HVALER: Oda Johanne Stokstad Brødhold kom nylig på andreplass i verdenscupen i freestyle windsurfing. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter
Varme, solrike dager og kaldt vann er hovedingrediensene i en god solgangsbris, som oppstår i kystområder som et resultat av temperaturforskjeller mellom land og vann.
Termisk vind eller sjøbris, som dette også kalles, fanges ikke alltid opp av meteorologene. Derfor blir det også mye synsing på solrike dager, der alt tilsynelatende ligger til rette for en vindfull økt på vannet.
Vanligvis kan man se tendensene av solgangsbrisen rundt 12 på formiddagen og ofte øker det på i 15-16-tiden. Vinden er altså sterkest på ettermiddagen når temperaturforskjellene mellom land og vann er størst.
Solgangsbrisen gir stabile og pålitelige vindforhold - ideelt for alle former som seiling.
Fri Flyt tar vannsport på alvor. Her har vi samlet kategoriene fra det våte element.
Surf - Windsurf - Kite - Wingfoil - Foil - Elvepadling - Wakeboard - Wakesurf
Prosessene bak solgangsbrisen?
Solgangsbris oppstår når land og vann varmes opp i ulik grad av solens stråler. Landjorda varmes opp raskere enn vannet på grunn av lavere varmekapasitet. Dette skaper en temperaturforskjell som fører til trykkforskjeller - dermed oppstår vinden.
Oppvarming av land og vann: Når solen skinner på en klar dag med (relativt) lite skyet, absorberer landjorda varme mye raskere enn vannet. Vann har høyere varmekapasitet, så det tar lengre tid å varme opp.
Trykkforskjell: Den raske oppvarmingen av land fører til at luften over land blir varmere og stiger, noe som skaper et lavtrykk ved bakken. Samtidig forblir luften over vannet relativt kjølig og tettere, hvilket skaper et høytrykk over sjøen.
Vindbevegelse: For å utjevne trykkforskjellene, begynner luften å bevege seg fra høytrykket over sjøen til lavtrykket over land. Dette skaper en vind som blåser fra sjøen inn mot land – solgangsbrisen.
TERMISK OPPTUR: En typisk dag i Oslofjorden og Drøbaksundet med en solid dose solgangsbris for Sebastian Kjellström
Den 107 kilometer lange Oslofjorden gjemmer mange hemmeligheter for kitere og brettseilere helt fra Huk i Oslo til Tønsberg, Hvasser og Fredrikstad. Fri Flyt gir deg oversikten over de beste kitespots og windsurfingspots.
Her er 17 av landets beste steder for windsurfing, kiting og wingfoiling på flatt vann, fra Troms i nord til Østfold i sør.
Så hvorfor kommer den ikke?
Spesielt på våren blir de ivrigste seilerne stadig skuffet over solgangsbrisens fravær eller labre effekt. Selv om det er stor temperaturforskjell mellom vann og land. Ofte kan dette ha å gjøre med at det fortsatt er snø på land, som gjør at landmassene ikke varmes opp nok. Da oppstår heller ikke trykkforskjellene.
Hvor mye snø som ligger i terrenget kan man få oversikt på gjennom nettsiden senorge.no.
Dersom det er for mye vind fra en annen retning enn den retningen solgangsbrisen står på, så kan det også annulere effekten.
Solgangsbrisen har en fremtredende rolle stort sett i alle kyststrøk i Norge, oftest blir den svakere utover sommeren, etterhvert som vannet varmes opp. Nordpå, og i områder med fjorder, holder den seg gjerne sterkere lenger, fordi vanntemperaturene generelt sett er lave.
Litt lenger utpå sommeren, når vannet er blitt varmet opp, kan man oppleve motsatt solgangsbris: Kald luft over land trekkes ut og løftes opp av den varmere luften som ligger over vannet.
TRONDHEIMSFJORDEN: Det meste av snø i Trondheims-området er smeltet. Noe som burde ligge tilrette for solgangsbris på solrike, varme dager. Skjermbilde: Senorge.no
OSLOFJORDEN: Det er fortsatt litt snø igjen nord i marka - noe som kan holde igjen den termiske effekten. Skjermbilde: Senorge.no
Enten du er nybegynner eller viderekommen. Valg av utstyr til brettseiling er ikke lett. Slik finner du frem til rett kategori og størrelse på brett og seil.
Hva slags kite skal du velge og hvor stor? Her er en omfattende guide til utstyret du trenger til kiting på vann - nybegynner og viderekommen.
Allerede abonnent?
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.