OPP MOT VINDEN: Terping på tacking - ekstremt undervurdert i lett vind, ifølge artikkelforfatter Ole Erik Carlson. Foto: EyeSeaYou / Nick Jones
Lesetid: 8 minutter
At Jem Hall har valgt å komme tilbake til det greske windsurfingparadiset Prasonisi i 20 år er ingen tilfeldighet. At han i det hele tatt har levd som windsurfing-coach på full tid i 20 år er heller ingen tilfeldighet. Jem er en legende innen opplæring i en av verdens aller mest kompliserte idretter å beherske.
Hva er hemmeligheten hans? Han er direkte og legger absolutt ingenting imellom på tilbakemeldingene. Du får en god blanding mellom humor og litt pisking. «Just DO it!», « Well done, now get in the fuc#%ing water and do it 10 times more!» er den typiske tonen.
Mitt opphold på Prasonisi varte åtte dager på en klinikk med Jem Hall og Sportif i begynnelsen av september 2023. Vi endte opp med én dag på bølgesiden med fullt trøkk i en stram 5.0 og én dag med veldig lite vind. Foiling med 6 kvm seil som gikk over til finneseiling, var og en klassisk dag. I løpet av en uke hadde jeg omlag 30 timer på vannet og ca 200 kilometer med seiling.
Det var mer enn nok å fordøye for en gammel skrott.
Som coach er det vanskelig å ha et «foredrag» om finnestørrelser når 15 utsultede windsurfere ser at krusningene på vannet begynner å forme seg og man hører suset i palmene.
Med åtte dager og 15 sekundmeter vind ville man aldri fått øvd seg på lettvindsseiling med stort brett og lite seil. I lettvindsforhold kan man gå ut med et 170 liters nybegynnerbrett (type flåte) eller en windsup med et 4-5 m2 seil og terpe på tacker, lettvindsjibber, heli-tacker og backwind seiling.
Lær deg teknikken for å vende opp mot vinden med et windsurfingbrett.
Dette er en super måte å øve opp seilkontrollen og virkelig noe man gjør alt for sjelden hjemme. Det å innbille seg at man kan lære tacker i kraftig vind og på et lite brett på hjemmebane, uten å ha vært igjennom de 1000-vis av obligatoriske forsøkene er en klassisk bommert.
At det er varmt i vannet og i lufta gjør det selvsagt ikke verre når man ofte ender i vannet under slike lettvindsdriller.
«Lightwind love» er faktisk en ny forelskelse for meg.
Planing er ikke alltid veien til å bli en bedre seiler. Med god og kyndig veiledning, videofilming og gode tilbakemeldinger på akkurat hva du gjør feil eller rett, kan kanskje reisen mot nirvana (hvis det er å bli en god seiler) kuttes ned fra 20 til 3-4 år. Flere på klinikken mente de hadde lært mer på denne uken enn på de foregående 20 årene, og stilte seg selv spørsmålet om hvorfor de ikke hadde gjort noe slikt mye tidligere i karriæren.
Terping på lettvindsdriller gjør deg til en bedre seiler raskere enn du tror. Vil du kunne tacke er det ingen vei utenom å starte på store brett med små seil.
Lange trapesliner er så mye bedre enn korte liner for de aller fleste former for windsurfing.
Vide / høye fotstropper gjør alle manøvre bedre og enklere, og ikke minst sikrere da du unngår å sitte fast hvis ting går galt. Mulig man ved hardcore slalomseiling trenger kun «tåstropper», men for oss dødlige er det ikke et godt valg.
Strakt frembein må prioriteres for å få god speed. Tilsvarende må hofta ut og vris samtidig som man henger ned og frem for å få trykk i riggen.
Man tror alltid man bøyer seg godt ned i knærne i en jibb helt til man ser seg selv på video.
Fysisk fostring i form av kondisjon og styrketrening gjør deg til en bedre seiler og minsker risikoen for skader.
Hansker på fra første dag er et must hvis du skal unngå åpne sår og blemmer med 7 dagers seiling og slitasje i salt vann med mye sand. Dette gjelder selv om du har 100 dager på vannet hvert år. Fuktighetskrem hver kveld er hendenes beste venn. Hold huden myk og slip gjerne ned trælene så de ikke rives av dagen etter. Får du først et sår, gror det ikke før du er hjemme.
Ta gjerne med deg en seilehatt eller hjelm med skyggelue som solbeskyttelse og bruk ellers høy faktor på utsatte steder som armer og bein.
Neopren er ikke nødvendig for å holde varmen i Hellas, men sliter du med gnagsår kan gjerne en shorty hjelpe. «Bleieutslett» mellom lårene er ikke uvanlig på ukesturer i varme strøk med høyt saltinnhold i vannet, men en god sinkkrem fikser det på «no-time».
Ta gjerne med deg noen gode finner hvis du leier utstyr. Generelt har utleieutstyr ofte alt for lange finner.
