Flere skianlegg i Norge er i ferd med å sesongåpne, og til helgen åpner flere store destinasjoner som Hovden i Agder og Oppdal. Men det har lenge vært stor usikkerhet om hva som vil skje med skianleggene når vi nå er inne i den andre smittebølgen av koronaviruset Covid-19.

Skianlegg ble pålagt å stenge i den første smittebølgen, og siden har kommuneoverlege i skidestinasjoner, FHI og bransjeorganisasjonen for alpinanlegg jobbet hardt for å kunne sikre åpning denne sesongen. Blant annet er Norge det eneste landet med krav til avstand i skiheis. 

Men i Europa jobber nå flere for at skianlegg skal holde stengt i juleferien. Først ut var Italias statsminister Giuseppe Conte, som manet EU til å stenge alle skianlegg. Han fikk støtte fra Angela Merkel, forbundskansler i Tyskland.

Det har lenge vært uklart hva en eventuell nedstengning i EU ville bety for Norge. Norge er som kjent ikke med i EU, men har enkelte forpliktelser gjennom EØS-avtalen. Men nå freder altså Solberg skiferien den kommende tiden.

– De som reiser på fjellet i julen for å stå på ski må følge smittevernreglene. Men vi tror ikke det er et stort arnested, så lenge man ikke har åpnet afterskien. Dere kan godt skrive at vi ikke stenger skiheiser i romjulen, men vi vet ikke hva som skjer etterpå, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

FHI mener det er opp til kommunene å sikre god drift i skianlegget.

– De kommunene som har skianlegg vil gjøre vurderinger om smittesituasjonen der og om mengden tilreisende i sesongen. Det vil nok gjøres gode vurderinger lokalt, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til avisen.

De som blant annet har jobbet for å holde skianlegg oppe, er kommuneoverlege i Hemsedal, Camilla Underland. Hun sa følgende til Fri Flyt i høst:

– Vi har jobbet med en trygg åpning siden vi stengte i mars. Det er veldig mye som er uforutsigbart, og som er utenfor vår kontroll. Men det er jobbet med at det skal være trygt å reise til og å oppholde seg i Hemsedal. Vi skal ha gode smittevernsrutiner, og sørge for at alle går i takt og samhandler på en god måte.

Det har allerede vært en sen sesongstart i Norge, men til helgen åpner altså Geilo, Oppdal og Hovden.