er konstruert, og det er egentlig ikke sånn jeg vil løse utfordringen i bratta. Du skal ihvertfall ikke bare skrense nedover når det blir for bratt. Da er det ikke noe poeng, sier Bård som snart skal få gode råd av skiproffen Wille Lindberg.  

Saken fortsetter etter bildet

BRATT: Bård Smestad og Wille Lindberg står igjen med litt forskjellig erfaring etter at de tok seg ned renna i bakgrunnen (som faktisk ligger midt i Folgefonna Skisenter, rett til venstre for heisen. Bilde: Christian Nerdrum
BRATT: Bård Smestad og Wille Lindberg står igjen med litt forskjellig erfaring etter at de tok seg ned renna i bakgrunnen (som faktisk ligger midt i Folgefonna Skisenter, rett til venstre for heisen. Bilde: Christian Nerdrum

I dag skal nemlig Bård få prøve seg på en styggbratt fjellside på Folgefonna, coachet av den grasiøse svensken. Wille kan se tilbake på mange år som proff skikjører og har flere topplasseringer i den Freeride World Tour. Dessuten er han en god pedagog med gode formidlingsevner. Her er det mye å lære, men skikjøringen på Folgefonna og andre bratte steder skjer naturligvis på eget ansvar. For når det blir så bratt som dette kommer også konsekvensene som julekvelden på kjerringa, som de sier i brattkjøringsmiljøet.  

BÅRD SMESTAD

Bård Smestad (49) er ikke frontfigur av programserien Toppturfeber på grunn av sin uovertrufne faglige kunnskap om fjell og sikkerhet. Ei heller fordi skifilmskaperne vil ha ham på rollelisten i sine nye produksjoner. Bård er en ganske vanlig mann fra Trondheim med et normalt talent for skikjøring og god forståelse for snø, fjell og utstyr. Det som skiller ham ut, og som gjør at han er blitt frontfigur i den nye serien Toppturfeber er hans fabelaktige motivasjon til å komme seg ut på tur. Her finner du bloggen hans Baard.multiadventures.net