Det er betydelig snøskredfare i store deler av Norge nå, etter nysnø og svingning i temperaturer. Men også i områder som ikke varsles av Snøskredvarslingen, er det skummelt.
Da frikjører Robert Aaring var på tur litt bortenfor skianlegget i Meråker, på Kirkebyfjellet, fjernutløste han fem skred på én gang (!).
– Jeg har aldri vært borte i så hissige forhold. Vi fjernutløste fem skred på en gang. Hele siden bortover, det var flere punkt bortover som gikk i flak, sier Aaring fra bilen på vei hjem fra turen.
Med et skikkelig snøfall den siste tiden, er skredfaren høy i Trøndelag/Nord-Trøndelag nå.
– Jeg har aldri opplevd det så «touchy». Det var overalt. Vi skulle bare på en myr for å spille inn lyden av et drønn, og det tok oss fem sekunder før vi fikk lyden. Det drønna overalt, forteller Aaring etter turen.

SKRED: Slik så fjellsiden ved Kirkebyfjellet i Meråker ut. Foto: Harald Wanvik
– Alt over 30 grader løsner
Han skulle filme til filmprosjektet #fornybarski, og bygge hopp i fjellet. Men det ble langt mindre spenstig enn de hadde planlagt. Aaring forteller at bruddkantene var 50-60-centimeter store.
– Det har jo kommet 60 centimeter nysnø på en dag her, og det har vært rimfrost. Så jeg var klar over situasjonen. Men jeg har aldri opplevd det så ille.
– Hvilke vurderinger gjør du nå utover uken med tanke på skikjøring?
– Jeg synes det kan være trivelig å gå på tur alene. Men nå er det kjikig å være på tur alene. Det er sånn at alt over 30 grader som er lenger enn 20 meter løsner.
Aaring er ikke alene om opplevelsen på tur i Nord-Trøndelag, som nå altså er slått sammen til fylket Trøndelag, og som beskriver skiturer fra omtrent Trondheim og nordover.
I helgen gikk det et skred i et populært turområde i Levanger, på Hårskallen. I tillegg løsnet en hel fjellside lenger nord, i Lierne. Mens skredet i Levanger ble fjernutløst, var skredet lenger nord naturlig utløst.
– Det var ekstremt stort
Søndag var Petter Elden (27) på jakttur på fjellski sammen med en kameratgjeng. Men den enorme skredfaren gjorde turen litt annerledes enn vanlig.
– Vi måtte begrense oss veldig, fordi vi merket hvor stor skredfare det var. Det smalt i snøen og sprakk opp overalt. Gikk med mest og jaktet nede i bjørkeskogen, og vurderte forholdene til at det ikke var trygt i det hele tatt.
Det var også da han oppdaget at hele østsiden av Blåfjellet i Lierne i Nord-Trøndelag hadde rast.
– Det var ekstremt stort. Jeg har aldri sett et så stort skred før. Det var hele fjellsiden mot øst som hadde rast, sier Elden.
– Det har vært noen krefter i sving der.
Han registeret observasjonen på Regobs, hvor han skriver at skredet var 800 meter bredt. Skredet var naturlig utløst. Han vurderer skredfaren til faregrad fire.
– Du blir litt obs når du hører det smeller og ser det sprekker hele tiden. Det var veldig svake lag i snøen, og når vi måtte gå sidelengs opp sider, var det ikke noe hold i snøen. Når du satte foten ned, så løsnet blokker med snø. Det er skumle forhold i fjellet her nå. Du må ha hodet på rett plass, sier Elden.

BLÅFJELLET: På Blåfjellet gikk det i helga et stort snøskred. Foto: Petter Elden
Populære skifjell
Aaring sier det har blitt populært med topptur i Nord-Trøndelag, og særlig på små topper. Han nevner blant annet Hårskallen som et populært fjell, sammen med Meråker. Og også en del fjell vestover for Trondheim.
– Hva slags terreng er det typisk der?
– Over tregrensa er det ofte vindutsatt, rundt terreng. Det man gjerne kan kalle lekent terreng. Det var jo derfor vi var der i dag. Det er fine steder å bygge hopp. Det er ikke nødvendigvis så store sider.
Nord-Trøndelag er ikke en del av regionsvarslingen til Varsom.no, som stopper rett sør for Orkanger – og begynner igjen rett sør for Mo i Rana i Nordland.
Nærmeste varslingsområde til Nord-Trøndelag er derfor Trollheimen. Det sier skredvarselet følgende nå:
– Unngå bratt terreng med fersk vindtransportert snø, den hviler på et svakt underlag. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.