Hele 12 regioner som Varsom dekker har en såkalt «skarp» faregrad 3 mandag eller tirsdag. Årsaken til den betydelige skredfaren er stort sett regn og mildvær. 

I tillegg er det vedvarende svake lag, som har vært et problem i mer eller mindre hele vinter.

Annonse

– Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Regn og høye temperaturer gir fare for våte flakskred. Veær oppmerksom på fare for skavlbrudd, står det i varselet for Jotunheimen mandag.

Det er stort sett Sør-Norge som er preget av mildværet, og som dermed har høy snøskredfare. Men det har også gått snøskred flere andre steder. De siste dagene har der blant annet gått to skred med størrelse fire i Tamokdalen i Troms. 

– Et av de kan være fjernutløst av skiløper. Vi vurderer det nå slik at det er flere område hvor det er mulig å løse ut skred. Snøskredvarslet for Indre Troms er derfor nå blitt oppjustert til 3, skriver Snøskredvarslingen lørdag.

Indre Troms vil også ha faregrad 3 mandag og tirsdag.

Regionene som vil ha betydelig skredfare den kommende tiden er nevnte Jotunheimen, Ofoten, Salten, Svartisen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordande, Indre Sogn, Voss, Hallingdal, Vest-Telemark og Heiane. 

I varselet for Hallingdal, som altså blant annet er Hemsedal, står det også at det er fare for skavlbrudd.

– Det forventes våte naturlig utløste flakskred. Skredfaren er størst når været står på. Unngå løsneområder og utløpsområder for skred. Fare for skavlbrudd. 

Ifølge Fri Flyts snøvarsel skal det derimot komme en god del snø flere steder. Beisfjordtøtta i Narvik, Istinden i Indre Troms og Småtindan i Bodø skal alle få over en halvmeter nysnø de neste seks dagene.

Populære Dyrhaugstind i Hurrungane, som ligger rett ved Turtagrø Hotell – som nå er stengt, skal få godt over 40 centimeter.

Det er fortsatt lov å tele ved Turtagrø, men husk at ingen fasiliteter er oppe.

Mjølkedalstinden i Jotunheimen skal også få mye nysnø.

De fleste andre steder må altså nøye seg med mildvær og regn: