Isbreen på Kebnekaise smelter - nå er en ny topp Sveriges høyeste

Sydtoppen av Sverige høyeste fjell, Kebnekaise, har aldri vært lavere. Nå er den heller ikke lenger den høyeste toppen i nabolandet.

Sist oppdatert 9. september 2019 kl 15.10
SMELTET: Sydtoppen (til venstre i bildet) er ikke lenger den høyeste toppen. Nå er det nordtoppen (til høyre) som er høyest. Foto: Wikimedia Commons
SMELTET: Sydtoppen (til venstre i bildet) er ikke lenger den høyeste toppen. Nå er det nordtoppen (til høyre) som er høyest. Foto: Wikimedia Commons

Sveriges høyeste punkt fortsetter å smelte. Isbreen på sydtoppen av Kebnekaise er på sitt laveste nivå siden målingene startet, og har blitt forbigått av nabotoppen som det høyeste punktet i Sverige.

– Høyden på sydtoppen har sunket hele tiden de siste to tiårene. Vi så allerede i fjor sommer at den ikke lenger ville være det høyeste punktet, men det er likevel trist. Den ser ynkelig ut nå, toppen, sier Gunhild Ninis Rosqvist ved Tarfala forskningsstation til Expressen.

Isbre-smeltingen er langt fra unik i Sverige. Årsaken er de stadig økende temperaturene.

– Sommeren gjør da at is og snø smelter. I år var det tre meter snø på toppen. I fjor var 4,5 meter. Det smelter veldig raskt på toppen, som er såpass eksponert for sol, sier hun videre.

Kebnekaise er Sveriges høyeste fjell, og består av to topper. Sydtoppen, som lenge har vært det høyeste punktet i landet, består av isbre som smerter i akselererende hastighet. Toppen som i 1996 var 2118 moh. er nå kun 2097,8 moh. Det betyr at nordtoppen er det nyeste, høyeste punktet - 1,2 meter høyere.

Kebnekaise gir krevende skikjøring, og det er særlig vanskelig å komme seg til toppen. Likevel har blant annet Kristoffer Turdell levert vakre bilder fra Sverige høyeste fjell. Den nye toppen er krevende og full av stein - og kategoriseres som en vanskelig klatretur.

Publisert 9. september 2019 kl 15.10
Sist oppdatert 9. september 2019 kl 15.10
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen