/ Folk

Dette er Tiril Sjåstad Christiansen

Etter X Games-seier i Aspen er hun plutselig et av Norges store OL-håp. Her er Fri Flyts portrettintervju med Tiril Sjåstad Christiansen.

Sist oppdatert: 28. januar 2013 kl 12.18
900 TAIL: Dette trikset ga Tiril X Games-gull i går kveld. Her gjør hun 900 tail på Folgefonna sist sommer. Foto: Daniel Tengs
900 TAIL: Dette trikset ga Tiril X Games-gull i går kveld. Her gjør hun 900 tail på Folgefonna sist sommer. Foto: Daniel Tengs
Lesetid: 5 minutter

I høstens utgave av Fri Flyt Skiguide hadde vi et lengre portrettintervju med gårsdagens historiske X Games-vinner, Tiril Sjåstad Christiansen. Den gang var både X Games og OL en fjern drøm.

Men i går kveld ble hun tidenes yngste skivinner i X Games, og første norske jente som tok skigull i den prestisjetunge konkurransen.

Men dette visste vi ikke da vi møtte henne i Oslo i oktober: 

Medaljehåpet

Tiril Sjåstad Christiansen er Norges fremste medaljehåp til VM i twintip i Norge i vinter.

– Det er mulig å få til et vinnerrun i både halfpipe og slopestyle med god og riktig trening i fokant. Jeg har et voldsomt konkurranseinstinkt vet du, så målet er topplassering i begge grenene. Eller... Jo, målet er topp ti, men jeg pleier å være nøktern når jeg setter meg mål. Jeg vil jo vinne.

Fri Flyt møtte 17-åringen fra Geilo på kafé i Oslo, et par timer før hun skulle stå på scenen og motta prisen for Årets Kvinnelige Jibber under utdelinga av Fri Flyt-prisen i høst. Dagen etter intervjuet reiste hun rett til Saas Fee med pappa Georg for å trene, og totalt var hun nesten en måned i europeiske høstparker for å spisse formen inn mot vinterens VM. Selv om formen åpenbart var god allerede i september. Da vant hun New Zealand Open i halfpipe.

– Det var helt sjukt å vinne NZ Open. Uka før kom jeg på 8. plass i verdenscupen mot de samme kjørerne, forteller Tiril.

– Hvilke triks må til for å ta gull i VM på hjemmebane da?

– Hvis jeg får inn 900 og flair (backflip med halvskru, journ. anm.) begge veier, da er mye gjort. Jeg har en stor fordel i at nesten ingen jenter gjør tailgrab, men jeg syns tail er den greieste grabben.

– Hva med slopestyle?

– Jeg jobber med 1080, switch 900 og switch rodeo. Jeg må også få til en del unnatural rotasjoner, og alt det er innafor rekkevidde. Jeg har gjort en del dobbelflips på trampoline også, og det hadde jo vært helt sinnssykt og fått til switch dobbel rodeo. Det er liksom drømmen det, å sette en dobbelflipp. Og det er ikke helt usannsynlig, sier Tiril.

Som med så mange andre uvanlig gode  kvinnelige skikjørere, så er også Tirils oppvekst en historie med ekstremt mye sport og aktivitet, og skikjøring sammen med gutter. Bestefar Asle Sjåstad har deltatt i OL i alpint, mamma kjørte alpint på toppnivå, storebror Vetle er i norgeseliten i skiskyting, og Tiril begynte med ski omtrent samtidig som hun begynte å gå.

 – Jeg har drevet med sinnssykt mye sport. Skiskyting, fotball, håndball, dans, svømming og snowboard, og i tillegg har jeg hatt hest, hund og kaniner, og jeg har spilt torader og fiolin. Da jeg var liten var det rett oppi bakken på både ski- og snowboardtrening etter skolen, forteller Tiril.

Hun har alltid kjørt ski sammen med gutta, og det gjør hun fortsatt. Tiril går i andre klasse på jibbelinja ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer, sammen med nesten bare gutter, og jibbestjerna Thomas Dølplads som trener. På camp på Juvassbreen for to år siden, før Tiril slo gjennom, fikk hun autografen til PK Hunder. Han skrev følgende:

«Du er rå, vi møtes på toppen om et par år! PK»

– Jeg ville aldri vært der jeg er nå uten å ha kjørt ski med gutta i alle år. De pusher meg hele tida, og det er noe helt annet med jenter dessverre.  Jeg forstår ikke helt hvorfor, for vi jentene har gode forutsetninger for å drive med jibbing, men det virker som mange jenter kvier seg for å dra på, og heller syns det er nok å bare se på gutta. Det er synd.

Tirils store forbilde er det amerikanske superstjerna Bobby Brown. Det ble nesten for mye for henne da hun fikk venneforespørsel på Facebook av forbildet sitt.

– Noen sier at Bobby ikke har bra stil, men det mener jeg er tull. Han er sjukt god, og en utrolig bra fyr. Jeg fikk venneforespørsel fra han på Facebook etter at jeg traff han i Breckenridge i fjor, og det var rått det!

Da Norges Skiforbund endelig fikk stabla et landslag i twintip i sommer, var Tiril et naturlig valg for den eneste jenteplassen på a-laget. I høst ble hun kåret tiil Årets Kvinnelige Jibber, av Fri Flyts lesere, under utdelingen av Fri Flyt-prisen 2012.

– Landslaget er veldig bra. Her er det ordentlige trenere, og skikkelige treningsamllinger, solide treningsprogram, tester flere ganger i året, og oppfølging fra spesialtrenere. Landslaget er dønn seriøst, og jeg er utrolig takknemlig for plassen på laget, sier hun.

– Men hvorfor kaller de deg FIS-jenta?

– Det er fordi jeg liksom passer så godt inn i FIS-systemet. Jeg trener mye, og er ganske seriøs. Mange mener jo at FIS ikke har noe å gjøre med sporten vår, og det stemmer at de gjorde noen rare grep på en del konkurranser i starten. Men jeg har ingen dårlige erfaringer med FIS.

Tiril Sjåstad Christiansen har nemlig ingen problemer med å tilpasse seg de kravene som stilles når det internajsonale skiforbundet (FIS) skal arrangere konkurranser. Det er nemlig FIS som styrer med konkurransen over alle konkurranser; OL. Og OL-gull er Tirils store drøm.

– OL er det råeste. Det ville vært helt sjukt å komme dit, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

Mye tyder på at akkurat det kommer til å skje.

Tiril Sjåstad Christiansen (17)

Konkurranser:

2011:

 • 8. plass slopestyle, VM Park City,

 • 1. plass NM slopestyle, Kirkerud

 • 2. plass Ungdoms-OL halfpipe, Innsbruck

 • 2 plass Junior-VM slopestyle, Italia

2012:

 • 8. plass World Cup halfpipe, New Zealand,

 • 4. plass New Zealand Freeski Open Slopestyle

 • 1. plass New Zealand Freeski Open Halfpipe

2013:

 • Gull X Games slopestyle

Tirils stæsj:

 • Ski: Salomon Suspect 171 cm. (Tiril er 170 cm. høy)

 • Bindinger: Salomon STH 14

 • Støvler: Salomon SPK 100

 • Staver: Salomon Brigade 90 cm.

 • Klær: BRE

 • Hjelm og goggles: Smith

Publisert 28. januar 2013 kl 12.18
Sist oppdatert 28. januar 2013 kl 12.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen