Berge (40) og Ulf (38) omkom: Dette vet vi om skredet i Hydalen
Det var Berge Schwebs Bjørlo (40) og Ulf Mærk Egeberg (38) som omkom i skredet i Hydalen, som omtales som en «bortgjemt alpin perle» og er et lite besøkt område på vinterstid, ifølge tindevegleder og lokal kjentmann.
SKREDET: Bildet viser deler av skredområdet. Foto: 330 skvadron / Luftforsvaret
Lesetid: 6 minutter
Siste: Fredag ettermiddag ble navnene etter skredulykken offentliggjort. Det var Berge Schwebs Bjørlo (40) og Ulf Mærk Egeberg (38) som omkom i Hydalen.
– Området der skredet gikk, inne i Trongebytta, det er ikke et veldig besøkt område, forteller Even G. Berntsen til Fri Flyt.
Én er omkommet og én savnet og antatt omkommet etter et skred i Hydalen i Hemsedal. Skredet gikk i dalføret i Trongebytta og ble natt til mandag anslått å være 100 meter bredt. Leteaksjonen etter den antatt omkomne er satt på vent grunnet krevende værforhold.
Berntsen er observatør i NVE og redningsklatrer i Langfjella alpine redningsgruppe. Han ble nylig kalt ut i redningsaksjonen etter skredet på isruta Gausta Marathon på Rjukan, hvor en utenlandsk klatrer omkom.
Berntsen, som bor i Valdres, ble også søndag kalt ut til Hydalen av Hovedredningssentralen, men endte opp med å ikke reise ut.
– Vi var litt i beredskap med tanke på usikkerheten rundt terrenget, men det ble redningsmannskap fra luftambulansen og 330-skvadronen som var først, og så kom Røde Kors sin skredgruppe i Hallingdal og redningshundene.
Berntsen er godt kjent med Hydalen – som er preget av høye, bratte fjell på begge sider av dalen – og beskriver området slik:
– Det er jo egentlig en litt bortgjemt alpine perle på mange vis. I hvert fall til å være på Østlandet. Hydalsberget (1740 moh., red.anm.) og Steinbunøse (1760 moh., red.anm) sin sørside har jo ganske mye sånn halvsprekt terreng med renneformasjoner og sånt som kan være interessant for folk med stegjern. Og så er det jo selvsagt Hydalsfossen da. Den er jo litt mer kjent som en isklatredestinasjon i Hemsedal.
Det er to menn i 30-årene som er hjemmehørende i trondheimsregionen som er omkommet og antatt omkommet i skredet, og de to skal ha vært utstyrt både for topptur og isklatring.
TRONGEBYTTA: Skredet gikk i dalføret i Trongebytta.
Trongebytta ligger øst for fjellet Hydalsberget og Steinbunøse, og dalføret leder ned til Sør-Hydalen, som er en stølsgrend. Hydalen er et landskapsverneområde med vinterstengt vei.
– Nede i Hydalen så er det jo mest hytte- og stølsfolk som drar inn. For folk i skimiljøet er det mer tiltak for å komme seg dit, det er ganske langt inn. Det er ikke vei som er brøyta hele året og man må fort gå veien innover, i hvert fall fra Hemsedals-sida. Korteste vei inn er fra Vavatn, sier Berntsen – som anslår at det er nærmere én mil lang anmarsj inn til Sør-Hydalen.
– Er det mange som pleier å dra på topptur og rennekjøring der?
– Nei, det er jo ikke viden kjent. Det står vel ikke i noe sånn guidebøker eller noe som helst, så man må nesten vite om det. Man må kanskje være litt spesielt interessert. Det er jo sjelden vare å være så nærme Hemsedal og så ikke være så tilgjengelig. Det er ganske tøft for området, at området er såpass nærme, men likevel ganske utilgjengelig. Det er ikke så mange av disse stedene lenger. Det synes jeg er litt kult, som spesielt interessert selv.
– Det krever med andre ord litt planlegging for å legge opp til tur der?
– Det er litt mer styr enn å bare gå på 1609 (Råskardfjellet, red.anm.) og kose seg i køen der, ja.
– Ei diger terrengfelle
En hund fra Norske Redningshunder lokaliserte mannen som ble funnet omkommet, like over midnatt natt til mandag.
