EPIC: Anders Backe har fått sin andel fete solnedganger på Folgefonna. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 8 minutter
Gjennom årene har «Fonna» vært en unik arena for sommerski, og et sted der flere generasjoner av skikjørere har funnet inspirasjon, utviklet ferdighetene sine og skapt minner for livet.
Tidligere denne uken bestemte skisenteret seg for å legge ned virksomheten, etter flere tiår som en av Norges viktigste arenaer for sommerbasert ski- og snowboardaktivitet.
Vi har samlet reaksjonene fra noen av Norges mest profilerte skikjørere, som deler sine opplevelser og tanker rundt hva nedleggelsen betyr for miljøet.
Johanne Killi
Norges beste kvinnelige konkurransejibber, med flere X-Games medaljer under beltet.
– Det var trist å høre om konkursen på Folgefonna, som har betydd masse for oss i freeski-miljøet. Her var det ikke alltid sol, men som regel sløsjy forhold og god stemning. Jeg hadde alltid en leken følelse der, sier Johanne Killi til Fri Flyt.
Killi trekker frem den spesielle stemningen som oppsto når de dro ned fra fjellet til Jondal, helt nede ved Hardangerfjorden, og Herand og på sommer etter skidagen.
– Det var «Best of both worlds!» Mye bading, volleyball, fisking og pizza på Meieriet, der flere av venninnene mine jobbet noen somre. Dette er et stort tap for oss, og for våre fremtidige freeski-utøvere som dessverre ikke får oppleve dette unike stedet.
Verdenscuplederen mener freeski-landslaget får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med langrenn og alpint.
PK Hunder
Per Kristian «PK» Hunder er kjent for sin kraftfulle stil og solide prestasjoner som jibber. Han har deltatt i flere X Games og Dew Tour-konkurranser, og oppnådde blant annet en tredjeplass i Big Air under X Games i 2009. Hunder har medvirket i flere skifilmer, som «Get Lucky» og «Supervention II».
– Jeg synes det er veldig synd for jibbe-Norge å miste et legendarisk samlingssted på sommeren, sier Hunder
Jibbelegenden fra Lillehammer tipper at han har tilbragt 15 sommere i livet på Folgefonna.
– Første gangen var som deltaker på Summer camp, men mesteparten av gangene har formålet vært å filme med Field Productions. Sist jeg var der, hadde jeg med meg 20 kids som trener på NTG.
Av sterke minner trekker PK Hunder frem spesielt ett:
– Vi filmet til Welfare. Jeg tror Christopher Frankum sammen med Nittedal/Lunner-gjengen hadde leid det gule huset med brygga nede i Jondal sentrum hvor jeg fikk meg en seng. Vi hadde det sykeste været i 2–3 uker. Jeg tror det var 25 grader og sol hver dag. Vi badet, spilte volleyball og skate’a hele dagen, også stakk vi opp i parken og filma ved seks til tolv-tiden på kvelden.
Grete Eliassen
Norsk og amerikansk statsborger som ble juniorverdensmester i super-g, gikk på Oppdal skigymnas, ble jibbeproff og flyttet etter hvert til USA. Grete er en av historiens fremste jibbepionérer, med drøssevis av legendariske filmsegmenter og konkurranseresulter å vise til.
– Så trist å høre Folgefonna stenger! Det er et stort tap for ungdom i Skandinavia at Folgefonna stenger. Jeg føler meg utrolig heldig som vokste opp i Norge på en tid da vi hadde flere alternativer for sommerski – Folgefonna, Stryn og Juvass, sier Eliassen.
Hun mener at tilgangen på skikjøring sommer og høst har formet henne som skikjører, både som alpinist og jibber.
– Dette vil påvirke skikjørere som kommer etter, og i stedet for å holde seg lokalt, må de reise lenger for å holde tritt med sine jevnaldrende. Det vil få direkte konsekvenser for mange familier som ikke har råd til å sende barna sine bort, og det vil begrense mulighetene for norsk ungdom til å lykkes i ski- og snowboardindustrien.
