Snø på Østlandet

Kan komme 20 cm snø

Etter en lang periode med opphold og kulde, sørger omsider et lavtrykk over Storbritannia for påfyll med snø på Østlandet.

Sist oppdatert 7. desember 2023 kl 14.08
MEST LANGS KYSTEN: Mest snø ser det ut til å komme på lørdag. Skjermbilde: Windguru
MEST LANGS KYSTEN: Mest snø ser det ut til å komme på lørdag. Skjermbilde: Windguru

– Mest snø blir det i ytre strøk, langs kysten av Agder og Telemark. Hovednedbøren kommer i ettermiddag kveld, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg til Fri Flyt. 

Hun nevner Gautefall som ett av anleggene som kan forvente mest snø i dagene som kommer - opp mot 20 cm. Også Kongsberg vil få rundt 20 cm. Anlegg lenger nord og øst, som Hemsedal, Geilo, Trysil og Norefjell anslår hun vil få rundt 15 cm i nedbørsperioden.

Skredfaren økes

– Når det kommer mer snø og vind vil skredfaren raskt øke når det dannes nye flak over. Det vil være svært vanskelig for de nye flakene å feste seg til den gamle snøpakken. Mange steder har det også vært rim i overflaten, som vil kunne skape ekstra ustabile forhold, sier Emma Barfod i skredvarslingstjenesten varsom.no.

Det kan bli ekstra skummelt på grunn av kuldeperioden som har omdanna mye av den gamle snøen til løse kantkorn (sukkersnø).

OVERFLATERIM: Kuldebehandla overflatesnø i Leirdalen i Sogn onsdag. Foto: vetle@obskorps
OVERFLATERIM: Kuldebehandla overflatesnø i Leirdalen i Sogn onsdag. Foto: vetle@obskorps

– Vi har vært gjennom en periode med ustabile forhold med markante svake lag med både rim og kantkorn under fokksnøflak i store deler av landet. Nå har kuldeperioden vart så lenge at nærmest hele snøpakken har blitt til kantkorn - snøkrystallene omdannes til større og kantete korn. Det gjør at snøen binder dårligere sammen og blir løsere. Flakene smuldrer nesten opp, og faren for større flakskred reduseres, sier Barfod.

Nedbørsfeltet strekker seg ikke så langt nordover, så på Dombås opp mot Dovre forventes det ikke mer enn et par centimeter. I Oppdal kommer det sannsynligvis ingen snø den kommende uken. 

– Små skred kan få alvorlige konsekvenser

For de stedene som må klare seg uten påfyll av ny snø advarer Emma Barfod mot store konsekvenser av snøskred - også små - på grunn av tynt snødekke.

– Snødekket er tynt mange steder, og selv små skred kan få alvorlige konsekvenser. Det er mye oppstikkende stein som kan skade deg stygt. Når snødekket er fullt av kantkorn er det ingen hold i snøen, ingen god såle, slik at du lettere slår igjennom og treffer steiner. Det er også viktig å være klar over at du nå også får problem med løssnøskred i bratt terreng. Hvis du først får fart på snøen i bratt terreng, vil du fort kunne dra med deg mye snø. Snøen henger dårlig sammen og til underlaget, sier hun.

sikkerhetsnett i wyllerløypa i Oslo
Les også

– Det vil snø fra i dag og resten av denne uken, jevnt og trutt gjennom hele helgen. Stort sett rundt 5 cm om dagen på Østlandet, så ender vi opp med 15 til slutt, sier meteorolog Siri Wiberg.  

Enkelte områder vil det også bli ganske vindfullt. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om snøfokk. 

– Får vi en hvit jul? 

– Det er noen modeller som hinter om mild luft neste helg, så vi får se hva det blir. Men det blir hvitt frem til torsdag. Langs kysten kommer det nok plussgrader, sier Wiberg. 

Her kan du se hvilke anlegg som får mest snø i Norge og utlandet.

Publisert 7. desember 2023 kl 13.31
Sist oppdatert 7. desember 2023 kl 14.08
annonse
Relaterte artikler
gutt i snøskred
Se den dramatiske filmen

– En uvirkelig opplevelse

Skredekspert Markus Landrø sin analyse

Derfor har det vært så skumle skredforhold

Catherine «Kasha» Rigby
Catherine «Kasha» Rigby (1970 - 2024)

Skiprofil omkom i skred

snøskred
Moderat og betydelig skredfare i helgen

Fortsatt snøskredfare i fjellet

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen