Det er en sørgelig tid vi er inne i nå. Jeg kjenner på en sorg faktisk. For alle forandringer som følger i farvannet til koronaviruset. Hverdagen forandret seg raskt forrige uke. Torsdag tok jeg med meg laptop'en hjem fra jobb. Det blir hjemmekontor en stund fremover.

Fredag stengte Vassfjellet Vinterpark og det ble usolidarisk å dra på hytta eller gå topptur utenfor sin egen hjemkommune. Ok, tenkte jeg. Det er ikke noe stort tap for meg å leke litt i nysnøen i Vassfjellet fremfor en ny tur til Øksendalen eller Romsdalen.

Vassfjellet - kommunal topptur from Bård Smestad on Vimeo.

Så her har dere mine skiopplevelser fra Vassfjellet lørdag. En av årets fineste skidager.

Søndag formiddag tok jeg turen til Gråkallen for å utnytte kortreist myk snø før nattefrosten kom. Søndag kveld så kom oppfordringen fra Hovedredningssentralen om å utsette toppturen. Så hva nå?

Jeg følger selvsagt så godt jeg kan alle råd fra myndighetene. Hold avstand til andre, opphold deg i din egen kommune og vask hender ofte f.eks. Det er lov å være ute. Det er lov å gå tur. Det er rett og slett viktig å ta en tur ut nå slik verden er blitt. Man kan jo begynne å kverulere rundt definisjonen på hva som er en topp eller hva som definerer en topptur.

Det er enkelt å forholde seg til hvor kommunegrensa går. Ikke like enkelt å vite hvor  grensa går for skitur vs topptur. Man kan jo f.eks bare snu før man kommer til toppen og da blir det bare en skitur. Eller? Greia er vel at alle bør redusere risikoen rundt alt man holder på med slik at man ikke unødig belaster helsevesenet i en tung tid. Så da blir det kanskje litt opp til hver enkelt av oss å sette grensene for hva som er innafor. Når vi er utenfor.

Skikjører på Vassfjellet
FIN SKIDAG: Forrige helg leverte fantastisk på Vassfjellet. Foto: Bård Smestad

Kanskje er det akkurat nå tiden er inne for å oppdage nærområdene våre, lete opp steder vi ennå ikke har vært. Oppleve spenning uten at risikoen er stor. Få opplevelser som gjør at vi synes at hjemme er bra.

For å sette oppfordringen om å utsette toppturen litt i perspektiv så hørte jeg Anders Magnus på NRK Dagsrevyen onsdag kveld fortelle om en spesiell oppfordring som gikk ut fra ordføreren i Baltimore til byens mange kriminelle: "Slutt å skyt på hverandre, vi trenger disse sengene på sykehusene til koronapasienter. Ikke til folk med skuddskader".

Skikjørere: Christian Widén-Björk og Pål Bergquist Betten. Alle bosatt i Trondheim kommune.