Alle har noe å lære på en god klinikk. Selv de som har seilt i en mannsalder kan forbedre seg hvis de er åpne for det og er innstilt på å gjøre endringer.
Lær deg å hoppe, rigge utstyr og bli en god windsurfer her. Windsurfer Oda Johanne Stokstad Brødholt kommer med flere tips i serien Tatt av vinden.
Rhodos
De beste forholdene på Rhodos får du når den termiske Meltemi*-vinden blåser. Dette er anslagsvis fra begynnelsen av juni til slutten av september. Utleiesentere er det flere av på Prasonisi og utstyret er av god kvalitet. Vi hadde utstyr fra Kirschner - Pro Senter Prasonisi som ligger godt plassert ved stranden. Proffe folk og bra utstyr fra JP og NP. De har diverse foiler og winger i tillegg til windsurfingutstyr. Har du lyst til å reise med eget utstyr er selvsagt det også en god løsning. Flyreisen er relativt kort og spesielt i sommersesongen er det mange ulike avganger å velge mellom.
Sola skinner, og vannet er fortsatt kaldt. Alt ligger tilrette for gode dager med solgangsbris - kanskje.
Den legendariske Meltemi-vinden
Prasonisi er et unikt sted for windsurfing, windsurf-foiling eller om du heller foretrekker winging. Meltemi-vinden er det som gjelder på Rhodos. Denne vinden er stabil fra N-NV der den har sitt opphav oppe i Egeerhavet, men trekker nedover mot Rhodos der den bringer med seg tørr vind og varme. Meltemi-vinden er relativ stabil fra midten av mai til midten av september, og dette gjør Prasonisi til et ypperlig valg hvis man ønsker seg mange dager på vannet og relativt stabile vindforhold.
Vi som er fra Norge er egentlig bortskjemt når det gjelder stabiliteten på vind i forhold til andre mer sydlige steder der termikk, varme og landforholdene gjør vinden mer ustabil / kastet, men også ofte mer forutsigbar. Vindstatistikken her er veldig bra og man får som regel alt fra lettvindsdager med lett bris på 4-8 ms og til dager med 15 – 17 ms og kuling på en ukes opphold.
Som om ikke dette er nok reklame for Meltemi-vinden, så fungerer den gjerne slik at den roer seg ned litt ned på natten, men drar seg til igjen utover morgenen og ettermiddagen. En rolig og fin lettvinds-økt på morgenen med full-power og lange armer på ettermiddagen er klassikeren.
Tilsvarende forhold finner du på mange av de greske øyene, slik som Karpathos Samos og Kreta. Disse øyene ligger godt plassert «in the Meltemi highway».
Her er 17 av landets beste steder for windsurfing, kiting og wingfoiling på flatt vann, fra Troms i nord til Østfold i sør.
Prasonisi - windsurfers mekka
Det som gjør selve Prasonisi til et spesielt godt valg for oss windsurfere er at det ligger en lav sandbanke mellom to fjell / øyer. Noen ganger er sandbanken ubrutt, mens andre ganger åpner det seg en kanal som gjør at du kan vade mellom to strender med komplett ulike forhold. Alternativt bærer man utstyret ca 100 meter over land. Dette gjør stedet perfekt hvis du ønsker å få variasjon i seilingen din, avhengig av forhold, ferdigheter og dagsform.
På den ene siden er det offshore og flatt vann mens det på den andre siden er en bukt med on-shore bølgeforhold når vinden tar seg opp. Det er absolutt ikke down-the-line Hookipa-seiling, men hvis man bor i Norge (Oslo) er onshore bølger drevet av vinden noe man trenger å øve på for å bli klar til en fin dag på Skallevold, Ørekroken eller andre steder med tilsvarende bevegelser i vannet.
Mens det rapporteres om store ødeleggelser fra ekstremværet Gyda, som nettopp feide over Norge, er det én gruppe mennesker som til stadighet finner muligheter i sterk vind og store bølger.
Etter en stillesittende romjul gikk windsurfere hardt til verks ved Skallevold utenfor Tønsberg.
Bølgene dreier som regel litt i slike bukter og gjør forholdene fine for å øve på backside riding, hopp og sprett med kontroll, og for oss «dødelige» er det mer enn nok med bølger som er rundt 1-2 m og kommer i relativt raske sett. Har du ambisjoner om forwards og backwards er selvsagt det også en mulighet da rampene kan bli veldig fine og gi rom for fine svev både hit og dit.
For de aller fleste er imidlertid det å mestre slike forhold ved å komme seg ut gjennom shore-breaket, og seile bølger mer enn nok og kan være en god innføring og læring i hva man trenger å øve på for å bli en bølgeseiler.
Det hevder brettseilernes talsmann Olav Bleivik, som siden år 2000 har jobbet for aksept om at windsurfing på Saltstein aldri har vært ulovlig.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.