En gassbrenner gir god kontroll på matlagingen og gjør det enkelt å regulere varmen når du lager mat ute, sammenlignet med bensin eller sprit.
Nå får du dessuten kjøpt vintergass med gassblandinger som takler ned mot 10-15 minusgrader før den fryser, noe som gjør brenneren aktuell på en god del turer.
Favoritter blant toppmonterte brennere
Favoritter blant brennere med slange
Favoritter blant ultralette brennere
Favoritter blant kraftige brennere med doble bluss
• Biolite Firepit +
• Primus Kinjia

TEST AV GASSBRENNERE: Varm mat eller fersk kaffe på tur er sjelden eller aldri feil. Brennere kommer i ulike fasonger. Vi har testet en rekke brennere denne sommeren og høsten. Foto: Brynjar Tvedt
Brennerne er blant annet sammenlignet ut fra hvor lang tid det tar å koke en liter vann, under like forhold med forholdsvis lite vind og uten vindskjerm.
I tillegg er de vurdert på vekt, stødighet, varmespredning og eventuell støy – I tillegg til objektive mål som vekt og pris.

OVERSKUDDSLIV: Noen ganger passer det bedre å fyre opp brenneren enn å ha med termokoppen. Foto: Brynjar Tvedt
Sogndal-baserte Sigrid Henjum har gitt ut flere populære turmatbøker og er fast spaltist hos utemagasinet.no, i tillegg til at hun har lang erfaring som turguide. Hun har sammenlignet brennerne på blant annet på koketid og effektivitet.
Toppmonterte brennere fungerer bra for vannkoking og for soloturer. Noen har integrert vindskjerm som gir et tilnærmet lukket kokesystem.
Brennere med slange fungerer litt bedre på vinteren og i kalde temperaturer fordi de har har et system som gjør at gassen forvarmer seg.
– Det er også mulig å snu gassboksen opp ned på dei med slange, forklarer Sigrid Henjum.
Et trygt valg
For mange står valget mellom gassbrenner, multifuel, eller kanskje stormkjøkkenet og spritkokeren.
– For de aller fleste så holder det med en gassbrenner når du skal lage mat på tur. Det er et godt valg for alle som skal på korte og middels lange turer. Gassboksene tar noe plass, så bensin er mer plasseffektivt om du skal på langtur. Gass fungerer fint ned til ti minusgrader, men blir det kaldere enn det er bensin eller multifuelbrennere et bedre valg, forklarer hun.
Brennere som går på gass trenger ikke forvarming, som betyr at det går raskere å komme i gang og det er tryggere fordi sjansen for lekkasje og søl er mindre.
– Det er også færre deler å passe på, og som kan gå i stykker. Derfor passer gassbrennere for folk uten altfor mye erfaring. Brennere på gass er også hakket rimeligere enn multifuelbrennere, forklarer hun.
Gassbrennere
Fordeler
Krever minimalt med vedlikehold
Har minimalt med lekkasje
Brenner rent
Rask og effektivt koking
Lett å justere blusset/varmen
Ulemper
• Gass fryser i kulde