Derfor dro Erlend Ness til Nepal i koronapandemien
Erlend Ness ble smittet av korona på vei opp til Everest Base Camp. Han skulle egentlig gå på Mount Everest i år. Nå forteller han historien om hvordan det var å reise til Nepal og være der i koronaens tid.
SMITTET AV KORONA I KHUMBU-DALEN: På vei til Everest Base Camp under en ekspedisjon til Mount Everest ble Erlend Ness smittet av korona. Foto: Privat
Lesetid: 9 minutter
Erlend Ness fra Trondheim skulle forsøke seg på Mount Everest for andre gang.
Forrige gang ble det stoppet av noen stjålne oksygenflasker i Camp 4, denne gangen ble han smittet av korona.
Fri Flyt snakker med Erlend Ness over en videosamtale på Messenger. Han er nå i Pokhara, og er friskmeldt (så langt det lar seg gjøre) fra covid-19.
Han har hatt stort medietrykk på seg, og han forteller han har vært på direktesendinger med ABC News og Sky News samt blitt intervjuet av flere store anerkjente aviser og magasiner.
– Hvordan føler du deg nå?
– Jeg føler meg egentlig veldig bra nå. Jeg har vært og hoppet i strikk, kjørt zipline og føler meg egentlig ganske normal, sier Ness.
– Sikker på at jeg ikke hadde korona
Han har fått beskjed om at han skal ta det med ro med å anstrenge seg veldig fysisk de første seks ukene, og at han ikke er frisk før etter seks måneder. Han sier allikevel at når han kommer hjem så skal han til fjells på randoski; når han er ute av innreisekaranten.
For bare en ukes tid siden var han innlagt på sykehus, og han var veldig dårlig. Han hadde fått begynnende vann i lungene, og han trodde selv at han hadde lungeødem helt inntil han testet seg for korona på sykehuset i Kathmandu.
– Jeg var helt sikker på at jeg ikke hadde korona, men at jeg hadde lungeødem. Samtidig syntes de andre nepalesiske guidene at det var rart jeg hadde en oksygenmetning mellom 69-77 (!) i seks dager, men ikke vondt i hodet, sier Ness.
Ness fikk de første symptomene på koronavirus på turen fra Dingboche til Lobuche der sistnevnte ligger på 4940 meter over havet, og enda en dagsmarsj til Gorak Shep som ligger på 5200. Deretter er det vanlig å gå en akklimatiseringstur til Kala Pathar som ligger på 5500 meter over havet, før man dagen etter går inn til Everest Base Camp som ligger på 5490 meter over havet.
Alt dette gjorde Erlend Ness med symptomer og ekstrem lav oksygenmetning i tre dager før han igjen lå tre dager i Everest Base Camp med oksygentilførsel. Til slutt ble han flydd ut og til sykehus i Kathmandu.
– Når du hadde så lav oksygenmetning, noe som er definert som kritisk, hvorfor satte ikke ekspedisjonsleder foten ned og ba deg gå ned?
– Jeg ville jo fortsette, og det var mitt ønske å gå på Kala Pathar og videre til Basecamp, sier Ness.
– Jeg forstår fortsatt ikke hvordan du klarte å bevege deg da du hadde så lav metning?
– Nei, jeg var jo svært redusert. Skjønte ikke hvor energien jeg vanligvis har hadde tatt veien. Legene i Base Camp var mest opptatt av at jeg hadde vann i lungene. Legene i Kathmandu målte meg på rundt 95 i oksygenmetning fra første dag jeg ble innlagt, så de var strålende fornøyd, sier Ness.
Fikk lungeødem
Leger Fri Flyt har vært i kontakt med bekrefter bildet av hvor lite og kritisk en oksygenmetning på 70 prosent er. Når man har en så lav metning er man nær respirasjonssvikt.
Han forteller videre at han mest sannsynlig hadde både lungeødem sammen med korona:
– Koronaen forårsaket lungeødem som jeg 100 % sikkert ikke hadde fått hvis jeg ikke allerede hadde korona. Det visste ikke legene i Base Camp. Men fordi korona angriper lungene, og fordi det er vanskelig å skille mellom korona og lungeødem uten å ta en koronatest, ble den foreløpige konklusjonen at jeg hadde lungeødem. Da trodde jeg det var mulig å fortsette ekspedisjonen. Først da jeg testet positivt på sykehuset i Kathmandu skjønte jeg at det var over, sier Ness.
Han var så dårlig at han ikke klarte å gå nesten:
– Jeg hadde problemer med å gå til helikopteret og måtte få hjelp fra to andre sherpaer for å gå i den ulendte steinrøysa til helikopterlandingsplassen, sier Ness.
På det første sykehuset Ness havnet på krevde de 1500 dollar dagen for opphold. Han ble flyttet til et sykehus som krevde kun 250 dollar dagen:
– Karuna sykehus var nyere, og både sykepleiere og leger var triveligere og mer omsorgsfulle. I tillegg fikk jeg 17 % rabatt på sykehusoppholdet på Karuna, og jeg fikk det eneste enerommet på avdelingen, sier Ness.
Dyrt sykehusopphold
Sykehusoppholdet ble midlertidig ganske dyrt allikevel:
– Jeg hadde tegnet en medisinsk forsikring gjennom et amerikansk selskap, men det viste seg at den forsikringa dekket kun helikopter. Så jeg måtte dekke sykehusoppholdet av egen lomme, sier Ness.
Han forteller videre at han ble tatt godt vare på:
– Sykepleierne og leger sto på hele døgnet for meg, og jeg ble også faktisk god venn med sykehusdirektøren som jeg også besøkte etter jeg kom ut av sykehuset, sier Ness.