Folgefonna
Det ikoniske sommerskisenteret på Folgefonna har slått seg selv konkurs etter flere tiår som en av Norges viktigste arenaer for sommerbasert ski- og snowboardaktivitet. Anlegget, kjent for sine slushy forhold, spektakulære sommerparker og unike miljø, har vært et samlingspunkt for skimiljøet siden oppstarten i 1994.
Konkursen skyldes en kombinasjon av økonomiske utfordringer og klimaendringer som har ført til stadig mindre snø på breen. Dette markerer slutten på en æra for norsk ski- og snowboardkultur, og mange skikjørere uttrykker sorg over tapet av et sted som har vært avgjørende for deres utvikling og samhold i miljøet.
Folgefonna har vært arena for utallige treningscamps, legendariske filmopptak og minneverdige sesonger for både amatører og profesjonelle. Nå står fremtiden for anlegget usikker, og det gjenstår å se om noen kan blåse nytt liv i dette ikoniske sommerskisenteret.
Vis mer
Bendik Øye
Jibbe-ekspert, railkjører av internasjonalt format og hjernen bak instagramkontoen Jibben lever - kanskje Norges feteste ski-konto i sosiale medier.
– Det er kanskje naturlig å begynne med egne opplevelser først? For min egen del har jeg vært mye på Fonna med familien som liten. Altså tidlig 2000-tall. Det var her jeg først så at jibbing var en greie, og for en liten racer som meg var det stort å se de «voksne» jibberne herje på rails så høye og massive at jeg tror de hadde skremt alle dagens jibbere, sier Øye.
Han tror Fonna har en stor plass i hjertet til norske jibbere, særlig fordi dette er det eneste stedet som har hatt en kontinuerlig sommerpark siden tidlig 2000.
– De som er enda eldre har kanskje et enda mer nostalgisk forhold til Stryn og Folven. Men for generasjonen som vokste opp med å se opp til Håtveit, Sigstad, Gjerde, Veen, Hunder, Linnerud etc., så har Fonna alltid vært episenteret. Her møttes store og små fra miljøet. De yngste var kanskje på en camp, og gjerne med diverse legender som instruktører. Slikt blir det god kultur av.
Å ha et sommerskisenter med solid park fra mai til juli muliggjorde å forlenge sesongen, både for de som satset aktivt og for de som bare aldri fikk nok.
– Så får vi se hva som skjer videre. Snø er et kjempetilbud, for all del. Men å trekke inn i en fryseboks midtsommers, det blir nok uten meg.
Kraftig bresmelting er en av grunnene til at Folgefonna Sommerskisenter nå må legge ned. Galdhøpiggen sommerskisenter har derimot funnet oppskriften på hvordan de ikke skal lide samme skjebne.
Benjamin Forthun
Den jibbete frikjøreren (eller omvendt) fra Bergen er en av Norges største skinfluencere. Verdenskjent for sine akrobatiske skifilmer som går viralt - Benjamin Forthun er også omtalt som «Norges svar på Candide Thovex».
– Det kom ikke som en stor overraskelse, de siste årene har jeg hørt snakk om at det begynte å bli vanskelig å drive anlegget. Men den første tanken var at det var veldig leit. Etter min mening ble Fonna-tilbudet ganske amputert etter at Mushroom Crew ga seg med å bygge park der. For oss jibbere, så mistet dessverre Fonna sjelen sin da det skjedde. De siste 3–4 årene har det bare gått nedover, og tilbudet har blitt dårligere. Veldig trist at det endte sånn, men utrolig takknemlig for at jeg fikk vokse opp når Fonna var på sitt beste. Hadde aldri blitt den skikjøreren jeg er i dag uten.
Forthun mener Fonna hadde noe helt spesielt.
