LØSNINGSORIENTERT: På tross av at støvlene sto igjen hjemme, ble det skitur på Sigurd Felde på Sognefjellet 26. september. Foto: Kjetil Isaksen
Lesetid: 3 minutter
Snøen som kom i høyden onsdag 26. september var nok til å lokke ut tindevegleder Sigurd Felde og tidligere skiproff Kjetil Isaksen på årets første topptur.
Det er tidlig avreise fra Sogndal. Vinteren kom brått på og det var fortsatt sommerdekk på bilen, men «kjetting på boks» skulle vise seg å gjøre susen på de hvite veiene. Alt går på skinner, ser det ut som. Felde er til og med på plass fem minutter før avtalt tid.
Rolf Bae, Stein-Ivar Gravdal, Sigurd Felde og Bjarte Bø er de eneste som har repetert den legendariske Norskeruta på Trango. Her får du Bjarte og Sigurds historie fra den vanvittige klatreturen i på Trango i Himalaya.
Som turkameratene ofte gjør, sikter de seg inn til sikkerstikket Fannaråkbreen på Sognefjellet. Etterhvert som de nærmer seg ser forholdene ut til å være bedre enn forventet, og stemningen i bilen er elektrisk, men er det mulig at det kan ha gått FOR bra?
Når de er fremme på parkeringen og skal til å ta på seg utstyret, viser det seg at noe viktig er glemt igjen hjemme.
– Hvor er støvlene dine, da? spør Isaksen turkameraten.
Felde blir hvit i ansiktet. Smått forvirret og desperat oppdager den svært meritterte tindeveglederen at sandalene – på bena hans – er det eneste fottøyet han har med seg på topptur.
Kjetil er ikke spesielt imponert, men Feldes ønske om å komme seg på ski valser over de tilsynelatende største hindrene.
– Kan vi bytte på? foreslår Felde.
Raus som han er, låner Isaksen vekk sine fjellstøvler i størrelse 45 til Felde, som til vanlig bruker 40 i sko (!).
SIGURD FELDE
Sigurd Felde er en svært erfaren norsk tindevegleder (UIAGM/Nortind) med over 20 års erfaring innen fjellsport. Han er også utdannet geolog, og har klatret og kjørt ski på alle verdens kontinenter, inkludert Antarktis. Felde er kjent for sin forkjærlighet for førstebestigninger og å utforske nye ruter. Han har blant annet gjort førstebestigninger i Canada, Pakistan, Patagonia og Grønland.
Felde har guidet en rekke krevende turer, og hans merittliste inkluderer klatring av fjell som K2, Great Trango Tower, og Cerro Fitz Roy. Han har også vært med på vinterklatring av Trollveggen.
Felde, med altfor store sko stappet med ekstra sokker og det de har tilgjengelig, setter kursen opp mot breen. Isaksen syngende ved siden av på ski og feller.
Se filmen i toppen av saken
– Dette skal han få høre i mange år, altså. Det er jo ikke første gangen heller. I fjor glemte han hanskene sine og det var 20 minus, sier Kjetil Isaksen, som er et kjent frikjøringsnavn for de som har fulgt Fri Flyt en stund.
Turen, som fant sted 26. september, er ifølge Isaksen en for minneboka.
– Dette er ny rekord for meg. Jeg har vært her i oktober, men ikke så tidlig som nå. Fordelen er at det fortsatt er tidlig på sesongen. Det er varmt i sola og nesten ikke et vindpust. Skal man sette fingeren på noe, så må det være at det er en liten toppskorpe. Men ikke i høyden, sier Isaksen.
KJETIL ISAKSEN
Kjetil Isaksen er en norsk frikjører med et solid navn innen skimiljøet, kjent for blant annet være en sentral del av Kong Vinter-gjengen. Han har deltatt i flere frikjøringskonkurranser med gode resultater og har vært en del av Fri Flyts rapportering om frikjøring og skieventyr.
Han er opprinnelig telemarkkjører, men byttet til alpint, og har en allsidig bakgrunn og erfaring fra både konkurranser og , og han var en sentral del av utviklingen av frikjøringsski for Åsnes.
Isaksen, som nå er bosatt i Sogndal, har vært involvert i flere spennende prosjekter, inkludert å bidra til etableringen av et kompetansesenter for fjellferdsel på Gaustatoppen, med fokus på sikkerhet og frikjøring i krevende forhold.
Over en lengre periode satset «Kjøttulf», som han også kalles på landeveissykling og gjorde det skarpt i nasjonale amatørkonkurranser. Han har også solide resultater i sin aldersklasse i Birkebeineren.
Topptur til Fanaråken. Her går vasskiljet mellom aust og vest. Heilt fram til august 1978 budde vêrobservatørar på Fanaråken året rundt.
– Det har vel blåst inn en 30 centimeter, tenker jeg.
Vel fremme ved breen, tar Kjetil første tur med Sigurd venter på å ta over utstyret nede. Støvlene, som Isaksen har fått av Asbjørn Eggebø Næss en gang i tiden, er i størrelse 46. Sigurd (som altså har størrelse 40 i skisko) må man vel kunne si er tilpasningsdyktig.
– Han kjørte ned det fjellet som bare juling på de 12 år gamle støvlene, forteller Isaksen.
Årets første skiturer er ofte de mest risikable. Overtenning og tynt snødekke er en svært dårlig kombo. Slik unngår du en alt for tidlig sesongavslutning.
Og når Felde kom ned, byttet de utstyr igjen. Slik gjorde de et par ganger før de rundet av for dagen.
– Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor det ikke var flere folk. Alle ser jo at det er snø på fjellet, og sola skinner. Det blir fint i morgen – (eller i dag, om du vil) – men da er det nok ikke så mange som orker, siden Fri Flyts Film Tour er i byen, ler Isaksen.
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.