I helgen gjennomførte tindevegleder Hendrik Lapp (46) og Geir Orrestad (55) en av sesongens desidert sprekeste turer, en langversjon av Fjærlandsfjorden rundt på totalt 120 kilometer.
Fjærlandsfjorden rundt i Sogn har dermed blitt gjennomført i to ulike varianter i forrige uke, hvor Orrestad og Lapps vanvittige 120 kilometer er den desidert lengste.
– Vi er ganske sikkert på at turen ikke har vært gjennomført før, selv om folk har prøvd. Vi ville bli de første som gå rundt hele fjorden på ski uten å gå innom dalbunnen. Turen står i stil med "Dalen rundt" i Sogndal, der vi var med og satte tidsrekord i fjor. Geir har gått Jostedalen rundt, Veitastrond rundt og er den som har flest Dalen rundt-turer (10 på ski og fem løping), sier Lapp til Fri Flyt.
Turen i helgen som var ble gjennomført samme dag som Gjermund Nordskar, Asbjørn Klakeg Forland, Espen Hermans og Martin Schøber gjennomførte en annen variant av Fjærlandsfjorden rundt. De gikk 75 kilometer og brukte drøyt 16 timer. Turene er altså vidt forskjellige.

TUREN: Her er følget på vei opp mot Skardnipa, Snauedalen i bakgrunnen. Foto: Geir Orrestad
Geir Orrestad og Hendrik Lapp startet tidligere på dagen, og gjennomførte 120 kilometer. Turen tok altså totalt 33 timer, og gikk over 9500 høydemeter.
Turen i Sogn startet klokken 11 lørdag. Følget var i mål klokken 20.00 søndag.
Lapp forteller at den drøye turen gikk innom følgende steder og fjell. Det inkluderer altså tre isbreer.
– Vi startet nede ved fjorden på Menes, og var innom Harevollnipa, på Melsnipa, Grøndalsnipa, Bjørnlægskarven, Troget, Kvitevardane, Jostedalsbreen, innom Supphellenipa, på Supphelleskaret, Fessenipa, Svardalsbreen, Steindalseggi, Sogndalseggi, Frudalshesten, Myrdalsbreen, Trodalseggi, før vi kom ned til fjorden igjen på Hella.
Forrige helg ga fine toppturvær flere steder i landet. Men på turen til Lapp og Orrestad var det varierende forhold.
– Søndag fint vær, men lørdag ikke like fint vær. Vi haddde noen utfordringer med sikt på grunn av vind og snøvær fra 21 til 02 på natta. Måtte fram med kompass og kart, gå på kurs og tilpasse rute slik at det ble enklere å navigere og tryggere, men også noe lengre. Kaldt på natta med 15 - 20 minus og litt vind.

TUREN: Dette er turen som ble gått av Orrestad og Lapp. Foto: Geir Orrestad
– Hvilke utfordringer hadde dere på turen?
– Dårlig sikt i periode, kulde. Noen passasjer som krevde stegjern. Fikk ikke så mye gratis, hele veien brøyting i 10 til 15 cm nysnø. Det var tøft mentalt, på et tidspunkt vurderte vi å gi oss, men med påfyll av mat og energi bestemte vi oss for å gå videre.
– Hva tenker du om tiden dere gjennomførte på? Er den mulig å slå?
– Er sikkert mulig å gå den turen noen timer raskere. Det var ikke perfekte forhold. Tredje stopp med smelting av snø tok tid, ikke noe vann å finne under disse forholdene. Bare prøve dem som vil!
– Kan du si noe om hva slags utstyr dere brukte?
– Dynafit PDG ski, støvler og binding, tre par feller, stegjern fra Dynafit, lette joggesko, kokesett til smelting av vann, kart/kompass, mobil, sender-mottaker utstyr, nødpeilsender, førstehjelp, vindsekk, tre pakker real turmat, lefse, sjokolade, muslibar. Vi hadde omtrent 10 kg hver.