MR. SCORE: Magnus Utkilen på puddertokt. Ikke Sogndal, men nedlagte Svarstad. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
Fri Flyts Magnus Utkilen har nemlig satt seg selv i den berømte familiesituasjonen med barn, hus og samboer. Men som småbarnfar har han likevel en klar tendens til å komme hjem med pudder i barten hver eneste gang han har vært på tur.
Derfor måtte vi høre mer om helgens prosjekt til Sogndal, og finne ut hvorfor den ivrige skikjøreren fra Askøy like utenfor Bergen treffer blink hver eneste gang.
Vi ser for oss to ulike scenarier for den høye treff-prosenten:
A: Han har utrolig flaks.
B: Det er ikke flaks. Utkilen bærer på en kunnskap som gjør at han finner den gode snøen.
Kanskje ligger svaret i en ekstra sterk motivasjon for å unngå bomturer.
– Det blir ikke 20 helgeturer i året lenger dessverre, så når man reiser vil man naturligvis gjøre mest mulig research for å treffe bra på forholdene.
På jakt etter urørt pudder på Østlandet? Prøv disse fem nedlagte skianleggene.
– Du er jo kjent for å treffe godt på snøen når du drar på tur. Er det flaks eller skills?
– Jeg vil kanskje ikke si skills, men som det meste annet så er det vel nysgjerrighet og mengden informasjon man søker. Og så tror jeg helt ærlig det hjelper å være fra Vestlandet, for det gir en litt annen forståelse av hvordan de ulike værsystemene oppfører seg, sier Utkilen.
Pudderjakt i Sogn:
18 grader forskjell
Værmeldingen var ekstra vrien denne gangen.
– Det lå en sak på NRK forrige uke som handlet om hvor oppsiktsvekkende stor temperaturforskjell det var på Vestlandet. De hadde målt 18 grader forskjell fra to målestasjoner nord og sør i Rogaland. Hadde det ene vært på fjellet, så hadde det ikke vært så rart, men det var målt i lavlandet begge deler, og det forekommer ikke så ofte. Så, jeg reagerte litt da jeg så at det var meldt fem grader og regn i anlegget i Myrkdalen og minusgrader ved havnivå i Sogndal.
Det fikk Utkilen til å tvile.
– Så store forskjeller pleier det ikke å være, og de ligger ikke så langt fra hverandre i luftlinje. Tenkte at det nok var en bommert fra YR sin side, men tenkte likevel på dette spesielle værfenomenet fra Rogaland.
I dette intervjuet åpner Nikolai Schirmer opp om bakgrunnen for skifte av samarbeidspartner.
Endte i Sogn
– Hvor langt var dere villig til å reise?
– Helgeturen begrenset seg fra fredag til søndag, så da setter det litt begrensninger på reisetid. Stranda blir dessverre for langt fra Oslo, så på et sånt reiseintervall holder jeg meg innenfor seks timers kjøretid fra hovedstaden for å ikke komme hjem over midnatt på søndag.
– Men så landet dere på Sogndal. Hvorfor?
– Ja, tidligere i uka lå det og vaket mellom minus og pluss på hver oppdatering fra YR både i Myrkdalen og i Sogn. Men på torsdagen hoppet temperaturen godt på plussiden i Myrkdalen, mens den lå stabilt kaldt i Sogn. Vindretningen var meldt fra vest-sørvest, og da pleier det ofte å snø mer i Myrk enn i Sogn, men synes det var for usikkert. Vil heller ha 15 cm kald snø enn 40 cm regn. Var litt usikker på basen i Sogn, men i følge IG, værstasjoner på YR og meldingskorrespondanse med en regobs-observatør i Sogn, skulle det likevel være nok base.
Magnus dro til Sogndal med med ekskollegaene Olav Tarjei Valebjørg og Henrik Breuer. Og selv om Magnus ofte har rett, så skulle det riktignok vise seg at både Utkilen og YR tok feil om Myrkdalen, som fikk 30 cm løssnø til helgen. Men til forsvar for Magnus, så har ikke en familiefar råd til å gamble for mye.
En god halvmeter nysnø fikk selskap med ytterligere 15 cm sist døgn på Strandafjellet.