– Sommeren var den tiden på året når vi vestlendinger endelig fikk skikkelig park. Etter å ha kriget oss gjennom en vintersesong med ymse parktilbud i nærområdet, var det helt spesielt å komme til Folgefonna og kjøre park shapet til perfeksjon av Mushroom Crew.
Samtidig var heltene fra Field Productions og hele jibbe-Norge samlet på ett sted. Noe som var spesielt stas for en Benjamin i tenårene.
– Utrolig mye minner som har brent seg fast! Shoot med Faction, NM-medalje i Big Air (snikskryt), nærmere 100 dager med sommerski og camping med gutta! Men akkurat nå vil jeg kanskje trekke frem denne her:
Filip Christensen er grunnleggeren av Field Productions, et av Norges mest kjente produksjonsselskaper innen skifilm. Han har vært en sentral figur i å dokumentere og fremme norsk skikultur gjennom ikoniske filmer som Supervention 1 og 2, Side by Side og Being There.
– Dette er utrolig trist. Det er en direkte konsekvens av breene som smelter drastisk år for år. Alle som har vært på Fonna de siste 20 årene husker hvor mye snø det pleide å være, sier produsenten.
Christensen tenker spesielt på den neste generasjonen som ikke får oppleve det han fikk oppleve i sin tid.
– Umiddelbart tenker jeg på alt Fonna ga meg som ung, hvordan det var en viktig samlingsplass for ski- og brettmiljøet, og ikke minst plassen der jeg møtte mine gode venner og kollegaer i Field, Even Sigstad og Jan Petter Aarskog, som jeg fortsatt jobber tett med i dag, 20 år etterpå.
THE OFFICE: Kongen kommer innom og Even Sigstad klager på sjefen. Stressnivået er akkurat der det bør være før ferdigstillingen av Supervention. Se filmen.
Minner fra Fonna:
STOREBROR: Jon Håtveit stunter under innspillingen av en av filmene til «Skifilm». Foto: Thomas Kleiven
EPIC: Anders Backe har fått sin andel fete solnedganger på Folgefonna. Foto: Vegard Breie
EPIC! Den verdenskjente solnedgangen på Folgefonna. Her slår den til igjen under Chaos Productions filminnspillingen. Foto: Sverre Hjørnevik
Christensen mimrer også tilbake til den første turen til Fonna i 2004, der mye av første filmen til Field, Suspense, ble spilt inn.
– Christopher Frankum fikk skulderen ut av ledd. Det var heftig. Torstein Horgmos trippelcork ble en verdensnyhet - men det er nok kicker-shoots i solnedgangene gjennom alle årene som sitter sterkest, mest på grunn av de sinnsykt fine folka.
Andreas Håtveit
Norges mest legendariske jibber med en jibbe-CV få i verden kan matche. Er snart førti år og har fire barn, men viser stadig vekk at han fortsatt holder nivået til verdenseliten.
– Det er trist altså! Jeg har hatt de beste somrene ever på Folgefonna, og jeg har alltid drømt om å tilbringe somrene der med kidsa mine, så dette er trist.
Ni år etter at han offisielt la opp som konkurranseutøver, sender firebarns-faren Andreas Håtveit (36) sjokkbølger inn en hel jibbeverden ved å vinne den svært prestisjetunge Red Bull Unrailistic mot et knippe av verdens aller beste freeskiere.
En viktig del av norsk ski-kultur går tapt Med Folgefonna Skisenter ute av bildet, mister norsk skisport mer enn bare et sommertilbud – vi mister en kulturarena, en lekeplass og et sted hvor minner og talenter ble skapt. Reaksjonene fra disse skikjørerne viser hvor viktig Fonna har vært for miljøet, og hvor stort tapet oppleves for både nåværende og kommende generasjoner.
Folgefonna er kun åpent om sommeren. Gjemt bort på kanten av den store isbreen utenfor Jondal på Vestlandet, og åsted for noen av de råeste brett- og jibbefilmene noensinne.
Field Productions gir oss en liten bonus med shots fra fjoråret på Folgefonna.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.