Advarer mot utglidning på hardt føre

Advarer mot utglidning på hardt føre

Stabile forhold og lave skredfaregrader mange steder inspirerer til å kjøre bratte linjer med vårsnø. Da er det viktig å unngå utglidning - her er skredvarslingens tips for å klare nettopp det.

Sist oppdatert 28. mars 2024 kl 17.30
helikopter over snøkledt fjell
REDNINGSAKSJON SKJÆRTORSDAG: En person falt og måtte hentes med helikopter på fjellet Sylvkallen i Ørsta torsdag. Ifølge politiet var vedkommende ikke alvorlig skadet. Foto: Bård Smestad

– I store deler av Nord-Norge og på Nordvestlandet er det generelt stabile forhold for tiden, og mange benytter muligheten til å kjøre bratte linjer. Stabile forhold midt på vinteren betyr ofte at snøoverflaten er svært hard og bærende, selv om den kan ligge under noen centimeter løssnø. Til tross for liten fare for snøskred advarer vi mot utglidningsfaren ved å kjøre bratt på hardt underlag. I bratt terreng, særlig over terrengfeller som klipper, stup og skog, kan fall gi alvorlige konsekvenser, sier vaktleder Ingrid Skrede i snøskredvarslingstjenesten varsom.no. 

snø som sprekker rundt ski
VESTVÅGØY: Observasjonen viser hvordan det øverste snølaget sprekker. Fotografen melder om veldig bra skiføre. Foto: JohnsenK / regobs

Både når man trasker opp bratte renner og flanker, og når man skal kjøre ned de etterpå, er det viktig å unngå utglidning. 

– Derfor ønsker vi å gi noen ferdselsråd, som gjelder både i bratt og slakere terreng med hard og glatt snøoverflate: Ta på skarejern helst litt for tidlig enn for sent, og unngå lange traverseringer. Bruk stegjern og isøks oppover i brattere terreng. Vi anbefaler også å taime turene riktig i forhold til sol- og varmepåvirkning av snøoverflaten. Hard, bærende skare er trygg for skred, men farlig med tanke på utglidning. En for myk snøoverflate hvor de øverste 5-10 centimeter er våt og ubunden er farlig siden du kan bli dratt med våte løssnøskred, sier Skrede.

Mange steder i Norge er snøskredfaren lav disse dagene, noe som kan åpne for å ferdes i bratte linjer. Slik sammenfatter vaktlederen forholdene for langfredag og videre i påsken - fortsatt er det krevende forhold i Jotunheimen:

Østafjells: – Særlig Jotunheimen, men også Hallingdal, har det mest komplekse snødekket for tiden. I Jotunheimen opprettholdes faregrad 3 - betydelig - fram til lørdag på grunn ferske fokksnøflak som dannet seg over et svakt lag av overflaterim. Fokksnøflakene er lette å påvirke og skredene kan bli store. Hvis man ikke har ferdigheter til å vurdere forholdene, bør man unngå skredterreng.

Vestlandet: – På Nordvestlandet går trenden mot faregard 1- liten - i løpet av de neste dagene. Et fokksnøproblem som dannet seg tidligere i uken stabiliserer seg ytterligere. Med økende temperaturer blir våte løssnøskred i sørvendte heng mer sannsynlig. På Vestlandet opprettholder vi stort sett faregrad 2 - moderat - og advarer mot fokksnø som er lett å påvirke.

dame som kjører ski
NORDMØRE SKJÆRTORSDAG: Solsmelta skare og verdensmesterføre i sørvendte heng rundt 1000 moh. på Nordmøre.Foto: Tore Meirik

Nordland: – Lokalt ustabile forhold og moderat skredfare (faregrad 2) i alle regioner. Hovedproblemet i regionene er ferske fokksnøflak som er lett å påvirke av en enkel skiløper og kan gi skred som er store nok til å begrave deg. I de nordligste regioner er også ubunden snø på snøoverflaten et problem når solen står på. Det kan være fare for å bli revet med av våte løssnøskred.

Nord-Norge: – Generelt stabile forhold og liten skredfare (faregrad 1) i de fleste regioner. Det finnes noen ferske fokksnøflak som kan påvirkes noen steder, men vi forventer vare små skred hvis noe løsner. Eller så møter man stort sett en hard og bærende snøoverflate.

Sjekk varsom.no for komplett snøskredvarsel!

Publisert 28. mars 2024 kl 17.26
Sist oppdatert 28. mars 2024 kl 17.30
annonse
Relaterte artikler
skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

annonse
snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

IKKE PÅSKEKYLLING:  Deler av Sør-Norge sliter (fortsatt) med et rimlag, som enda ikke har stabilisert seg. Foto: Varsom
En høytid med skummelt rimlag

Daglige oppdateringer fra Varsom i påsken

bilde av rim
Etterlengtet påfyll av snø gir økt faregrad mot helgen

Rim skaper nye skredproblemer

to grupper på skitur i fjellet
Guidemøter, ny app, mer informasjon og flere observasjoner

Nye tiltak mot skredulykker i Troms

gutt i snøskred
Se den dramatiske filmen

– En uvirkelig opplevelse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen