Norske Kjartan fikk oppleve sandstorm-snøen i Pyrenéene
– Det lugget rimelig bra og jeg holdt på å innta v-stilen et par ganger før jeg kom meg inn i den «preparerte» løypa, skriver Kjartan Aanestad i en e-post til Fri Flyt.
ET BILDE SIER MER ENN 1000 ORD: Kjartan Aanestad bor for tiden i Frankrike med familien, og tok en tur til Piau Engaly i Pyrenéene for å teste skiforholdene. «Suboptimalt», skriver han i mailen. Foto: Kjartan
Etter saken Fri Flyt skrev om sandstormen fra Sahara, fikk Fri Flyt mange henvendelser om observasjoner av den fargede snøen fra flere plasser i landet. Henvendelsen som vekket mest oppsikt var riktignok fra Kjartan Aanestad. Han var på plass i Pyreneene rett etter sandstormen, og fikk erfare den spesielle hendelsen - med ski på bena.
– Jeg var i Piau Engaly i Pyrenéene for å stå på ski på tirsdag som var og fikk oppleve dette pussige fenomenet. For tiden bor jeg i Frankrike med familien, og dette var min andre tur til Pyrenéene denne vinteren, sier Kjartan Aanestad.
Kjartan er telemarkkjører og forteller at han fikk seg et par nye telemarkski til Pyrenéene-turen.
– De nye skiene skal forhåpentligvis brukes mest til rando, men fikk sin debut i sub-optimale forhold kan du si, sier Kjartan.
Han forteller at det blåste rimelig heftig hele natten og at det kjentes godt i bilen da de satte avgårde hjemmefra 06:00.
– Da vi kom til Saint-Lary-Soulan før vi kjørte opp til skianlegget Piau Engaly, var det tydelig at det ikke bare var vinden som ble utfordringen denne dagen. Samtlige biler i byen var dekket med sand/støv, og det begynte å demre for meg at jeg hadde sett dette på Instagram før. Sand fra Sahara. Vinden løyet heldigvis noe, så det ble en bra dag til tross for litt underlig snø, sier Kjartan.
Bildene viser et tydelig skille et sted mellom 2000 og 2500 meter, i hvert fall i Piau Engaly.
– Høyeste punkt i anlegget er litt over 2500 meter og der var det ikke så ille å kjøre. Det var plenty med 1-2 dager gammel «nysnø» å kjøre i, men med temperatur godt på pluss siden, så var den litt tung men overraskende bra. Prøvde meg i «nysnøen» lenger nede som var helt gul (Journ. anm. Ikke rød, som Fri Flyt beskrev den som, altså), og man merket sanden, for å si det mildt, forteller Kjartan.
– Jeg måtte bare gi opp å svinge, legge meg bakpå for å komme meg ut i løypa igjen. Det lugget rimelig bra og jeg holdt på å innta v-stilen et par ganger før jeg kom meg inn i den «preparerte» løypa. Ikke at det var mye bedre der. Vil tro det ikke er så ille hvis helen sitter fast, men på telemark er det ikke spesielt digg når det lugger og man havner frampå, sier Kjartan.
Ikke overraskende, var sålen på skiene blitt «litt tørr» etter én gangs bruk.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.