I Jostedalen finner du både snø og god skikjøring på sommeren
REISEGUIDE: Hopp i Sognefjorden etter en juli-topptur i Jostedalen, og du har en komplett sommerdag. For er Sogn landets beste skiregion også på sommeren?
SOMMERTERRENG: I sida over Styggevatnet i Jostedalen finner du ikke bare snø langt ut over sommeren, men også kult skiterreng. Ivar Løvik er lokal og vet å benytte seg av godsakene. Foto: Håvard Nesbø
Lesetid: 5 minutter
– Det beste med sommerskikjøringa i Sogn er å loffe seg ut i hagen til Øystein Henjum på kaia i Sogndal etter en nydelig dag på ski, fyre opp grillen, jekke seg en kald øl, bykse ut i fjorden etterpå, og sette seg på dampskipskaia og prate med likesinna typer som henger der på kveldene. Det er den ultimate sommerdagen i Sogn. All inclusive.
Slik oppsummerer Håvard Nesbø –mannen bak bildene i denne artikkelen- hvordan man får maksimalt ut av sommerskikjøring i Sogn. Bildene tok han i august 2015, da lå det fortsatt masse snø i det kule skiterrenget rundt Styggevatnet i Jostedalen. Her er det vanligvis skisesong hele året.
– Jostedalen ligger på en måte inneklemt, et dalføre med mye brelandskap rundt. Dalen ligger såpass langt fra kyst og fjord at den har innlandsklima men likevel får nedbør fra vest. Det er mye fjell opp mot -og over- 1700 meter over havet. Ikke minst selve Jostedalsbreen som ligger klin inntil dalen, med flere brearmer, som i Krundalen, Nigardsbreen og Fåberg, sier Nesbø.
Rundt Styggevatnet og isbreen Vivakulen på sørvestsiden av vannet er det som regel alltid først og sist skiføre i det nordøstvendte fjellsiden. Vivakulen er i praksis en del av Jostedalsbreen, som gjør at temperaturen er lav og alt ligger til rette for en lang skisesong. Herfra og inn på selve Jostedalsbreen er det ikke mer enn to-tre kilometer. Også nordsida av Vangsen er en klassiker som gir skikjøring langt over midtsommer. Men også i områdene Geisdalen, Kvitekoven og Biskehyrna er det masse bra skikjøring, i tillegg til en del steder øst for Jostedalen.
– I august for to år siden gikk vi bare noen hundre meter fra parkeringen før vi tok på skiene. Men så falt det unormalt mye snø for to år siden også. Veien går til rundt 1100 meter over havet, og de høyeste toppene rundt ligger på litt over 1700. Her finner man alt fra rolig cruising til mer seriøse renner. Alt etter hvor mye man orker å gå. De mest populære nedkjøringene er de som ligger nærmest parkeringen, Vivakulen og Sprongdalseggi. Her finner man fin, halvbratt kjøring, og en fin renne på noen hundre høydemeter. Å gå litt lengre åpner selvsagt opp mer terreng. Innover mot Austdalsnuten -der vi tok bildene- er det flere fine nedkjøringer ned mot Styggevatnet. Her er det også skavler, små klippebånd og nydelig utsikt, forteller Vegard Byrkjeland Aasen.
– Det er mye å finne i Hurrungane og på Sognefjellet om sommeren, for to år siden kjørte jeg nordsiden av Sentraltind i Hurrungane med løssnø 8. juni, forteller sogndaling Ivar Løvik.
Hvis du er som han –altså over snittet ivrig- så er det ofte mye fin skikjøring å finne i Sogn i den varme årstiden, men særlig sesongen for to år siden var uvanlig bra. – Varm og sen vår og varme somre kan selvsagt begrense mulighetene, men i 2015 var det masse å ta av om en var litt over snittet gira, sier han
– Hvor er det best?