– Hvordan var det i Sogndal?
– Lørdagen hadde vi lyst til å reise til Jostedalen, men sjekka nedbørskartet til YR på morgenkvisten, og der så det ut som mye av nedbøren stoppet i Sogndalsdalen uten å bevege seg videre til Jostedalen. Så da gamblet vi på Sogndalsdalen. Her kunne vi bare valgt anlegg, men vi hadde bare én bil og Pudderekspressen gikk ikke, så da tok vi det noe uoriginale valget om å lappe Svartholten. Det var vi ikke alene om, men det var likevel masse ukjørt terreng å velge i, så da lappet vi Svartholten tre ganger.
– Snøen da?
– Ganske grei base. Mer enn jeg fryktet før vi reiste. Såpass at det er lite å bekymre seg for under snøen og man kan trykke litt på! Snøen var nydelig i skogen. Lett og fin «pulverschne». Over tregrensa var det i Jostedalen forholdsvis vindpåvirket. Det var ikke meldt så mye vind, så det var ganske overraskende.
Men de fant fin snø i leformasjoner:
– Det var tidvis ganske flakete. Kjørte forbi noe skredterreng som var for lite til at det kunne skje en ulykke og da merka jeg at det flaket seg rundt skiene med en gang. Er i grunn ikke så overraskende når du har fått nedbør med vind, og det har vært så kaldt den siste tiden. Ville vært litt forsiktig med skredterreng i Sogn den kommende perioden.
Forskjellen på værmeldingen for Myrkdalen torsdag til fredag:
Toppturer i Sogn. Sogn er blitt det nye senteret for løssnøkjøring og toppturer i Norge, på grunn av store snømengder og skivennlig terreng som er svært lett tilgjengelig.
– Yr er helt klart viktigst, men det er mer hvordan du bruker YR som er avgjørende for hvor god informasjon du får. Det forsvant noen funksjoner som jeg likte da de «oppgraderte» appen sist, slik som sannsynlighetsvarsel, som jeg synes var svært nyttig. Det jeg bruker mest inne i YR er værdata for målestasjoner, sier Utkilen.
Noen stasjoner gir temperatur, vind og nedbør.
– De fleste gir svar på en eller to måleenheter, og sjelden alle. Det er litt irriterende. På selve dagen du skal på ski synes jeg nedbørskartet er veldig nyttig. Hadde jeg sett nøyere på det på søndag hadde jeg nok lagt turen til Fjærland eller Sogndalsdalen søndag også, ettersom det kom mer snø der, og det kunne du se på kartet, innrømmer Utkilen.
Tureksperten avslører hvilke nettsider han bruker til turplanlegging.
I tillegg til YR bruker han Varsom.no og observasjonsdata derfra.
– Folk bruker Varsom mer flittig enn før, og i tillegg til skredinformasjon er de fleste ganske flinke til å rapportere på skiføre. Det er veeeldig nyttig. Også har du jo sosiale medier med Instagram som kan gi nyttig informasjon. Men, folk var «flinkere» til å tagge stedet de var før.
Magnus legger til:
– Dette er ganske elementært, men ser likevel mange gjør denne feilen. På YR, kan du sjekke høydemeter for det stedet du søker på. Mange søker da eksempelvis på Strandafjellet Skisenter. Problemet er at Strandafjellet Skisenter på YR viser vær og temperatur på 1200 høydemeter, altså over den høyeste heisen. Om varselet der viser snø og -2, så kan jeg love deg at du får en kjip dag i regn i det meste av anlegget. På mobil: Trykk på «Strandafjellet Skisenter» helt oppe, så får du opp hvor høyt det du har søkt på ligger.
Så sørg med andre ord for at du søker på riktig plass.
– Om det ikke finnes noe «Strandafjellet skisenter Bunn» på Yr, kan du gå inn i norgeskart, og finne et stedsnavn som ligger nære og på samme høydekurve som basestasjonen og få opp det varselet du er på utkikk etter.
Han legger til:
– Hadde vi hatt mulighet til å kjøre til Strandafjellet, så hadde vi nok truffet enda bedre! Der tror jeg det var helt koko, men det ble litt for langt denne gangen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.