Nære på da snøskavl knakk på Kyrkjetaket i Romsdal

Nære på da snøskavl knakk på Kyrkjetaket

En person skal ha stått på skavlen da den knakk, men vedkommende unngikk å falle utfor stupet på Kyrkjetakets bratte nordøstside.

Sist oppdatert 27. mars 2024 kl 13.51
folk på toppen av fjell
DRAMATISK: Til venstre for midten av bildet ser man hvor skavlen på Kyrkjetaket knakk. Mye folk besøker det populære toppturfjellet hver dag i påsken. Foto: Leif Håvar Kvande

Kyrkjetaket ved Isfjorden i Romsdal er blant Norges mest populære toppturfjell. Toppen er mye besøkt - særlig i påsken - og tirsdag 26. mars var ikke noe unntak. Tydelige spor nær toppskavlen som henger ut over fjellets nordøstside forteller om mye folk på toppen de siste dagene.

folk på toppen av fjell
FØR SKAVLBRUDDET: Dette bildet ble tatt før skavlen på Kyrkjetaket brakk. Foto: Mari Ulateig

– For nær kanten

– Det etablerte sporet ser ut til å være alt for nært kanten. Vi vet at skavler kan knekke flere meter bak, og strekkbruddet gjennom snøen kan ha opp til 45 graders vinkel, sier vaktleder i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Ingrid Skrede.

Heldigvis gikk det bra da skavlen på Kyrkjetaket knakk tirsdag, men det var altså temmelig nære på.

– Hvilke råd har du til de som ferdes på fjell med toppskavler?

– Skavler kan løses ut av folk til enhver tid. Det er nok vanskeligere når snøen i skavlen er veldig hard, men i de fleste tilfeller er vekten av en person nok til å brekke dem. Særlig når solen varmer opp skavlene og snøen begynner å sige raskere nedover øker sannsynligheten for at de brekker, også av seg selv.

HOLD AVSTAND: Dersom skavlen er tre meter tykk, kan den løsne tre meter inne på «fast grunn».  Foto: Christian Nerdrum
Les også

Nysnø på skavlen

I hendelsen på Kyrkjetaket meldes det at de øverste lagene på skavlen var relativt fersk nysnø fra fredag, og vindtransport i helgen. 

– På turen opp og ved skibytte oppleves nok snøen som veldig hard og bærende, mens på skavlen var den kanskje litt mykere og enklere å brekke. I tillegg kommer det opp en renne som kutter litt lenger inn i topplatået enn man ser fra toppen, sier Skrede.

Varsom meldte faregrad 2 - moderat skredfare - for Romsdal denne perioden, og det skal være mye hardt skiføre.

Tre skifolk på tur i solnedgang
Les også

Tre regioner med faregrad tre skjærtorsdag

De neste dagene skjer det endringer i været i store deler av Norge, og i regionene Jotunheimen, Heiane og Hardanger meldes det faregrad 3 - betydelig snøskredfare - skjærtorsdag. Ellers meldes faregrad 1 og 2.

– Det har vært mye varierende vær. Vinterlig og fint i Nord-Norge, og mer ruskete i sør, hvor det har blitt mildere, samt kommet en del vind og nedbør lengst i sør. På Nordvestlandet har det vært ganske fint. Langs kysten var det mye pent vær, men også en del kraftig vind. På ettermiddagen kom det litt snø i store deler av landet. I vest og sør kom nedbør også som regn opp til 6-800 meter, sier vaktlederen.

skred i fjellet
JOTUNHEIMEN: Fortsatt krevende forhold. Her er stort flakskred i nordvendt heng under Midtmaradalstind. Bruddkanten er anslått til omtrent 200 meters bredde. Foto: regobs / mats

Størst skredfare i Jotunheimen, Hallingdal og Hardanger

Vanskelige vurderinger for både skredvarslingen og folk som ferdes til fjells fortsetter å være en utfordring i delene av Sør-Norge hvor skredfaren er størst.

– I Jotunheimen, Hallingdal og Hardanger har vi varslet betydelig skredfare - faregrad tre - og advarer om at skred kan svært lett påvirkes av en enkel skiløper, også fra avstand. Der er et svakt lag av overflaterim snødd ned. Det er en del usikkerhet tilknyttet utbredelsen av problemet. Det gjør det vanskelig å vurdere forholdene, siden skredproblemet ikke er synlig på snøoverflaten. Vi fraråder folk å ferdes i skredterreng, altså ikke bare løsneområder, men også utløpsområder, sier Skrede.

Komplett snøskredvarsel finner du her!

Publisert 27. mars 2024 kl 13.43
Sist oppdatert 27. mars 2024 kl 13.51
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen