Da var det den tiden av året igjen der verdens best utøvere i ski og snowboard samles for å kjøre vinterens største konkurranse. X Games er hvert år med på å pushe utøverne og sporten fremover. Selv om man enkelte ganger tenker at nå har sporten nådd sin grense.  

De norske ski og snowboard kjørerne viste seg fram og hentet hjem medaljer. Birk Ruud tok sitt andre big air gull, Ferdinand Dahl tok bronse i slopestyle, Johanne Killi sølv i big air, Mons Røisland bronse i slopestyle og Fridtjof Sæther Tischendorf gull i knuckle huck.

Annonse

Med de resultatene som de norske utøverne viser, kan vi ikke annet enn å glede oss til VM i Park City 2-9. februar.

Høydepunkter under årets X Games Aspen

Har du ikke fulgt så nøye med eller sittet oppe hele natten for å få med deg alt? Fortvil ikke her er noen høydepunkter som kan være artig å ha fått med seg.

  •  Allerede før X Games hadde startet tok det litt av på sosiale medier. Fabian Boesch la ut at han hadde landet Quad 1980 under trening. Dette er bare helt vilt at dette trikset går og han klarer å lande på beina. Selv om han landet dette under trening fikk vi aldri se dette i konkurranse. Boesch klarte ikke å kvalifisere seg videre til finalen i Big Air, så quad i konkurranse blir å vente på seg. 
  • Med norske øyene var det kult å se Christian Nummedal lære seg sw trippel 1800. Denne trippelen er helt rå med muten han holder igjennom hele trikset.                        Under big air finalen hadde Nummedal litt uflaks på siste hoppet og kom ikke helt rundt på trippel cork. Nummedal gikk i bakken og pådro seg hjernerystelse og brudd i kjeven. Vi håper alt går bra med Nummedal, og at dette ikke går utover VM i Park City for hans del.
  • Birk Ruud leverte varene og sikret sitt andre gull i big air. Med en høyre dobbel 16 med to tailgrabs og en switch venstre trippel 16 med safety, gjorde at dommerne til slutt ga Ruud 89.00 i poengsum. Nå står attenåringen med to gull i big air og det er en sterk prestasjon.

  • Ferdinand Dahl kvalifiserte seg som nummer 3 og tok like så godt tredjeplassen i slopestyle finalen også. Dahl leverte 80,33 i første run, noe som holdt helt inn. Dette ble Dahls første medalje i X Games.

  • Kelly Sildaru er bare 16 år, men har vært med i skisirkuset en god stund og er et kjent navn for de fleste. Sildaru kjører hardt både på rails og hopp, noe som dommerne setter pris på. I slopestyle finalen kjørte Sildaru så godt som et perfekt og dommerne delte ut hele 99.00 i poeng. Dette er den høyeste poengsummen som er delt ut i X Games slopestyle noen gang, dame eller herre. Med den solide poengsummen tok Sildaru sitt tredje slopestyle gull i X Games. Sildaru tok sølv i superpipe og bronse i big air også. Totalt har sekstenåringen tatt 7 medaljer i X Games sammenheng.

 

  • Under slopestyle finalen gjorde Jesper Tjader et triks uten om det vanlige. På siste railen sender Tjader sw frontflip til railen. Dette er bare helt vilt og må bare sess. Selv om han gjorde et av de kuleste triksene vi fikk se under slopestyle, holdt det ikke til mer enn femteplass.

 

 

  • Johanne Killi har en av de råeste sw dobbel cork 1080 med japan. Dommerne ble imponert å delte ut 48 poeng for hennes høyre triks. Dette ble kveldens høyeste enkelt poengsum. Mot venstre tok hun en stor 900 med tailgrab som ga henne 32. Sammenlagt fikk hun 80 poeng, noe som holdt til sølv.

 

  • Mark McMorris var siste kjører i finalen og hadde muligheten til å kjempe seg opp fra en femteplass. Den muligheten tok McMorris vare på og leverte solid kjøring når presset var som mest. McMorris fikk god uttelling på kjøringen og fikk tilslutt 96.00 i sum, noe som holdt til gull i slopestyle snowboard. McMorris er nå oppe i 18 medaljer totalt i X Games.

  • Mons Røisland klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i slopestyle, men fikk likevel plass etter to forfall. Denne sjansen tok han vare på å satte runet sitt allerede på første forsøk og fikk 91,33 i poeng, noe som holdt til bronse i Aspen.

 

  • Nyhet for X Games 2019 var snowboard knuckle huck konkurransen for foregikk på Big Air kulen. I denne konkurransen var det Fridtjof Sæther Tischendorf som gikk helt til topps og tok det aller første gullet i knuckle huck. Han er lett å kjenne igjen da han kjører rundt med ryggsekk. Hva han har oppi ryggsekken er ikke godt å si. Dessverre var dette bare for snowboardere og ikke skikjørere. Forhåpentligvis velger X Games å ta med ski i neste års utgave av knuckle huck. Da dette er en nytt å spennende konsept innenfor konkurranse.  

 

Ingen dekning

Som ivrig skikjører synes jeg det er stas å kunne se X Games på tv og føler at X Games er med på å gi litt oppmerksomhet til ski og snowboard. Dessverre var det ikke noen norske mediehus som hadde rettighetene til å vise årets X Games, selv om vi hevder oss hvert eneste år. Som den stolte skinasjonen vi er, burde det gå an å vise all type ski på tv.  

  

Verdenscup i Seiser Alm

Det var ikke bare X Games som ble kjørt i helgen, også verdenscupen i freeski ble holdt i Seiser Alm i helgen. Hvorfor skal det kjøres verdenscup akkurat samme helg som det er X Games? Kan ikke dette planlegges litt bedre. Mens landslaget kjørte konkurranse i Aspen, tok Eirik Sæterøy femteplassen og Sebastian Schjerve sjetteplassen.