– I Nord-Norge er det betydelig snøskredfare i flere regioner. Den siste uka har det vokst frem at svakt lag av kantkorn som har forårsaket flere personutløste skred, sier snøskredvarsler og vaktleder i Varsom, Håvard Toft Larsen.

– Mer snø fredag og lørdag i kombinasjon med et usikkert varsel for vindstyrke så er det lite sannsynlig at situasjonen blir noe enkleren.

Annonse

Onsdag omkom en person i en skredulykke på Veidalsfjellet i Lyngen. I tillegg ble en person livstruende skadd etter et snøskred i en renne mellom Blåruttinden og Leirbakktinden i Malangen søndag.

Det ser altså heller ikke ut til at skredutfordringene skal gi seg i nord med det første.

– Nylig er det også blitt konstatert at det samme problemet med kantkorn også finnes i Sør-Troms og Ofoten. Nysnø og vindøkning inn mot helga gjør at skredfaren vil øke i flere regioner i Nordland til tre - betydelig.

Her kan du se Toft Larsen gå gjennom skredvarselet for de nærmeste dagene:

Flere regioner i sør får riktignok faregrad en, slik som Heiane, Vest-Telemark, Hardanger, Voss og Indre Sogn. Jotunheimen, Sunnmøre og Romsdal har faregrad to i helga.

– Lengst sør er det et stabilt og hardt snødekket. Det er sola som er drivende for skredaktiviteten og skredproblem er knyttet til våte skred. I høyden kan det være middels store fokksnøflak, men det skal generelt sett mye til for å påvirke disse, sier Toft Larsen.

Men på nordvestlandet er det forventet naturlig utløste snøskred når solen kommer. På fjell som Kyrkjetaket i Romsdalen er det ventet rundt 30 centimeter nysnø de neste seks dagene.

– Det er kommet inn observasjoner på begynnende kantkorn under skarelag som er noe vi må følge med på de neste dagene. Generelt fine skiforhold, men vær spesielt forsiktig første gang sola titter frem og begynner å varme opp snødekket. Da kan vi forvente å se en del naturlig utløste løssnøskred i bratte solvendte heng.