Til tross for det forteller Ness at det var flere andre personer som døde av covid-19 på sykehuset han var innlagt på. Erlend Ness lå totalt åtte dager på sykehus før han ble skrevet ut, og han forteller at en negativ koronatest var avgjørende for å bli skrevet ut av sykehuset.
I hans ekspedisjon var de sju klatrere pluss guider og team. Han sier at det er fire andre nordmenn som prøver seg på Everest i år, men han vil ikke si hvem de er.
– Hvor tror du at du ble smitta?
– Jeg vet ikke sikkert, men når jeg regner på det så tror jeg at jeg ble smittet en av de dagene etter jeg landet i Lukla. Jeg starta å merke symptomer den 10.april (dagen han gikk fra Dingboche til Lobuche), og tror jeg at jeg ble smitta enten 4. eller 5.april, sier Ness.
Da befant han seg et sted mellom Lukla og Namche Bazaar.
Fri Flyt har ved flere anledninger vært i Nepal og gått i Khumbu-dalen, og vår erfaring er at hygieneforholdene ikke er de beste. Undertegnede har blitt seriøst magesyk en gang hun var der, og det var grunnet i matservering og generell hygiene på tehusene. Etter noen ganger man har vært nede der kan det tenkes at man blir «herda» gjennom å ha fått bakteriene inn, men ingen er jo «herda» mot koronavirus enda.
– Hvordan opplevde du smittevernet på tehusene?
– På tehusene var det antibac overalt og en oppfordring til å bruke munnbind.
– Er du skuffet over at du ikke kunne gå på Mount Everest i år?
– Selvfølgelig. Det er en ekspedisjon jeg har planlagt i 2-3 år. Jeg var veldig godt forberedt. I 2018 avbrøt jeg på camp 4 på 8000 meter etter vi ble frastjålet oksygenflasker. Det ble for stor risiko å fortsette, sier Ness.
– Må bli frisk
Han fikk da tilbud om å få en gratis guide som plaster på såret, og planla ekspedisjon i fjor. Da ble hele sesongen avlyst, og derfor dro han i år.
– Tenker du at du vil dra tilbake?
– Det er altfor tidlig å uttale seg om nå. Først må jeg bli 100 % frisk, og ikke minst få finansiering til det, sier Ness.
Til daglig jobber Ness i Trondheim med blant annet utleie av leiligheter.
– Hvordan har du finansiert ekspedisjonene, og hvor mye koster en ekspedisjon på Mount Everest?
– Jeg har finansiert av det egen lomme mer eller mindre. Jeg har vært sponsa av fire firmaer, men sett i lys av den totale ekspedisjonskostnaden er det en liten sum. Du betaler et sted mellom 40-80 000 dollar for en ekspedisjon, der de billigste ekspedisjonene er nepalske og de dyreste amerikanske. Bare klatretillatelsen koster 11 000 dollar, sier Ness.
– Hvorfor dro du til Nepal i koronapandemien, også når norske myndigheter anbefaler å ikke dra til utlandet?
– Vi hadde inntrykk av at det var lite smitte i Nepal da vi reiste nedover. Vi skulle raskt opp i fjellet, sier Ness.
– Har du fått mange negative tilbakemeldinger eller kritikk etter at du dro til Nepal?
– Ja, men ikke mange. Noen få. De aller fleste har vært opptatt av å ønske meg god bedring, og håpet jeg snart skulle bli frisk. Hva som skrives på nettet andre steder enn direkte til meg vet jeg imidlertid ingenting om. Jeg har ikke lest slike sider, sier Ness.
Etter Fri Flyt sine opplevelser av å ha vært i Nepal er det et land som har et underutviklet helsevesen, og det kan tenkes at det kan være vanskelig å avdekke all smitte. Det meldes også om et massivt smitteutbrudd i India, og India og Nepal har en tett relasjon med tanke på utveksling av arbeidskraft.
– Da du reiste fra Norge til Nepal, hvordan var det å komme til Kathmandu med tanke på smittevern?
– Det var litt mindre strengt regime, men folk brukte maske og det var antibac overalt. Men jeg reagerte på at det var litt trangt og lite avstand mellom folk. Men vi ble febermålt før vi gikk inn på hotellet, og vi måtte ta en ny koronatest da vi ankom, sier Ness.
Reiser hjem i mai
Magasinet Outside har presisert at mange av smittevernsreglene ikke blir håndhevet, og Ness bekrefter at de var ikke i karantene før de dro til fjells:
– Vi var i Kathmandu i fire dager for å pakke og ordne, og så dro vi rett til fjells, sier Ness.
Alle klatreguider og ekspedisjonsledere som drar fra Kathmandu må også ha en negativ koronatest. Vi tok en prat med Jyamchang Bhote som er i Everest Base Camp nå. Han sier at det ikke er et krav for de som er bærere og guider som kommer fra omkringliggende landsbyer. Det er kun et krav for de som kommer fra Kathmandu.
Ness sier at det har blitt et nytt og større smitteutbrudd i Kathmandu og omkringliggende byer som Pokhara, og det blir en ny lockdown nå:
– Det er de verst rammede regionene som blir stengt ned, og det blir kun åpent for matinnkjøp og andre nødvendige innkjøp i perioder i løpet av dagen, sier Ness.
Et potensielt koronautbrudd i Everest Base Camp vil ødelegge hele sesongen:
– Blir det et stort utbrudd så blir nok hele sesongen avlyst. Rundt den 14.mai begynner de første teamene å nå toppen, og det er jo fortsatt noen uker igjen til det, sier Ness.
– Når tenker du å reise hjem til Norge?
– Jeg har flybillett hjem 2.mai og til Trondheim 3.mai. Jeg må være på karantenehotell først til tross for at jeg er per definisjon immun nå. Men det får bare bli som det blir, sier Ness.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.