Gruppen på fem, som bestod av et utenlandsk turfølge, var på skitur på Veidalsfjellet onsdag ettermiddag. Politiet fikk melding om ulykken like etter klokken 18, mens de allerede var utrykning til en annen skredulykke.

Det har vært uklart nøyaktig hvor snøskredet har gått. I lengre tid ble det meldt at skredet skal ha gått på Steinfjellet. 

Annonse

Men etter det Fri Flyt kjenner til er det altså på Veidalsfjellet ved Erikaksla, en liten topp før selve fjellet, hvor skredet har gått. Fjellet er 946 meter høyt. 

Ifølge Nordlys skal følget ha blitt tatt av skredet på vei til Veidalsfjellet i et åpent område. På bildet er Erikaksla den slake ryggen på fjellet i midten av bildet.

Kart
FJELLET: Her ser du Veidalsfjellet og Erikaksla med fjellsiden til venstre i bildet. Foto: Norgeskart

Ulykken skal da ha skjedd på nedsiden av fjellet hvor det er noe brattere fjellsider.

Redningsaksjonen skal ha pågått i skogsområdet.

Ifølge politiet skal de ha blitt funnet på rundt 300 meters høyde.

Det var også en noe kaotisk situasjon i Lyngen onsdag. Det ble først meldt om et snøskred på Daltinden, hvor en person ble skadet. Kort tid etter gikk altså skredet på Veidalsfjellet hvor fem ble tatt. Tre fikk moderate skader, en ble lettere skadet og en omkom dessverre. Politiet opplyser ifølge itromsø.no at turfølget var fra Tyskland, Island og Østerrike.

Ski fra ERIKSAKSLA
PÅ SKI FRA ERIKSAKSLA: Dette bildet av skikjøring fra Eriksaksla – en fortopp til Veidalsfjell – ble tatt vinteren 2021. Det viser ski om du tipper i retning sørvest fra selve ryggen. Foto: Finn K. Hovem

Finn K. Hovem driver guidefirmaet Ascent Descent – Lyngen Mountain Guides og er observatør for skredvarslingen i nordvest-Lyngen. 

Han er godt kjent med Veidalsfjellet som skifjell. 

– Erikaksla er en liten fortopp på en lang rygg på vei mot Veidalsfjellet. Erikaksla er et lite kjent skifjell i Sør-Lenangen som er ofte brukt blant lokale. 

Finn Kristian Hovem
ERFAREN: Finn K. Hovem er guide i Lyngen og kjenner godt til Veidalsfjellet. Foto: Privat

Som guide bruker jeg det ofte til å unngå andre turgrupper i høysesongen. Det er vanligste er å gå slakt opp langs en vestvendt rygg opp til en varde med fin utsikt utenom skredterreng. 

– Dette er egentlig en av de tryggeste og enkleste turene i Lyngen. Her fra er det mulig og fortsette opp ryggen til Veidalsfjellet, og det finnes mange brattere nedkjøringer både nord og sør, sier Hovem til Fri Flyt.

Fjellsiden hvor skredet har gått er tidvis bratt. Begge turfølgene som ble tatt av skred bestod av utenlandske personer.

Søndag denne uken ble en person også livstruende skadet etter et snøskred i Malangen i Troms.