– Intensivavdelingen har nå innlagt flere pasienter fra skredulykkene, og operasjonskapasiteten er under press. Til sammen har dette gitt store beredskapsutfordringer, sier klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk i UNN, Knut Fredriksen i en pressemelding.

Det har vært flere alvorlige skredulykker i Troms den siste tiden. 

Annonse

Søndag i forrige uke ble en person livstruende skadet etter et snøskred i en renne mellom Blåruttinden og Leirbakktinden i Malangen. 

To dager tidligere ble også to skikjørere tatt i et skred på Lakselvtind.

Onsdag var det på nytt to alvorlige ulykker, hvor en person omkom etter et skred på Veidalsfjellet. Fem personer ble tatt i et skredet. Tidligere på dagen ble også en person skadet på Daltinden.

Det er ventet mange turister til Lyngen og Tromsø i topptursesongen. Ifølge NRK ankom flere skiturister Lyngen allerede dagen etter dødsulykken.

UNN
ADVARER: Knut Fredriksen (t.v.) advarer mot toppturhelga etter flere skredulykker. Foto: Foto: Hugo Kolstad, UNN

Nå frykter altså det lokale sykehuset at operasjonssalene skal bli fulle og kapasiteten sprengt. Det tilhører sjeldenhetene at et sykehus involverer seg i skredfaren og advarer mot å gå i skredterreng.

– UNN har god skredberedskap og lang erfaring med slike ulykker. Likevel kan både redning og akuttmedisinsk behandling bli forsinket under slike forhold, sier Fredriksen.

Han frykter for den kommende helga.

– Til helgen er det meldt mer nedbør, stigende temperaturer og økende vind. Det betyr at skredfaren vil øke. Spesielt i områder med helning vil det være stor fare for snøskred som utløses av skiløpere, sier Fredriksen.

Advarselen om skredfaren støttes av Varsom, som sier det blir betydelig skredfare i flere regioner i nord.

– Den siste uka har det vokst frem at svakt lag av kantkorn som har forårsaket flere personutløste skred, sa snøskredvarsler og vaktleder i Varsom, Håvard Toft Larsen fredag.