Søket ble avsluttet i 3-tiden mandag natt grunnet de krevende værforholdene. Det ble satt på vent gjennom mandag og er i skrivende stund ikke gjenopptatt.
ANSLÅTT Å VÆRE 100 METER: Bilde fra skredet og søkeområdet søndag. Foto: 330 skvadron / Luftforsvaret
Mandag formiddag uttalte overbetjent ved politiet i Hallingdal, Odd Halvard Seterdal, til Hallingdølen at det kunne se ut til at det var to skred som var gått rett inn i en terrengfelle.
– Det er et flakskred som er gått, sier Even G. Berntsen til Fri Flyt – og fortsetter:
– Det er litt vanskelig å si akkurat når, men hvis man ser på historikken med tanke på snøskredvarsling og sånn, så var det jo mye aktivitet skredmessig både i Hallingdal og Jotunheimen-regionen onsdag og torsdag. Av å se på kartet, selv om det ikke er voldsomt mye snø i terrenget, så er det jo ei diger terrengfelle. Det er bekkedaler og bratt over, så det er et komplekst terreng i området hvor de er blitt tatt.
KJENTMANN: Even G. Berntsen er observatør i NVE og redningsklatrer i Langfjella alpine redningsgruppe. Foto: Privat
– Hva kan du si om hvordan vær og vind har påvirket skredfaren den siste tiden?
– Forrige uke var det jo et heidundrende mildvær som dro med seg både mye vind, mye varme og mye nedbør. Den kombinasjonen på det gamle snødekket som hadde mye gammel moro fra kuldeperioden før dette, med både kantkornproblematikk og nedføyket rim. Det var mye greier som lå i bunn før alt dette ble satt i gang. Det er ordentlig komplekst snødekke, samtidig som det ikke er mye snø, så man kan jo bli litt lurt av det.
– En kombinasjon av pålagring av nysnø over nullgrensa på det allerede ustabile, vedvarende svake laget som lå der, sammen med varme og vind, så du har jo alt på en gang da. Hvis du oppsummerer faretegnlista i en eller annen skredbok, så begynner du å tikke de fleste boksene. Med fare for naturlig utløste skred og hele pakka.
Nesten 40 prosent av skred-dødsfallene mellom 2002 og 2016 skjedde da det var mindre snø enn normalt - ofte tidlig på sesongen. Også i årene etter er tynt snødekke typisk for snøskredhendelser.
Krevende søkeforhold
Skredet ble oppdaget av politiet i 22-tiden søndag kveld. Det skjedde etter politiet startet søk etter de to mennene i 30-årene, som var blitt meldt savnet etter de ikke hadde returnert til en hytte i Hydalen.
Etter at den ene av de to ble funnet omkommet like over midnatt, fortsatte søket etter den andre frem til 3-tiden natt til mandag. Da opplyste politiet at «videre søk vil bli planlagt på dagtid».
Mandag formiddag kunne NTB melde at det ikke ble noe nytt søk mandag, da værforholdene og -prognosene for mandag var for dårlige.
Letemannskapene kommer seg ikke inn i området uten bruk av ATV og scooter, og søndag kveld ble det brukt helikopter for å få mannskap inn og ut av området.
Berntsen understreker at vanskelig tilgjengeligheten gjør søket krevende, og at redningsmannskapenes sikkerhet må prioriteres.
– Det ene er jo om det er fly der, så er det jo lett å løfte folk inn, som de begynte med på søndagskveld og natt. Og så drar jo været seg til, som gjør at det blir vanskelig for dem. De er jo ikke så interessert i å bli fanget inne i Hydalen disse redningshelikopterne våre, så de må prioritere det. Og i hvert fall med tanke på hvilken type aksjon dette er. Det går jo fra å være et hasteoppdrag, så da er det jo alle kluter til, men når det er søket eller antatt omkommet blir det en prioriteringssak med tanke på resten av beredskapen.
Tirsdag ettermiddag er det kommet en oppdatering fra politiet, som i en pressemelding opplyser de at det er realistisk å gjenoppta søket onsdag morgen.
– Værprognosene nå tilsier at det vil være utfordrende værforhold ut tirsdag 11. mars, og det det skal bedre seg i løpet av onsdag.
Har du tips i denne saken? Ta kontakt med meg på mail:
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.