Onsdag ble det klart at X Games mest sannsynlig er arrangert i Norge for siste gang. Årsaken er manglende svar om offentlig støtte, i tillegg til en manglende mediepartner.

Nå ønsker de borgerlige partiene i Oslo å få X Games tilbake til Tøyenparken, der det ble arrangert for første gang, og går så langt som å garantere støtte dersom de kommer i posisjon.

– Jeg lover at de skal få penger til å arrangere X Games i Tøyen hvis vi vinner valget, sier Hallstein Bjercke (V) til Fri Flyt.

Bjercke har vært engasjert i X Games siden det ble arrangert i Tøyenparken for fire år siden, og har siden den gang villet få det tilbake til Oslo. Han har nå fått skissert opp et forslag fra Sahr Productions, hvor X Games-general Henning Andersen er daglig leder, på hvordan det kan løses. 

– Hvilke summer ser dere for dere at Oslo kommune skal bidra med?

– Arrangementet har en totalramme på om lag 50 millioner kroner. Den statlige støtten ligger på mellom 15 og 20 millioner kroner, og vi ser for oss å matche den støtten. I tillegg kommer jo også billettinntekter og sponsorinntekter.

– Noen vil kanskje kalle dette for valgflesk så få dager før valget?

Dette kommer ikke på grunn av valget. Vi har jobbet med dette helt siden X Games kom til Norge, og jeg var også med å få det til Oslo i sin tid. Da bidro kommunen vesentlig, og vi snudde oss raskt. Etter at vi gikk ut av byråd forsvant det også fra Oslo. Når jeg nå ser at de er i trøbbel, åpner det seg en mulighet for å få det tilbake til Oslo.

x games
x games

SKISSE: Slik ser de for seg at X Games i Tøyenparken kan bli. Foto: Sahr Productions

Høyre er positive

Han får dessuten støtte fra Eirik Lae Solberg, som er Høyres byrådslederkandidat. Støtte fra Høyre er avgjørende for at arrangementet skal kunne være realistisk.

– Her står vi side om side, og Hallstein har full støtte fra meg. Forrige X Games var en fantastisk reklame for Oslo, sier Lae Solberg.

– Hva tenker du om summen Bjercke foreslår?

– Oslo kommune bør nok bidra i den størrelsesorden, og jeg er sikker på at vi finner en god løsning på det i et byråd hvor blant annet Høyre og Venstre sitter, sier Lae Solberg til Fri Flyt.

De er begge klar på at dette er god reklame for Oslo, og midlene vil ifølge Bjercke komme fra en pott som går til næringsutvikling og markedsføring av Oslo internasjonalt.

– Sist vi gjorde det passet det godt inn i vår visjon for Oslo, som er stadig yngre og mer internasjonal. Dessuten styrker det Oslo som hovedstad for vintersport. Oslo kommune har god økonomi, og dette vil ikke gå på bekostning av andre prosjekter, sier Bjercke.

Kan-gaa-mot-nytt-X-Games-samarbeid_crop_1280
Kan-gaa-mot-nytt-X-Games-samarbeid_crop_1280

TØYEN: Slik så det ut sist X Games var i Oslo. Foto: Andreas Løve Storm Fausko

Positiv X Games-sjef

Henning Andersen er selv positiv til å få arrangementet tilbake til Tøyen. Sist det var i parken på østkanten av Oslo var det 20.000 publikum. Han 

– Dette er absolutt aktuelt for oss. Vi forlot jo Oslo for fire år siden fordi vi ikke fikk støtte fra kommunen. Da vi var det var det en stor suksess, sier Andersen.

Han sier de nå jobber med ulike løsninger, selv om han er klar på X Games mest sannsynlig ikke vil bli arrangert i Norge igjen. Likevel vil støtte fra et borgerlig samarbeid gjøre det langt mer aktuelt.

– Det er mye som må på plass samtidig for at vi skal rekke det i mars isåfall, og dette dukket opp som et alternativ nå for et par uker siden. Vi har skissert opp hva vi kan tenke oss, og dette er absolutt et interessant alternativ, sier Andersen, og fortsetter:

– Det er veldig bra med de initiativene som kommer, og her får vi jo også et raskt svare i form av valget på mandag.

Bjercke er i alle fall klar på hva han ønsker.

– Jeg vil at X Games skal komme hjem til Tøyen.

Valgdag er mandag 9. september. Det vil kort tid etter avgjøres hvem som danner byråd. Statsbudsjettet for 2020, hvor Andersen har søkt om støtte til X Games, blir ikke klart før 7. oktober.