På jakt etter en effektiv brenner? Les test av kokesystemer som du monterer rett på gassboksen og allsidige brennere når du skal koke vann og lage mat på tur.
VARM KILDE: De er små, men effektive og tar ikke ta så stor plass i sekken. Foto: Brynjar Tvedt
Lesetid: 3 minutter
En gassbrenner gir god kontroll på matlagingen og gjør det enkelt å regulere varmen når du lager mat ute, sammenlignet med bensin eller sprit.
Nå får du dessuten kjøpt vintergass med gassblandinger som takler ned mot 10-15 minusgrader før den fryser, noe som gjør brenneren aktuell på en god del turer.
TEST AV GASSBRENNERE: Varm mat eller nykokt kaffe på tur er sjelden eller aldri feil. Brennere kommer i ulike fasonger. Vi har testet en rekke brennere. Foto: Brynjar Tvedt
Brennerne er blant annet sammenlignet ut fra hvor lang tid det tar å koke en liter vann, under like forhold med forholdsvis lite vind og uten vindskjerm.
I tillegg er de vurdert på vekt, stødighet, varmespredning og eventuell støy – I tillegg til objektive mål som vekt og pris.
OVERSKUDDSLIV: Noen ganger passer det bedre å fyre opp brenneren enn å ha med termokoppen. Foto: Brynjar Tvedt
Hvilken brenner er mest energi-effektiv?
Hovedansvarlig for brenner-testen har vært Sigrid Henjum, som har gitt ut flere populære turmatbøker og som fast turmat-spaltist hos Fri Flyt sin søsterside, utemagasinet.no.
Henjum har sammenlignet brennerne på blant annet på koketid og effektivitet.
Toppmonterte brennere fungerer bra for vannkoking og for soloturer. Noen har integrert vindskjerm som gir et tilnærmet lukket kokesystem.
Brennere med slange fungerer litt bedre på vinteren og i kalde temperaturer fordi de har har et system som gjør at gassen forvarmer seg.
– Det er også mulig å snu gassboksen opp ned på dei med slange, forklarer Sigrid Henjum.
– For de aller fleste holder det med en gassbrenner når du skal lage mat på tur. Det er et godt valg for alle som skal på korte og middels lange turer. Gassboksene tar noe plass, så bensin er mer plasseffektivt om du skal på langtur. Gass fungerer fint ned til ti minusgrader, men blir det kaldere enn det er bensin eller multifuelbrennere et bedre valg, forklarer hun.
Brennere som går på gass trenger ikke forvarming, og gjør det det raskere å komme i gang med kokingen på tur. Det er også tryggere fordi sjansen for lekkasje og søl er mindre.
– I tillegg er det færre deler å passe på, og som kan gå i stykker. Derfor passer gassbrennere for folk uten altfor mye erfaring. Brennere på gass er også hakket rimeligere enn multifuelbrennere, forklarer hun.
Gassbrennere
Fordeler
Krever minimalt med vedlikehold
Har minimalt med lekkasje
Brenner rent
Rask og effektivt koking
Lett å justere blusset/varmen
Ulemper
• Gass fryser i kulde
Vis mer
Allerede abonnent?
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.