DYRT: De høye strømprisene er dårlig nytt for mindre skianlegg. Ilustrasjonsfoto: Paul Lockhart
Lesetid: 5 minutter
I 2021 har det vært rekordhøye strømpriser i Norge, og nylig ble det satt rekord for den høyeste prisen noensinne. Tirsdag 19. oktober var prisen oppe i 1,43 kroner kilowattimen i snitt gjennom dagen både på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.
Det får ikke bare konsekvenser for lommeboka til hvermannsen, men kan også få stor betydning for norske alpinanlegg.
– Dessverre er det kanskje de minste anleggene, som har eldst utstyr og ikke like store investeringsmuligheter, det vil gå hardest utover.
Det sier Camilla Sylling Clausen, daglig leder i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner – som har rundt 210 norske anlegg som medlemmer – til Fri Flyt.
– Man har rigget anleggene for kunstsnø, så da har man belaget seg på det for å få den beregnede sesongen, gjerne fra november/desember til mars/april. Det er ikke mange som blir rike og berømte av å drive skiheis. Har man budsjettert med et overskudd, vil de høye strømprisene gå direkte på bunnlinja.
Et slikt anlegg er Jølster skisenter, som nå frykter en dobling av strømregningen i tiden som kommer.
I en sak hos NRK forteller daglig leder Jarle Mundal at skisenteret hadde en halv million kroner i strømutgifter i fjor, og at de er avhengige av at strømprisen går ned, før de starter snøkanonene.
– Om dette blir doblet vil vi slite med å få endene til å møtes, sier Mundal til NRK.
Priser seg lykkelig over avtale
Et slikt anlegg Sylling Clausen beskriver, som potensielt kunne havnet i trøbbel, er Oslo skisenter i Grefsen.
Til Fri Flyt kan imidlertid daglig leder, Peer Bakke, fortelle at de slipper unna de heftige strømprisene som er i Sør-Norge.
– For en gangs skyld har vi hatt litt flaks, og det er at vi har hatt en nordnorsk strømleverandør de siste årene og har en pågående avtale med dem. Da får vi nordnorske priser på strømmen vår i vinter.
Han forteller at for Oslo skisenter har nettleien vært den største utfordringen de siste årene.
– Elvia beregner nettleie for bedrifter på en helt annen måte enn før. Vi betaler nettleie for det høyeste forbruket i en måned, og det ganger de ut med nettleie for hele måneden. Sånn sett har de siste årene har nettleien vært problemet og det dyreste.
Han forteller at dersom de hadde hatt en strømutgift på to kroner kilowatten, ville det ikke vært mulig å drifte i lengden.
– Vi som holder på i Oslo har jo ikke akkurat stabile vinterforhold. I dårlige sesonger taper vi penger, i gode sesonger tjener vi penger. I en bra sesong ville vi fått et mindre overskudd, og mindre penger til å kjøpe utstyr, snøkanoner og utvikle andre ting. På en dårlige vinter hvor vi allerede er i minus ville det gjort saken verre.
Store forskjeller
I saken hos NRK forteller Voss Resort at de har fastprisavtale ut året, og planlegger å legge så mye kunstsnø som mulig før nyttår, mens Hafjell og Kvitfjell har fastprisavtale ut 2022.
Sylling Clausen i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner sier at det er veldig stor forskjell på deres medlemmer, og at hun ikke har noen oversikt på hvor mange som har fastprisavtaler og ikke.
– Det er aldri heldig at prisen på en basisvare gir økt kostnad, men det er veldig stor forskjell på våre medlemmer, forteller hun – og fortsetter:
– Nå har man gjerne mer moderne og effektiv snøproduksjon, og klarer å produsere en, to og tre ganger så mye snø på samme kostnad som før. Største delen av snøproduksjonen skjer jo før jul, til kulden forhåpentlig kommer og blir over lengre tid. Klarer man å produsere før jul og har fastpris vil det være heldig, og så kan man gå i nye forhandlinger. Så er det også forskjell på priser i sør og nord, så det er veldig store variasjoner.
– Hvor stor utgift er strøm for et alpinanlegg?
– Det varierer veldig ut ifra hvor man er lokalisert, hvordan vær man har, og om man har nytt eller gammelt utstyr.
– Er ikke like sårbare som tidligere
Hemsedal og Trysil er blant Norges største og dyreste anlegg å kjøre ski i. Ei heller de er foruten økte kostnader, men forteller at anlegget deres er blitt langt mer effektivt de siste årene.
– Snøproduksjonen vår er blitt syv ganger så effektiv i løpet av de siste ti årene. Dette er et viktig ledd i SkiStars bærekraftsarbeid, som også bidrar til å redusere vårt strømforbruk generelt.
Det forteller daglig leder i SkiStar Norge og destinasjonssjef for Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen, til Fri Flyt.
– Gjør dere noen spesielle grep for å redusere strømutgiftene?
– Vi optimaliserer alltid snøproduksjonen med tanke på temperatur, luftfuktighet og vind, og har avanserte og automatiserte systemer som produserer mest mulig snø med minst mulig energiforbruk. Det betyr at vi generelt ikke er like sårbare for prissvingninger som vi var tidligere.
– Vil deres kunder merke noe til økningen i strømpriser på anleggsdriften?
– Vårt tilbud til våre gjester vil ikke påvirkes av nivået på strømprisen. For oss er kvalitet og bredde i skikjøringen alfa omega, og med vårt snøproduksjonsanlegg har vi gode forutsetninger for å kunne tilby dette.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.