Erlend Ness fra Trondheim var i Nepal for å gjøre et nytt forsøk på Everest.
Han ble syk på vei opp, og trodde først det var lungeødem, skriver han i en oppdatering på sin facebookside.
Det var Adressa som først omtalte saken.
Everest-sesongen skal gå som normalt i år. I fjor ble Everest-sesongen avlyst. Det er er strengere innreisebestemmelser til Nepal som innebærer at du må være med på en ekspedisjon som har et dag-for-dag-program, du må være sju dager i karantene før du drar videre på tur, og du må ha en negativ koronatest innen de siste 72 timene før ankomst til Nepal.
Du må også ta en test etter ankomst som skal være negativ. Forsikringsmessig må du ha en dekning på 5000 dollar og vanlig reiseforsikring, men du må også vise til en medisinsk forsikring som må dekke kostnader for behandling for koronasykdom.
Ness ankom Nepal 1.april. Til tross for anbefaling om å unngå unødvendige fritidsreiser til utlandet, sier Erlend Ness til Adressa at ekspedisjonen har vært planlagt i lengre tid.
Han var i Nepal i 2018, men da ble han frastjålet oksygenflasker, og som kompensasjon sa guideselskapet at han kunne bli med på en tur med en gratis guide i 2020.
Den ble avlyst, og derfor ville han dra tilbake nå i 2021.
– Jeg ville ikke fått tilbakebetalt pengene om jeg ikke reiste, og hadde brukt to år på forberedelser og trening. Derfor valgte jeg å dra, sier Ness til Adressa.
Hvis han hadde besteget Mount Everest ville han bli den første trønderen til å gå alle Seven Summits.
Magasinet Outside har også poengtert at de nepalske myndighetene ikke følger de smittevernsreglene som de faktisk har gått ut med.Outside trekker fram eksempler på folk som er to dager i karantene før de drar videre inn til fjellene, og at de ikke er så nøye med koronatesting.

EVEREST, LHOTSE OG NUPTSE: Til nå er det 338 tillatelser utstedt for å klatre Mount Everest i 2021-sesongen, og det er 36 ekspedisjonsteam som er på plass. Foto: Jyamchang Bhote
Ness begynte å føle seg dårlig 10.april, men han var overbevist om at det var høydesyke. På Everest Basecamp på 5360 meter over havet ble Erlend Ness veldig dårlig, og ble liggende der i tre dager med oksygentilførsel før han ble fløyet med helikopter til Kathmandu.
– Flere leger forteller at det stadig kommer folk fra Mount Everest som er smittet med korona. Jeg er redd flere kommer til å dø der oppe, sier han til Adressa.
Til Fri Flyt forteller Ness at han fremdeles er på isolat i Katmandu, og har nå fokus på å bli frisk. Ness sier også at de det har vært stor pågang fra media de siste dagene etter at nyheten ble kjent.