Det er betydelig skredfare i mer eller mindre hele Norge mandag denne uken, og selv om flere steder vil få faregrad to (moderat skredfare) tirsdag, er det fremdeles stor skredfare.
Årsaken er vedvarende svake lag, og mildvær med nedbør som skaper trøbbel, særlig i Sør-Norge.
– Det er forskjell mellom nord og sør. I Sør-Norge er det vedvarende svake lag som er hovedskredproblemet, mens mildværet gjør at snødekket er svekket, sier vaktleder ved Snøskredvarslingen, Håvard Toft Larsen til Fri Flyt.
Mens det på Vestlandet skal komme mye nedbør i dagene fremover, med regn i lavlandet og snø i høyden, skal det også komme mye snø i deler av Jotunheimen. Dyrhaugstind i Hurrungane skal blant annet få 60 centimeter nysnø de neste seks dagene, ifølge Fri Flyts snøvarsel.
Men det milde været skaper problemer. Toft Larsen sier det i dag kan løsne skred naturlig flere steder.
– I lavlandet opp til ca. 1000 moh, hvor mildværet har påvirket snødekket, kan skred løsne naturlig i dag. Det er vanskelig å gi en eksakt høyde for hele Sør-Norge, men i høyfjellet over ca. 1000 moh er det lett å løse skred ut for en enkelt skiløper.
Rådet er nå ganske soleklart: Unngå skredterreng helt.
– Nysnø og regn i Sør-Norge, men det er generelt sett skumle forhold i fjellet med vedvarende svake lag som er vanskelige å identifisere. Generelt gjelder det å ha konservative veivalg og unngå skredterreng helt egentlig.
Fri Flyt har skrevet om den skumle skredsituasjonen i Oppdal og i Nord-Trøndelag. I Nord-Trøndelag løste frikjører Robert Aaring ut fem skred på én gang. I Oppdal fortalte tindevegleder Pål Røsrud at alle sider med fersk fokksnø gikk i brudd.
Ikke like tilspisset i nord
I Nord-Norge er problemet litt annerledes. Men også der er det faregrad tre mandag.
– I Nord-Norge er det kombinasjon av fokksnø og vedvarende svake lag. Her er ikke situasjonen like tilspisset i dag siden det ikke har kommet mildvær, men gjør at skredfaren vedvarer.
Selv om det blir faregrad to tirsdag, er det ventet at skredfaren vil øke igjen utover uken.
– Jeg kan ikke si noe konkret om faregrad, men vi ser at det kommer mye nedbør. Så skredfaren vil etter all sannsynlighet øke igjen. Faregraden for tirsdag kan kanskje også bli justert på, hvis vi anser forholdene annerledes enn tidligere vurdert, sier Toft Larsen, og fortsetter:
– Det som egentlig er forskjellen på mandag og tirsdag er at vi ikke lenger forventer at skred vil løsne naturlig. Mildværet har fått virket litt. Det er lett å løse ut for en skiløper i løsneområder, selv om det er faregrad 2.

UNNGÅ SKREDTERRENG: Håvard Toft Larsen sier det er skummelt i fjellet nå. Foto: Privat
Kan være bra på lang sikt
Mildvær kan også bety gode nyheter for de som vil på topptur og randonee på kort sikt, men med en nedbørsperiode vil det ta en god stund.
– På kort sikt gjør mildværet at det svekker snølaget med at du får vann mellom snøkrystallene. Når det blir kaldt igjen, og det fryser til, fryser disse krystallene sammen og det kan eliminere det svake laget, og gjøre det vanskeligere å løse ut.
Fra onsdag av forventer de flere naturlige skred igjen.
– Nå kommer det ikke en kuldeperiode etterpå, men isteden nysnø i høyden og mer regn i lavlandet. Perioden med avtakende skredfare blir derfor veldig kort, før det igjen mest sannsynlig kan forventes flere naturlige skred igjen på onsdag og utover.
– Men på lang sikt kan det være gode nyheter?
– På kort sikt er det dårlig nytt. For resten av sesongen er det på en måte gode nyheter. Når all nedbøren gjennomfukter snødekket og det blir kaldt igjen blir det trolig litt mer stabilt enn det har vært de siste ukene.