– I tillegg til Jostedalen, så har nordsidene av Skagastøls- og Styggedalsryggen i Hurrungane mange bratte skilinjer som passer godt til senvåren og tidlig på sommeren. Ellers så ligger snøen på breene langt utover sommeren, men en skal passe seg når dagene blir varmere. Nattefrost, tau og såkalt alpinstart er vel å anbefale for å ikke havne nedi breen. Nordsidene av Steindalsnosi og Fanaråken er ofte snølagt hele året, og gode alternativ for både bratt og slakk kjøring på bre.
En som er muligens er enda mer opptatt av sommersnø i Sogn enn Ivar Løvik er 51 år gamle Bjørn Ness. For to år siden kjørte han ikke bare på ski hver eneste av årets tolv måneder, men han kjørte på ski 12 av 12 måneder i Sogndal. Altså uten å besøke de høye fjellene i Vest-Jotunheimen. I september (!) kjørte han ski på klassikeren Togga i Sogndalsdalen.
– Akkurat dette med Togga var et spesialopplegg med jobben, og ikke superforhold, men det var da helt ålreit kjøring, i hvert fall til september å være, forteller Bjørn.
– Men klarte du å finne fin kjøring andre steder i Sogndal i september?
– Jada! Når man er så ofte på skitur som jeg –så å si hver eneste dag- så lærer man hvor snøen ligger. I nordvendte Skjerdingane i Frudalen var det strålende skikjøring så sent som i september for to år siden. Der er det flere renner og alskens formasjoner som gjør det ganske greit å nne ålreit snø.
Bjørn mener det aldri er noe problem å finne god snø i Sogndal ut mai måned, ofte enda lenger ut på sommeren. Sommeren 2015 hadde spesielt mye snø, og da holdt det gode skiføret til langt ut i juni –faktisk så lenge at Bjørn fikk store problemer med å fullføre samboerpålagt beising av huset sitt.
– Jeg syns ofte snøen er bedre i Sogn- og Jostedalen enn i de høyere fjellene i Hurrungane. Her er snøen mindre påvirka av vind, og vi har veldig mange fine nordsider i Sogndal. Nærhet til isbre gjør også at temperaturen er lav og snøen holder lenger, forteller Bjørn.
– Hvilke områder i Sogndal er best for sommerskikjøring?
– Gunvordalen. Hele bowlen er eller mindre nordvendt, og har masse artig terreng og fine formasjoner. Her er det lett å veksle mellom hvor sola har tatt, og dermed finne god sommersnø.
– Hva slags utstyr funker best på sommersnøen?
– Jeg gikk mye på rammebindinger og tungt og kjøreretta utstyr før, men nå går det i lettere og lettere ski og støvler. Ikke det verste racingutstyret, men sløsj og myk sommersnø er jo veldig fint føre for lette ski og sko.
Jostedalen
SOMMERSKIKJØRINGEN: Den beste sommersnøen finner du i nordvendte sider, ganske høyt over havet. Fjellene rundt Sogndal strekker seg opp til 15-1600 meter over havet. Regn med en del gåing uten ski før du når snøen, men på gode dager kan du få opptil 800 høydemeter fin kjøring.
I Hurrungane (Vest-Jotunheimen) er fjellene noen av Norges høyeste, opp mot 2400 moh. Her starter du høyere, men antallet høydemeter kjøring vil være ganske likt.
REISEN DIT: Til Sogndal kommer du med både fly, buss og båt, men for en skikjørende sommergjest er bil enklest. Kommer du fra øst og nord er det enklest å kjøre riksvei 55 over Sognefjellet. Dette er også et godt alternativ hvis du kommer fra Østlandet, men da er også E16 gjennom Lærdal en fin mulighet. Vestfra er det også E16 som gjelder. Fra Oslo tar det i underkant av fem timer å kjøre til Sogndal.
MER INFO: Bøkene Toppturer i Sogn og Toppturer i Norge, begge fra Fri Flyt-forlaget.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.