Eventyrere på bokturné

Ikke mange fjellklatrere, tømrere, skigåere og Trollveggen-bestigere har en like imponerende historie som Odd Eliassen (79). Nå har endelig boka om den litt beskjedne eventyreren kommet.

Sist oppdatert: 10. november 2023 kl 13.31
Lesetid: 3 minutter

– Han får kjørt seg nå, gliser Stein P. Aasheim, som har lokket turkompisen Odd Eliassen med på sin første foredragsturné i forbindelse med utgivelsen av boka Den siste eventyrer

Det var stappfullt på klatrebutikken Piteraq i Oslo sentrum da Stein P. Aasheim og Odd Eliassen presenterte boka Den siste eventyrer tirsdag kveld. Boka gis ut av Fri Flyt-forlaget.

POPULÆRE KARER: Forfatter Stein P. Aasheim (til venstre) og eventyrer Odd Eliassen er i disse dager på turné for å promotere boka om den legendariske eventyreren.
POPULÆRE KARER: Forfatter Stein P. Aasheim (til venstre) og eventyrer Odd Eliassen er i disse dager på turné for å promotere boka om den legendariske eventyreren.

Mens forfatter Stein P. Aasheim har levd av å dra på tur og fortelle om det siden 1980-tallet, har Odd Eliassen styrt unna rampelyset så godt han kan.

Da han og tre andre ble førstebestigere av Trollveggen ble spurt om en journalist fra Aftenposten kunne møte dem på toppen, var svaret: «Ikke faen». 

– Jeg tror han ser på dette som en variant av helvetesuka til jegertroppen, sier Aasheim til forsamlingen som har møtt opp. 

Uten at det ser ut som hovedpersonen egentlig mistrives, der han sitter og forklarer historien bak et av bildene på lerretet bak han. 

Se bildene fra den første, norske bestigningen av Mount Everest:

Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985

Ifølge Odd har boka om han vært på trappene siden 50-årsdagen hans. Da sa Stein at han gjerne ville skrive bok om han. Det er 29 år siden. Odd sa for øvrig blankt nei, men da han hadde et snekkeroppdrag for Vegard Ulvang, kom han på glid.

– Vegard sa at du er idiot hvis du ikke lar Stein gjøre den drittjobben. «Tenk på de som kommer etter deg, barn og barnebarn», sa Eliassen, som har hatt snekker som yrke hele livet.
Stein P. Aasheim har skrevet en rekke bøker, og kom i fjor med den selvbiografiske og filosofiske Fjellene har meg nå.

stein p aasheim
Les også

Odd Eliassen sørget for legendestatus i det norske klatremiljøet som én av de fire førstebestigerne av Trollveggen i 1965. Derfra fortsatte det med en rekke banebrytende ekspedisjoner med klatring og ski.

Men biografen er opptatt av at historien om Eliassen er mye mer enn en oppramsing av spektakulære prestasjoner. 

– Det er typen Odd som virkelig er unik, sier han.

I landsbyene rundt Kilimanjaro (5895 moh.) fikk han nærmest gudestatus for sitt arbeid som snekker høyt til fjells. Norad hadde satt i gang et prosjekt for å utvikle nasjonalparken, med Den norske turistforening som konsulenter. Eliassen dro ned sammen med kona Rotraut og døtrene på fem og åtte år.

LEGENDE: Odd Eliassen i basecamp under Mt. Everest i 1985. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
LEGENDE: Odd Eliassen i basecamp under Mt. Everest i 1985. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985

– De søkte etter en snekker som kunne jobbe i tynn luft. Den jobben fikk jeg, sier han. 

55 bygninger står igjen etter arbeidslaget til Odd Eliassen på 1970-tallet. Det utgjør hyttenettverket på den mest populære ruta til fjellet den dag i dag. Tømmeret skar de med håndsag og bar opp, sammen med sement og vann. Odd døyvet savnet etter vinter oppe på breen som omkranset toppen

– Jeg gikk skiturer. Ikke hver dag, men av og til, forteller Eliassen.

For Odd Eliassen er den første krysningen av Grønland i det største turminnet, om han må velge. Den første nordmannen på Mount Everest har et mer ambivalent forhold til høydeklatring. Han var med på en ekspedisjon der en indisk klatrer omkom i 1971. I 1985 stod han på toppen selv. 

– Det er for farlig for meg det der med Everest, sier Odd Eliassen.

Hør dette nokså ærlige lydopptaket fra da norske klatrere for første gang sto på toppen av verdens høyeste fjell i toppen av artikkelen.

De neste dagene og ukene venter nye foredrag i Molde, Åndalsnes, Oslo, Stavanger, Bergen og Kvinnherad – der Odds datter bor – før turen går nordover. Eventyreren på 79 virker ikke skremt av starten. 

– Det var jo egentlig veldig hyggelig, sier han.

TESTING I RELEVANTE OMGIVELSER: Ida Hilde Gunleiksrud under skitesten for 2023 - 2024 på Strandafjellet. Dette er omtrent akkurat det terrenget allsidige frikjøringsski skal være best i. Foto: Vegard Breie
Les også
KLATRESEKK: Fra testing av klatresekken Arc´teryx Alpha på Bispen i Romsdal. Foto: Siv-Elin Skogen
Les også
Publisert 10. november 2023 kl 12.23
Sist oppdatert 10. november 2023 kl 13.31
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen