– Andorra kan anbefales på det sterkeste

REISEBREV: Synnøve Medhus og Sole August Andresen har kjørt trestjernes FJT.

Sist oppdatert: 13. februar 2017 kl 10.07
KLIPPE: Sole August Andresen på en klippe i Andorra. Foto: Privat
KLIPPE: Sole August Andresen på en klippe i Andorra. Foto: Privat

Onsdag var en litt grå dag værmessig, men vi kom oss selvfølgelig på fjellet og hadde noen fine run i områder vi enda ikke hadde rukket over. Grandvalira anlegget, med alle sine frikjøringsmuligheter, tar minst 4-5 dager å rekke over om du vil oppleve det meste.

Vi fant mange fine gullies og fjellsider, men føret var ikke som de tidligere dagene og jakten på pudder ikke så vellykket som dagen før. Vi spiste imidlertid en god lunch i bakken og dro ned for å bli med på en felles park session med en gjeng av de andre Junior VM deltagerne.

  • Dette er det tredje reisebrevet fra Synnøve Medhus og Sole August Andresen. Les det første her, og det andre her.

Dessverre ble park økten kansellert da kickerne ikke kunne gjøres klare på grunn av regnet som hadde kommet i løpet av natta. ”Leke” skulle vi imidlertid og dro derfor en gjeng ned til 360eXstrem Freestyle og trampoline senter i Andorra La Vella (byen i Andorra).

Her hadde de bygd et sjukt morsomt hopp og med landing i skumgummi gropa funket det bra å dra på litt. Vi møtte en gjeng med 3 Argentinere som skulle delta på Eldorado Junior Freeride (3*) til helgen. De fortalte at de hadde reist til Andorra for å sanke poeng til deltagelse i FWQ når de ble 18 år.

Tidlig torsdag morgen reiste Nicolai hjem og vi andre forflyttet oss over til Vallnord, Arcalis, hvor det neste rennet vi skal delta i skal gå. Sammen med en av de tyske juniorene, Florian, fylte opp Sayeed sin taxi til randen med ski og utstyr. Slett ikke verst å kunne kjøre gjennom et ”helt land” for 70Euro.

Arcalis ligger 4-500 meter høyere enn skisenteret i Grandvalira og her hadde det vært kuldegrader og snøen var ganske tørr og fin. Senteret ligger på en måte inne i to boller omringet av spisse fjell på alle kanter, og med utrolige frikjøringsmuligheter.

Fra morgenen av fikk vi mange fine turer, løssnøkjøring og litt klipper – noen kjempebra timer på ski før vi endte opp i bunnen av FWT facen og fikk med oss det første rennet i World Touren som hadde blitt flyttet fra Chamonix og ble avviklet i Arcalis. Ikke til å legge skjul på at denne skikjøringen og de mange utrolig flinke skikjørerne inspirerer oss.  Det er dessverre ingen Norske jenter som kjører touren lenger, men Skandinavia gjorde det veldig bra med 3 stykker på topp 10 – med svenskene Kristofer Turdel på andre, Reine Barkered på fjerde og Dennis Risvoll på en 10 plass med brekt tå.

Synnøve2
Synnøve2

I ANDORRA: Synnøve Medhus i Andorra. Foto: Privat

Alle de tre kjørte nesten samme linje og hadde noen sjuke trippeldrop ned en stor klippe. Etter rennet fikk vi snakket litt med både Reine Barkered og med Dennis – her nede er de utrolig store stjerner og ungene flokket seg rundt på jakt etter Bibèr (startnummer). En ung stolt Andorrer fikk dagen reddet med Bibèn til Dennis.

Etter rennet var ferdig fikk vi noen raske turer før vi kastet oss på skibussen ned til hotellet - et lite koselig hotell noen minutter ovenfor det første ordentlige tettstedet nede i dalen fra skisenteret, Ordino.

Litt ut på kvelden kom Synnøves far, Alf, fra Norge for å være sammen med oss de siste dagene. Som engasjert freeride pappa og nestor i idrettslaget i Røldal er det nyttig å få med seg hva som skjer i andre ”ski bygder”som Andorra. Sammen spiste vi en hyggelig middag på hotellet og planla morgendagens skidag og ”inspeksjon” av den mest sannsynlige facen for søndagens renn.

Fredag var igjen en kjempefin dag med gode forhold og masse fine linjer som vi fikk kjørt. Pappaene våre kjørte sammen og benyttet anledningen til en ekstra kaffe, mens vi fikk noen klippe turer. Ved lunch tid fikk vi sms om at søndagens renn var flyttet til lørdag grunnet blandede værforhold på søndag, også det andre rennet i World touren var flyttet, men til onsdagen i neste uke. På kvelden reiste vi ned til Andorra La Vella (Andorra by), så på det yrende handlelivet i den gamle taxfree byen, kjøpte oss ny kikkert og spiste en god middag.  

Eldorado Junior Freeride – 3 stjerner FWT – junior tour

Lørdag morgen startet med løpermøte og felles frokost i restauranten ved bunnstasjonen. Her ble startlisten gjennomgått, Bib`s delt ut, facen presentert og sikkerhetsregler gjennomgått. Det var en spennende startliste med 8 erfarne kjørere i jenteklassen og 44 kjørere i gutteklassen – fordelt på 9 land. Det var overraskende mange gode kjørere med masse gode resultater fra andre renn i junior tourer, og mange knallgode lokale/regionale  kjørere. 

I forbindelse med inspeksjon av facen, fra stedet hvor dommerne skulle sitte, fikk vi nyttige tips fra Pelle (Gangeskar) ved hjelp av mmsèr og telefon. Facen så egentlig ganske fin ut og forholdene var gode, men mange av elementene var antagelig krevende da terrenget rullet og inngangen på klipper derfor ville bli vanskelig å se. Pelle sitt viktigste råd var å sørge for å finne en linje som lot seg gjøre å finne igjen på vei ned. 

Den norske gjengen
Den norske gjengen

FWT: Dennis Risvoll, Synnøve Medhus og Sole August Andresen. Foto: Privat

Etter inspeksjon av facen fra andre siden av dalen traverserte vi inn midt i facen og gikk opp på siden av den. Snøen var bra og sikten ble bedre og bedre frem til start. Jentene startet først og vi fikk startnummer 13 og 28, noe som var supert med totalt 60 deltagere. Synnøve hadde en veldig god kontroll på linja og følte at alt stemte, men på første klippe lå det en skjult stein ved landingen som gjorde at skiene hektet og hun fikk en rulle før hun var i gang igjen.

Resten av runnet gikk prikkfritt og som planlagt med innlagte elementer.

Tross bra linje og vellykket kjøring ble dessverre fallet utslagsgivende med mye trekk og hun landet på en fjerde plass. Sole hadde bestemt seg for en linje noe lenger ski venstre enn Synnøve, måtte endre denne noe grunnet sharks (steiner som stikker opp) ved landing på den første klippen, men fikk et vellykket run og en kjempefin 10 plass av 44 startende med stort sett kun eldre kjørere foran seg. 

Vi har fått kjørt to av sesongens viktigste renn, opplevd fantastisk mye fin skikjøring og truffet mange hyggelig folk som vi helt sikkert vil møte igjen. 

For alle som liker frikjøring kan Andorra anbefales på det sterkeste!

Publisert 13. februar 2017 kl 10.07
Sist oppdatert 13. februar 2017 kl 10.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen