– Det blir utfordrende vær mange steder de neste dagene. Stormen vil treffe hardt over hele landet, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga til NRK. 

Denne uken skyller en tropisk regnskur over Norge, en såkalt «atmosfærisk elv». Det betyr store nedbørsmengder og kraftig vind de fleste populære skisteder. I Hemsedal er det også ventet syv varmegrader onsdag.

Annonse

Uværet rammer stort sett hele Norge, og det er sendt ut farevarsel for Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms. Det er også sendt ut farevarsel for Sogn og Fjordane og Oppland.

– Onsdag ventes sørvestlig periodevis full storm og lokalt kraftige vindkast på 30-35 m/s, i nord dreier vinden vestlig i løpet av formiddagen, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

En «atmosfærisk elv» betyr at Atlanterhavet trekker inn mot fastlandet, ifølge statskanalen.

– Vi forventar en alvorlig situasjon som krever forberedelse og som kan medføre alvorlig skade, sier Elise Trondsen til kanalen.

Riktig nok vil noe trolig komme som snø på enkelte fjell, og det er varslet rundt 80 centimeter snø på enkelte topper i Jotunheimen og Hurrungane. Flere steder på Vestlandet kan det også komme snø, men snøgrensa vil ligge forholdsvis høyt.

På toppen av Midtstolhyrna i Stryn skal det ifølge Fri Flyts snøvarsel komme rundt 1,5 meter snø. Det samme gjelder Snønipa.

RØDT: Slik ser varselet fra Varsom ut. Foto: NVE
RØDT: Slik ser varselet fra Varsom ut. Foto: NVE

Men den kraftige vinden og nedbøren skaper et uvær som også gir skarp faregrad fire.

– Kraftig vindøkning vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng, står det i varselet for Jotunheimen.

12 regioner har såkalt skarp faregrad fire, som betyr stor snøskredfare. 7 andre regioner har skarp faregrad tre, som er betydelig skredfare.

– Omfattende ustabile forhold. Mange store og noen svært store naturlig utløste skred er forventa. Hold avstand til utløpsområder for snøskred, står det i varselet for Romsdal.

Nord-Norge har hatt utfordrende skredforhold i lengre perioder i vinter på grunn av vedvarende svake lag. Nå skaper uværet ytterligere skredfare. Flere regioner har tilsvarende varsel som Romsdal. 

– Komplekse forhold - mildvær i lavlandet vil forårsake våte skred, mens i fjellet vil det dannes ustabile fokksnøflak, står det i varselet for Indre Troms, som altså har skarp fargead tre.