Økende temperatur, nedbør og vind forverre skredfaren

Advarer mot stor skredfare i helgen

Voldsom temperaturøkning og en mye omtalt atmosfærisk elv gjør at skredvarslingen advarer mot det som kan bli svært farlige snøskredforhold de neste dagene.

Sist oppdatert 14. desember 2023 kl 15.17
LIGGER AN TIL Å BLI SKUMMELT: Varsom.no varsler stor økning i skredfaren kommende helg, og varsler faregrad fire - stor skredfare - flere steder. Arkivfoto: Tore Meirik
LIGGER AN TIL Å BLI SKUMMELT: Varsom.no varsler stor økning i skredfaren kommende helg, og varsler faregrad fire - stor skredfare - flere steder. Arkivfoto: Tore Meirik

– Helgen nærmer seg, og det samme gjør en atmosfærisk elv med mye nedbør, mildvær og vind. Det påvirker skredfaren, og i flere deler av landet ligger det an til å bli stor skredfare, sier Markus Eckerstorfer som er vaktleder for snøskred i skredvarslingstjenesten varsom.no.

I varselet for lørdag, som ble publisert torsdag ettermiddag, melder Varsom faregrad fire - stor skredfare - flere steder i Norge.

LES OGSÅ: Dette betyr faregradene (varsom.no)

– Vi har et svakt snødekke fra før, og når det blir mildere, med stedvis store nedbørsmengder og vind, er det en dårlig kombinasjon. Skredfaren vil øke i store deler av landet og det kan gå mange og store skred av seg selv. Der snøen blir våt blir svake lag svekket og det kan bli både flakskred og løssnøskred. Der nedbøren kommer som snø kan det gi tørre flak- og løssnøskred, både i den nye snøen, men også på vedvarende svake dypere i snødekket, sier Eckerstorfer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faregradskala snøskred varsom nve
Illustrasjon: NVE

Problemet ser ut til å bli størst på Vestlandet og i Nordland, men det omfattende værsystemet påvirker store deler av Norge. Eckerstorfer råder alle som har tenkt seg på skitur i helgen til å unngå skredterreng, og understreker at det også gjelder utløpsområder.

– Det er fortsatt mulig å løse ut skred også fra avstand. Om du har tenkt deg ut i helga bør du unngå skredterreng - inkludert utløpsområder for skred, sier vaktlederen.

skredet på langenestinden 2023
Les også

Samtidig kan det også være mange gode grunner til å utsette skituren. Den ligger nemlig an til å bli bløtt.

– Ja, det kan bli gode muligheter for å sjekke hvor mye vann skalljakka di tåler, særlig på Vestlandet!

snøskred snøras skred
Les også
REDNINGSMANN: Torgeir Kjus jobber i 330 skvadron. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Les også
Publisert 14. desember 2023 kl 15.12
Sist oppdatert 14. desember 2023 kl 15.17
annonse
Relaterte artikler
Skredekspert Markus Landrø sin analyse

Derfor har det vært så skumle skredforhold

Catherine «Kasha» Rigby
Catherine «Kasha» Rigby (1970 - 2024)

Skiprofil omkom i skred

snøskred
Moderat og betydelig skredfare i helgen

Fortsatt snøskredfare i fjellet

snøskred som har gått i vann
Fortsatt stor skredfare

– Lett å løse ut skred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen