Koronautbrudd i Everest Base Camp

Det meldes om opp til 17 positive tilfeller i Base Camp, mens nepalske myndigheter nekter fortsatt for at det er et reelt utbrudd.

Sist oppdatert: 6. mai 2021 kl 09.39
EVEREST, LHOTSE OG NUPTSE: Det er et større smitteutbrudd i Everest Base Camp, men myndighetene nekter for at det er et reelt smitteutbrudd. Foto: Jyamchang Bhote
EVEREST, LHOTSE OG NUPTSE: Det er et større smitteutbrudd i Everest Base Camp, men myndighetene nekter for at det er et reelt smitteutbrudd. Foto: Jyamchang Bhote
Lesetid: 3 minutter

Et større utbrudd i Base Camp kan gjøre at flere ekspedisjoner må avlyses, og det fryktes at flere med koronasymptomer allikevel prøver å klatre på Mount Everest.

Det er rundt 400 som har fått klatretillatelse til å klatre på Mount Everest i år, noe som innebærer at det er over 1500 mennesker i Base Camp som bidrar til de ulike Everest-ekspedisjonene.

Det er ingen testfasiliteter i Base Camp, og det er mange som synes det er vanskelig å skille mellom høydesyke og koronasymptomer.

Det første koronatilfellet på Everest Base Camp var norske Erlend Ness. Han trodde lenge han hadde høydesyke, men det viste seg at han hadde korona. Senere fortalte han at koronaviruset gjorde at han fikk begynnende lungeødem. 

Nå skriver BBC at det er omlag 17 koronatilfeller etter flere ble fløyet ut av Base Camp med symptomer. Da de testet seg i Kathmandu fikk de påvist korona.

Det er mange som har reagert på manglende smittevernstiltak til tross for at myndighetene har påpekt at man eksempelvis skal være i karantene før man går opp i fjellet. Erlend Ness fortalte at de var ikke i karantene før de fløy til Lukla. 

En annen ekspedisjonsleder som leder en mindre ekspedisjon på Everest og Lhotse, Jyamchang Bhote, poengterer at det er kun ekspedisjonsledere og nepalesere som reiser fra Kathmandu som må teste seg. Det vil si at alle som kommer fra distriktene og jobber på ekspedisjonene ikke må teste seg for korona. 

De anerkjente klatrerne Mingma G og Nirmal Purja sier at det ikke er så ille med korona i Base Camp via sine instagramkontoer. Disse to kara var blant de som vinterbesteg K2 for første gang i vinter. 

I en klatreekspedisjon er det mange bærere og kokker som kommer fra distriktene. Nepal melder også om at det er et større utbrudd i byene og i landsbyene, og det kan tenkes at mye av den smitten kommer fra India.

India har rekordhøye smittetall og dødstall, og folk blir avvist på sykehusene grunnet sprengt kapasitet. Nepal og India har mye utveksling av arbeidskraft, og generelt mye kontakt. 

De offisielle tallene i Nepal viser at det er rundt 8500 mennesker som ble registrert smittet onsdag 5.mai og 58 dødsfall. Det kan stilles spørsmål om hva som er de uoffisielle tallene.

Det er også meldt om et smitteutbrudd i Base Camp med 19 smittede ved Dhaulagiri, en annen 8000-meter lengre vest i Nepal.

Den norske eventyreren Vibeke Sefland er i Base Camp ved Dhaulagiri.

Det er minst tre andre nordmenn i Everest Base Camp nå, men Erlend Ness ville ikke avsløre hvem.

Publisert 6. mai 2021 kl 09.39
Sist oppdatert 6. mai 2021 kl 09.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen